Snap
  • Voeding
  • eten
  • recepten
  • groenten
  • gezondevoeding
  • mamahacks

Recepten: 3x verstopte groenten en fruit

Koken was voorheen mijn everyday struggle. Ik stond een uur te koken om vervolgens de meiden hun neus op te trekken. Verschrikkelijk! Een heel bord in de vuilnisbak kiepen, niets voor mij. Dus ging ik opzoek naar lekkere gerechtjes die de meisjes ook daadwerkelijk aten en de portie vitamientjes is ook mooi meegenomen hé.
Snap

1. Pompoenlasagne

Liefst bestel ik de boodschappen, lekker makkelijk én van op de bank. Maar ik hou er ook van om af en toe een winkel binnen te stappen opzoek naar nieuwe producten en ideetjes. Zo vond ik laatst pompoenvellen... Als ik dan toch moet koken, liefst gezond. Zo gezegd zo gedaan. Ik had nog wat spaghettisaus over van de dag tevoren en maakte laagjes met ricotta en een restje geraspte kaas ging erbovenop. De kinderen smulde ervan. Hun bord helemaal leeg en geen opgetrokken neus. Heerlijk, een winner dus!

Benodigdheden:

-Kleine butternut

-Passata 500ml

-Kippengehakt 500g

-Peper en zout

-Potje Ricotta of witte saus (ik gebruikte een zakje  poeder van knorr met melk opwarmen)

-Een beetje geraspte kaas voor erbovenop.

Schil de butternut en snij hem in zo smal mogelijke 'vellen', doe deze vervolgens in een kom met water en breng aan de kook. Deze zijn klaar wanneer je erin prikt en ze lekker zacht zijn. 

Bak ondertussen het (kippen)gehakt in wat boter, doe er nadien de passata over en kruid met peper en zout. Laat nog wat sudderen. Indien je voor witte saus kiest deze ondertussen ook even maken, ricotta kan er gewoon zo overheen (dan krijgt je lasagne een zoete smaak). Wij probeerde allebei, en beide werden goedgekeurd. Neem een ovenschotel. Schik de 'vellen', en dan is het laagjes maken en als laatste geraspte kaas naar wens. Verwarm de oven op 180°C en zet voor een half uurtje erin. Smakelijk!

2. Bloemkoolbodem pizza

Naast frietjes (jep, da's hun lievelings) kan een goede pizza hun zeker ook smaken. Zo viel mijn oog op bloemkoolbodempizza. De korst is niet zoals pizzadeeg, maar je zou zeker niet kunnen raden dat deze van bloemkool gemaakt werd. Bloemkool krijg je er hier anders niet in... 

Benodigdheden:

- 1 Bloemkool (tip: ga opzoek naar bloemkoolrijst da's een hoop werk gespaard.)

-1 ei

-60g Parmezaanse kaas

-Peper en zout

Kook de bloemkool(rijst) in water tot ie zacht is, giet af. Maal de roosjes tot rijst. Doe deze in een handdoek en knijp goed uit. Het is belangrijk dat de rijst droog is. Hoe droger, hoe knapperiger de korst. Volgende keer kook ik deze van de dag tevoren. Doe in een grote kom de bloemkoolrijst, het ei, de kaas en kruid met peper en zout. Leg op de bakplaat een bakvel en doe het mengsel erop. Kneed tot  'deeg' in de juiste vorm en bak 20 min op 180° C. Daarna beleggen naar wens en zet nog 10 minuutjes in de oven. Mmm!

Bananenpannenkoekjes

Weekend voor ons betekend pannenkoeken als ontbijt met warme thee. Daar kijken de kinderen een hele week naar uit. Bananen-pannenkoeken! Dat klonk als muziek in mijn oren. Ik probeerde dit al eens maar smaakte erg naar banaan... Niets speciaals dus. Tot ik een tipje las van mama's gezonde tips om havermout te zoeten met puddingpoeder. Ik probeerde het nogmaals met puddingpoeder en wat een verschil! Het smaakte minder naar banaan en heerlijk zoet. Hier werden ze met open armen ontvangen door de kindjes. Vanaf dan wissel ik om de week af, een keertje de gezonde versie, en een keer de gewone. Hoera voor puddingpoeder!

Benodigdheden:

 - 3 eieren

- 3 bananen

- Half zakje vanillepuddingpoeder

- Mixer

- Beetje boter

Doe de ingrediënten samen en mixen maar. Bak vervolgens de pannenkoekjes goudbruin en kies een lekkere topping zoals aardbeiconfituur. Lekker én gezond!

Wat bij ons werkt aan tafel is allereerst plezier. Wanneer je er tegenop kijkt geraak je nooit uit die slechte vibes (been there, done that). Zing een liedje wanneer je samen de tafel dekt, hier roept Mylle de meiden blij met 'EEEEETEEEEN' en lopen ze vervolgens vrolijk naar de tafel. En belonen... Een toetje of klein snoepje als beloning wanneer hun bordje leeg is. Alsook praten. Iets niet lekker vinden is normaal, mama lust ook niet alles even graag. Maar gezond eten is ook belangrijk en goed voor je. En geloof het of niet maar na heel lang herhalen durven ze elkaar erop te wijzen wanneer de ene 'bweeeeeik' roept nadat deze in de kookpot kwam piepen, haha. 

Hopelijk hebben jullie er wat aan. Tag mij gerust in jullie probeersels, een feedback is altijd welkom!

 

Snap
3 jaar geleden

Die pompoen lasagna kende ik nog niet dus gaan we zeker een keer proberen! Wij doen als truc om er meer groente in te krijgen bloemkoolrijst door de pannenkoeken, smaakt prima. en tortilla's gemaakt van wortel (gewoon in de supermarkt verkrijgbaar).