Snap
  • Voeding
  • recept
  • aardappel
  • plus
  • Avondeten

Variëren met aardappels!

Iets typisch Nederlands: het 'aardappel-groente-vlees' gerecht. Dat wordt al jarenlang gegeten. Benieuwd op wat voor manieren je nog meer aardappels kunt eten? Wij hebben drie heerlijke recepten voor je samengesteld! 

Snap

Spaanse aardappeltortilla met tomatensalade - hoofdgerecht (25 minuten)

Wat heb je nodig?

600 g Gourmande aardappelen8 vrije uitloopeieren (Beter Leven keurmerk 2**)1 rode paprika125 g gesneden chorizo (vleeswaren, Puur van smaak)4 el olijfolie traditioneel2 uien, in ringen500 g roma trostomaat, in plakken50 g groene olijvenringetjes2 el balsamico-azijn

Aan de slag!

Snij de aardappelen in plakjes van 3 mm. Klop de eieren los in een kom. Snij de paprika in stukjes en halveer de plakjes chorizo.

Verhit 2 el olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Voeg de uienringen toe en fruit ze 2 min. Voeg de aardappelplakjes en de chorizo toe en bak nog 5-6 min. zachtjes, roer regelmatig.

Verdeel de aardappelplakjes gelijkmatig over de pan en giet dan de losgeklopte eieren over de aardappelen. Zet de pan op een klein pitje met een vlamverdeler onder de pan. Doe een deksel op de pan en laat de tortilla in ± 10 min. zachtjes gaar worden. Als het ei helemaal gestold is, zet dan het vuur uit en laat de tortilla nog 10 min. staan met de deksel op de pan.

Doe ondertussen de plakken tomaat in een kom en meng de olijven, balsamico-azijn, 2 el olie en peper en zout erdoor.

Laat de tortilla uit de pan op een snijplank of bord glijden en snij hem in 4 punten. Serveer met de tomatensalade. Lekker met verse, platte peterselie.

Snap

Scholfilet met kruidenkorst - hoofdgerecht (70 minuten)

Wat heb je nodig? 

1 kg Opperdoezer Ronde aardappelen20 g roomboter (biologisch) + een beetje om in te vetten4 el olijfolie traditioneel500 g GIJS scholfilet2 el paneermeel2 el dille, fijngehakt1 komkommer1 el azijn500 g gewassen spinazieEXTRA 1 ovenschaal (25x30 cm)

Aan de slag! 

Verwarm de oven voor op 185 ºC. Was de aardappelen, borstel ze schoon (bijvoorbeeld met een champignonborstel) en halveer ze. Zet ze op met water.

Kook de aardappelen 10-12 min. tot ze net gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat afkoelen.

Vet een ovenschaal in met boter.

Meng de aardappelen met 2 el olie en peper. Doe ze op een bakplaat en bak ze 30 min. in de oven. Schep tussentijds eenmaal om.

Leg de scholfilets naast elkaar in de ingevette ovenschaal, bestrooi met peper. Meng het paneermeel en 1 el dille door elkaar. Strooi het paneermeelmengsel over de scholfilets en druk het met je vingertoppen aan.

Verdeel de boter in klontjes over de vis. Zet de scholfilets 10-12 min. in de oven.

Snij de komkommer in plakjes en meng met 2 el olie, 1 el azijn, 1 el dille en peper en zout.

Zet een hapjespan op hoog vuur en roerbak in de tussentijd de spinazie in 2 gedeelten. Voeg peper en zout toe.

Snap

Runderstoof met sperziebonen - hoofdgerecht (125 minuten) 

Wat heb je nodig? 

800 g vastkokende aardappels2 el zonnebloemolie150 g ui, in ringen400 g runderpoulet mager (Beter Leven keurmerk 2**)1 el bloem1 blikje tomatenpuree (70 g)2 kruidnagels1 laurierblaadje1 el azijn750 g sperziebonenEXTRA stoofpan

Aan de slag! 

Zet een stoofpan op hoog vuur en verhit hierin de olie. Voeg de uienringen toe en bak 1-2 min. Voeg het vlees toe en bak 1-2 min. mee. Voeg dan de bloem, tomatenpuree, kruidnagels en het laurierblaadje toe en schep goed om.

Bak nog 1 min. en blus dan af met 300 ml water en de azijn. Voeg peper en zout toe naar smaak. Breng al roerend aan de kook, doe een deksel op de pan en zet op een sudderpitje. Laat ± 90 min. zachtjes stoven, tot het vlees zacht is.

Schil de aardappelen, zet ze op met water en zout en kook ze gaar in ± 20 min. Giet de aardappelen vervolgens af. Breng 1 liter water aan de kook, voeg de sperziebonen toe en kook ze in 8 min. gaar. Giet de bonen af.

Serveer het vlees met de aardappelen en sperziebonen.

Meer recepten met aardappels en andere ingrediënten? Klik dan HIER voor nog meer inspiratie! Eetsmakelijk ;)