Snap
  • Voeding
  • zwangerschap
  • voeding
  • borstvoeding
  • Keuzes
  • feitjes

Volg je moederhart en kies bewust

Over borstvoeding en de huidige maatschappij

Pro borstvoeding maar geen anti-flesvoeding. Laat ik beginnen met dat dit geen blog is over wat je wel of niet moet doen maar een verhaal over dat we als mama’s een keuze hebben en dat ik geloof dat iedere mama, als ze op haar gevoel durft te vertrouwen, het beste kiest voor haar en haar kindje. Ik ben pro borstvoeding, maar ik ben geen anti-flesvoeding. Aangezien ik zelf nog nooit flesvoeding heb gegeven aan mijn kinderen weet ik hier ook minder van zeg ik gelijk. In deze blog vertel ik je veelal over borstvoeding en geef ik je informatie die voor mij waardevol waren om mijn keuze te maken. Mocht je meer over kunstvoeding willen weten dan adviseer ik je de makers van kunstvoeding daarover te benaderen.

Feit: Het feit is dat borstvoeding bewezen de beste voeding is voor je kindje. Het is wetenschappelijk aangetoont en zelfs de makers van kunstvoeding zijn verplicht dit te vermelden op hun verpakking of in hun reclames.

Gevoelig onderwerp. Wat ik merk is dat het geven van borstvoeding vaak een gevoelig onderwerp is onder de mama’s. De meeste mama’s beginnen met borstvoeding omdat ze wel weten dat dit de beste voeding is en omdat het soort van wordt verwacht vanuit de maatschappij dat je er wel aan begint. Echter kennen we vele borstvoeding verhalen die vertellen over hoe zwaar en pittig het begin was en dat zorgt dat veel mama’s al met stress beginnen aan borstvoeding. En stress is de nummer 1 productie fail die er is. Heeft een mama stress dan voelt het kindje dit en gaat de melkproductie daarmee ook sneller onderuit. Daarnaast weten we vaak niet precies hoe borstvoeding daadwerkelijk werkt. We hebben niet altijd de mogelijkheid tot de juiste informatie en laat staan dat we de veelal overkill aan informatie niet volledig tot ons kunnen nemen en dus ook niet volledig kunnen begrijpen. Het is dan fijn als er mensen zijn die er verstand van hebben en je kunnen begeleiden. Ik adviseer dan ook iedereen die graag borstvoeding wil geven om een lactatiekundige mee te laten kijken. Dat zijn de ervaringsdeskundigen.

Goed geïnformeerdIk doe even een aanname dat ik vermoed dat vele mama’s (en papa’s) dus niet precies weten hoe borstvoeding eigenlijk werkt. Dat je dit dient te geven op verzoek en niet volgens een tijdschema zoals ik toch nog regelmatig hoor. Dat het een kwestie is van vraag en aanbod en dat je kindje reguleert hoeveel hij of zij nodig heeft. Maar ja, wat is verzoek? Hoe weet je nou dat je kindje honger heeft of dat hij huilt om een vieze luier of door darmkrampjes. Dat is een grote puzzel. Het boek ‘de taal van huilen’ van A.J. Solter kan ik je adviseren om dit ‘gedrag’ beter te kunnen begrijpen, ook een heel fijn boek over het leren begrijpen over de emoties van je kind. Mocht je meer informatie willen weten over hoe borstvoeding nou precies werkt verwijs ik je graag naar https://www.lalecheleague.nl/ of www.borstvoeding.com. Ik heb er persoonlijk veel aan gehad.

En wat als het niet lukt? En stel nu dat het om wat voor reden dan ook niet lukt om borstvoeding te geven, dan voelen veel moeders zich ook nog eens vaak heel schuldig dat het niet lukte. En ik geloof dat als iets heel veel stress geeft dat je kindje dit ook voelt. Dus als borstvoeding niet lukt en je daar veel stress van hebt is er een alternatief die zeker niet slecht is. We mogen dankbaar zijn dat er alternatieven zijn. Net zoals ik dankbaar ben dat ik een keizersnede heb gehad omdat het op dat moment niet lukte om op een natuurlijke manier te bevallen. Hierover schreef ik eerder al eens een blog.

Blije mama, blij kindje. Als je op je eigen gevoel vertrouwd en je kiest bewust voor flesvoeding omdat jij daar een blijere mama van wordt dan is je kindje ook blij. Ik vind het juist heel krachtig van een moeder die ervoor uitkomt dat ze voor flesvoeding kiest omdat ze bijvoorbeeld al stress krijgt bij de gedachte van borstvoeding. Ze is bijvoorbeeld alleenstaand met nog meerdere kinderen in huis of dat ze zelf de behoefte heeft aan haar vrijheid of wat dan ook. Dan kies je bewust en dat vind ik sterk en heb ik respect voor. Is het mijn keuze, nee, ik kies bewust voor borstvoeding maar dat ben ik en ik ben niet jij.

En dan even over onze maatschappij… Onze maatschappij maakt het verder ook niet echt heel aantrekkelijk om lang borstvoeding te geven. Wij als vrouw willen graag werken (lijkt bijna niet meer anders te kunnen ofzo). En zwangerschapsverlof is slechts 16 weken in Nederland. Soms iets langer als je kindje na de uitgerekende datum wordt geboren. Dus zeg maar 10 weken na de bevalling wordt er van je verwacht weer aan te treden op je werk. Je wordt net moeder, je krijgt een heel ander leven, een ander ritme en een mega grote verantwoordelijkheid voor een nieuw leven. En dan is 10 weken wel erg kort, helemaal als je ook nog eens een zware bevalling of keizersnede hebt gehad waar je lichaam minimaal 6 weken nodig heeft om van te herstellen. En dat terwijl je gebroken nachten hebt en je leven in teken staat van voeden, luiers verschonen, je kindje laten slapen zodat jij je huishouden een beetje kan doen etc. Veel moeders kiezen dan ook om hun vakantiedagen of overuren op te nemen na hun verlof maar ergens vind ik dat scheef. De behoefte aan meer tijd en rust is kennelijk dus groot en waarom doet de overheid hier dan niets mee? Waarom nemen we dan allemaal massaal onze uren op terwijl we daar zo hard voor hadden gewerkt en we die konden gebruiken voor een later moment. Ik vind daar wel wat van...

Weer aan het werk. En dan komt die dag, je moet weer aan het werk (of mag, net hoe je het bekijkt…). Je wordt afhankelijk van een kolf tijdens werkuren (of je hebt geluk als je dichtbij huis werkt en je even tussendoor kunt voeden thuis). Dit is voor vele moeders een uitdaging om de rust en ruimte te vinden (en te krijgen) om meerdere malen je werk te onderbreken en om dus te zorgen dat je melkproductie op peil blijft. Daarnaast is onze wet zo geregeld dat je ‘kolfrecht’ hebt tot je kindje 9 maanden oud is. Dit vind ik ronduit belachelijk/bizar gewoon. Je kindje is het eerste jaar afhankelijk van jouw moedermelk. De rest is eigenlijk nog bijzaak. Pas na ongeveer een jaar wordt ‘vaste voeding’ pas echt belangrijk. Dan is het toch gek dat je maar 9 maanden mag kolven op je werk terwijl je kindje de voeding nog nodig heeft. Nu wordt een moeder soort van verplicht te minderen of zelfs te stoppen. De productie keldert namelijk vaak vrij snel als je niet om de zoveel uren kolft (of live voedt). Geen wonder dat het kindje na 9 maanden niet meer genoeg voeding binnen krijgt en veel moeders dan (deels) overstappen op flesvoeding.

Ander mens. Had je mij 6 jaar geleden gezien en gesproken dan had je dit verhaal nooit verwacht. Ik was zo’n persoon die zijn oordeel en mening snel klaar had. Borstvoeding? Na 3 maanden is dat toch wel genoeg? Draagdoek? Wat een gedoe zeg, kind hoort toch in zijn bed te slapen? Ik heb van alles geroepen naar vrienden in al mijn onwetendheid en onkunde. Ik sta versteld dat dit nog steeds vrienden zijn. Gelukkig weet ik nu beter…

Nog even wat voordelen en feitjes over borstvoeding voordat ik de blog afrond... 

Je moederlijf is in staat melk te produceren, hoe wonderlijk is dat. Borstvoeding is een samenwerking van moeder en kind, vraag en aanbod, voedt dus op verzoek. 

Het verminderd de kans op ziektes bij je kinderen, hier zo een aantal; leukemie, urineweginfecties, oor en longinfecties, maagdarmproblemen, wiegendood, astma, eczeem, diabetes type 2 en overgewicht. 

Het verminderd de kans op ziekten bij de moeder zoals: Borstkanker , hoge bloeddruk, reuma en diabetes type 2. 

Je verliest zo’n 500 kcal per dag bij het geven van borstvoeding. 

Je krijgt echt geen hangborsten door borstvoeding. 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die borstvoeding kregen een hoger IQ hebben. 

WHO adviseert 6 maanden uitsluitend borstvoeding en minimaal 2 jaar borstvoeding met een afspeenleeftijd (gek woord, maar goed) van 4-7 jaar. 

Borstvoeding geven schept een band, door het vele huid op huid contact komt oxytocine vrij, dit stimuleert de productie en zorgt voor stressverlaging en rust. Ook helpt het je na een nachtvoeding weer makkelijker in slaap te komen. 

Bij uitsluitend borstvoeding kan het wel 1,5 jaar duren voordat je weer menstrueert (heerlijk). Het is echter geen anticonceptie! 

Je kunt je kind niet over voeden met moedermelk. 

Slechts een klein percentage moeders hebben daadwerkelijk te weinig melk (ik meende minder dan 2%). Niet goed aanleggen en stress zijn vaak het grootste probleem van het niet slagen van de borstvoeding. 

Borstgevoede kinderen zijn vaak betere eters. Dit doordat moedermelk ook verschillende smaken heeft aangezien dit door de voeding intake van moeder komt. Mijn kinderen zijn namelijk ook dol op chocolade ;). 

Je hebt de voeding altijd bij je. Je bespaart 1200 euro per jaar doordat je geen flesvoeding hoeft te kopen.

Geen ervaring deskundige van flesvoeding. En misschien dus niet helemaal eerlijk omdat ik zelf niet veel van flesvoeding weet maar daarvoor kun je informatie vinden bij de makers van de flesvoeding of via je verloskundige natuurlijk of mensen in je omgeving. 

Ik wens je in ieder geval veel liefde en geluk en welke keuze je ook maakt voor jezelf en je kindje. Als je op je gevoel durft te vertrouwen komt het veelal goed.

Volg je mij al op instagram? @generatiespiegel

Mijn levensmotto: Haal het beste uit je leven met kinderen als jouw spiegel en ontwikkel jezelf, oordeel niet over de ander, help juist door te luisteren en je kennis en ervaringen te delen.

Volg je moederhart en kies bewust