{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tips voor goede groente eters

Afbeelding blog 'Tips voor goede groente eters '

Ooit was ik heel fanatiek met het delen van healthy en verantwoorde recepten. Nog steeds deel ik nog wel wat via mijn eigen blog;  www.jannekekoijen.nl  Maar de passie voor fotografie heeft alles een beetje overgenomen en foto’s delen van mijn eigen kinderen is op dit moment favoriet! 

Maar met drie kinderen en door mijn werk als gastouder ben ik wel graag bewust met voeding bezig. 

Vandaag deel ik met jullie mijn tips voor betere groente eters. Laat ik alvast vertellen dat ik geen voedingsdeskundige ben, maar met de nodige ervaring zie ik mij wel als een ervaringsdeskundige wat betreft eten ;-)

De tafelmomenten zie ik zelf als fijne momenten dat we met het hele gezin samen zijn. Geloof me, het gaat hier ook niet altijd geweldig en de afkeurende blikken wanneer mama zonodig haar favoriete groenteschotel moet maken zijn me maar al te bekend...

Hier mijn tips:

• De blender is onze favoriete vriend. En in een smoothie kun je heel gemakkelijk groente verstoppen. Denk eens aan een handvol spinazie of boerenkool. Rode bietjes met oa appel, frambozen en blauwe bessen is hier favoriet. Resultaat, een frisse knalroze smoothie en geloof me, dat kleurtje doet wonderen bij kleine prinsesjes. 

• Strijd tijdens het eten voeren wij hier niet. Ik zie het als verspilde moeite want net als bij zindelijkheid en slapen heeft het kind hier zelf de controle over. Je zult de strijd vaak niet winnen en gezelliger wordt het er niet op. Ook als gastouder voer ik geen strijd. Natuurlijk stimuleer ik ze wel en heb ik ook een aantal regeltjes dat ze bijvoorbeeld bij de eerste boterham altijd hun korstjes moeten opeten. 

• Tijdens het fruitmoment bied ik niet alleen maar fruit aan, maar ook stukjes tomaat, komkommer of worteltjes. Zo hebben ze gelijk al iets aan groente binnen. 

• Betrek je kinderen bij het koken en het eten van groente. Neem ze mee naar de markt of waar jij je groente gaat halen. En laat ze vooral meehelpen. Hoe klein ze ook zijn, er is altijd wel een taakje. Van groente wassen, snijden of het simpelweg uit de koelkast pakken. Laat ze wanneer ze wat ouder zijn meedenken over het weekmenu. Juul is fan van pasta met tomatensaus en ze vindt het geweldig om mee te helpen. Snijden, roeren door een pan, ze doet het allemaal. Wanneer ze ouder zijn kun je tijdens het koken de rekenvaardigheden trainen. Laat ze bijvoorbeeld de ingrediënten pakken en afwegen. 

Wanneer je kinderen meehelpen in de keuken zien ze de maaltijd tot stand komen. Vaak voelen ze zich hierdoor trots en zullen eerder geneigd zijn om te gaan eten. Vertel vooral ook wat je aan het doen bent en waarvoor je juist voor bepaalde voeding of producten kiest. Jij bent hun voorbeeld en dit kan een goede basis leggen voor het voedingspatroon voor je kind!

• Hierboven had ik het al over pastasaus. Echt ideaal om groente in te verstoppen en sowieso handig om je koelkast leeg te eten! Op mijn  deelde ik de favoriet van mijn kinderen. jannekekoijen.nl/2017/02/20/pastasaus/

Lekker, makkelijk te maken en nog gezond. Wat wil je nog meer?! Je kunt deze saus ook prima invriezen. Ik vind het zelf altijd fijn om wat op voorraad te hebben. 

• Soep! Net als bij de pastasaus is soep ook ideaal voor het verstoppen van groente. Mijn kinderen eten heel graag soep. Vooral de oudste twee en ik geef ze vaak ook een kopje tijdens de lunch of wanneer ze uit school komen. Stukjes in de soep kunnen ze niet altijd waarderen dus daar komt onze grote vriend de blender weer van te pas. 

• Maak verschillende soorten groentesoepen voor bij de rauwkost. Ideaal voor wanneer ze uit school komen. Denk bijvoorbeeld aan een hummus of quacamole. 

• Bij de boterham kun je ook groente aanbieden. Avocado op brood of maak een lekkere sandwich en voeg plakjes tomaat en komkommer toe. Tegenwoordig verkopen ze ook een aantal spreads waar groent en fruit in verwerkt zijn. 

• Groente kun je ook heel goed toevoegen aan verschillende recepten. Denk eens aan de bekende bloemkoolpizza. Deze kun je zelf maken, maar Magioni maakt heerlijke bodems die voor een groot deel uit groene bestaan. In de supermarkten verkopen ze tegenwoordig bakken met bloemkool- of broccolirijst. Gebruik dit eens voor de nasi en maakt een keer courgetti bollognese i.p.v. met spaghetti. Je kunt dit zelf maken, maar er is zoveel aanbod op dit gebied. Verstopte groente, het is helemaal hip! 

Ik maak zelf ook vaak bananenbroden en een courgettebrood  jannekekoijen.nl/17/07/11/courgettebrood staat hier vaak op het menu. Ideaal voor in het weekend met een kopje soep. 

Zijn jouw kinderen goede groente eters?  En heb jij nog tips? Ik hoor ze graag! 

Liefs,

Janneke 


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je