{{ message.message }}
{{ button.text }}

Overproductie een zegen of een probleem?

Afbeelding blog 'Overproductie een zegen of een probleem?' Achtergrond blur afbeelding

Toen ik zwanger was van mijn eerste zoon, wist ik vanaf het begin zeker dat ik borstvoeding wilde geven. Ik heb niet eens flesvoeding overwogen, het leek de meest logische keuze. Toch is het niet zo vanzelfsprekend, dat het lukt om borstvoeding te geven. Zo kan de baby niet goed aanhappen, er komt gewoonweg niet genoeg uit of is de melk niet voedzaam genoeg.

Gelukkig was dit bij mij allemaal niet het geval. Op een paar blaartjes en pijnlijke tepels na, in het begin, liep het als een trein. Zodra mijn eerste zoon er was, en op mijn buik lag, zocht hij algauw naar mijn borst en bleef maar drinken.

Algauw merkte ik dat zodra mijn zoon dronk, dat de andere borst vrolijk meedeed. De melk spoot serieus alle kanten op. De kraamhulp adviseerde mij om er een hydrofiel doek op te leggen, en uiteindelijk hebben we er een handdoek voor gebruikt.

Ook spoot ik regelmatig mijn zoon in zijn gezicht. Nog voor hij kon aanhappen kwam de melk er met volle kracht uit. Ik vond het heel erg voor mijn zoon, vooral als het in zijn oog kwam. De kraamhulp zei dat dit niet erg is, omdat de melk ontstekingsremmend is en niks kwaad kan doen.

Verder moest ik 's nachts met handdoeken in mijn pyjama slapen, en moest ik vaak mijn beddengoed wassen. 's Nachts niet wakker liggen van mijn baby, maar van pijnlijke volle borsten en natte doeken/pyjama.

Een keer naar de wc lopen zonder BH, resulteerde in een soort hans en grietje met een spoor van melk i.p.v brood... Overal lagen druppels melk.

's Morgens een schattige baby aankleden, voor het voeden... Resulteerde in een zeiknatte pyjama en vloer. Mijn man deed dit dus meestal, en als ik het zelf moest doen, ging ik eerst voeden.

Trouwens leuk bedacht die borstcompressen, maar die werken waarschijnlijk alleen bij een paar druppels... Hier heb ik dus een doos van staan, maar nooit gebruikt.

Bij mijn tweede zoon, had ik een hele ervaren en prettige kraamhulp. Zij adviseerde mij om een Haakaa op de andere borst te zetten. Ik kocht de Dr. Brown's Milkflow Siliconen borstkolf. Echt een super tip, voor alle mama's met overproductie. Deze is wel maar tot 120ml, dus had ik Medela flesjes erbij om tussendoor de Haakaa te legen.

Ik had dagelijks rond een liter melk over. Dus gingen er dagelijks 5/6 zakjes van 200ml in de vriezer. Je kan wel nagaan dat na een maand de vriezer geen ruimte meer had. Zo gingen wij op zoek naar een extra vriezer. Gelukkig had mijn baas er nog 1 staan, waar 6 lades inzaten, en deze mochten ophalen. Deze zat na 4 maanden helemaal vol...

Het ging snel door de Haakaa, maar ook omdat ik nu voor het slapen mijn borsten leeg maakte met de elektrische borstkolf. Dat scheelde enorm veel geknoei en pijn 's nachts.

Na 5/6 maanden hadden we wel door dat het niet meer kon met onze overvolle vriezer, en heb ik 4 mama's blij gemaakt met allemaal een la vol borstvoeding. Hier krijg je wel vaak zakjes voor terug, die ik inmiddels niet meer vul, en ruim Medela 75 zakjes blijven liggen. Dus voor de mama met overproductie, die dit leest, ik heb ruim 75 zakjes om over te nemen ;-)

Nog een lastig dingetje van overproductie is dat je snel een borstontsteking kan krijgen. Ik heb dit 2x ervaren. Toen mijn tweede zoon met 9 maanden meer vast voedsel ging eten, en ik niet echt had nagedacht dat mijn borsten toch leeg moesten. Ik lag rillend in bed en kon bijna niet liggen van de pijn in mijn borst. Tip bij een ontsteking: Ik heb 2 dagen voor het voeden heet gedoucht en de hete sproeier op mijn borst gezet, met deze borst mijn zoon in de 'rugbyhouding' gevoed. Nu met het afbouwen begon mijn borst weer te zeuren, maar dit lijkt nu minder te worden.

Ik ben 10,5 maand doorgegaan met fulltime life voeden. Nu geef ik hem de 'afbouw' melk, en soms een zakje uit de vriezer. Hij drinkt nu nog maar 2-3 keer per dag.

Toch ben ik dankbaar dat ik mijn 2 zonen allebei lange tijd life heb kunnen voeden, en heb hier alle geknoei en pijntjes voorover gehad. Al vond ik het jammer dat je niet zomaar kon gaan voeden, en eerst een Haakaa of doeken moet pakken. En hoe niet sexy alle melk spuitende verhalen ook zijn, ze groeide er goed op en zijn allebei tevreden en gezonde mannetjes.

Dus mijn conclusie zou zijn, het is een hoop gedoe, maar absoluut een zegen.


Afbeelding blog 'Overproductie een zegen of een probleem?'

Ook spoot ik regelmatig mijn zoon in zijn gezicht. Nog voor hij kon aanhappen kwam de melk er met volle kracht uit. Ik vond het heel erg voor mijn zoon, vooral als het in zijn oog kwam.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je