{{ message.message }}
{{ button.text }}

Over potjes, borstvoeding,flesvoeding & tussendoortjes

Afbeelding blog 'Over potjes, borstvoeding,flesvoeding & tussendoortjes'

Ons zoontje is inmiddels alweer bijna 7 maanden oud en krijgt nu ook vaste voeding. Ik kan al met 1 fles minder op een dag. Hij krijgt nu tussen de 700 en 800 ml opvolgmelk op een dag, dit wisselt nog wel eens af. En wat water uit zijn oefenbeker, dit vindt hij ook machtig interessant. Hij wordt dol enthousiast als hij al alleen de oefenbeker ziet. Hij krijgt als extra vocht ook alleen maar water, sapjes vind ik te veel suiker inzitten voor zo'n jong kind. 

Hij krijgt van mij ook 2 potjes op een dag namelijk 200g fruit en 200gr groenten met aardappels en vlees. Vis is hier geen favoriet. 

Waarom ik voor potjes kies? Omdat ik een ontzettende hekel heb aan koken en totaal geen keukenprinses ben! Ik heb 2 linker handen en heb toevallig 2 weken geleden nog bij de huisartsenpost gezeten vanwege een flinke snee in mijn duim. En ik heb ook geen zin in het extra schoonmaak werk dat erbij komt kijken. Ik heb geen staafmixer, dus moet het dan al in de blender. En nee, ik heb het geld er niet voor om zo even een dure staafmixer aan te schaffen. Want ik weet, goedkoop = duurkoop. 

Voor alle mama's die zeggen dat hun kindje elke dag vers eten krijgt, good for you! Maar ga niet roepen dat moeders die potjes gebruiken lui zijn en niet het beste voor hun kind willen.  (Zelfde geldt voor de eeuwige discussie borstvoeding of flesvoeding.)

 Ik check ook altijd de ingrediëntenlijst. Zelf vind ik Olvarit de beste potjes met 0.0% toegevoegde rommel. Dit geldt ook voor het meeste van de Kruidvat (niet alles dus). De wat goedkopere merken ben ik geen fan van, want die voegen aan veel van hun potjes extra suiker toe, maar dan onder een andere benaming, zoals appelsap of sinaasappelsap uit geconcentreerd sap. Soms zit dit zelfs nog in groenten potjes om het een wat zoetere smaak te geven.  Gelukkig hebben wij een makkelijke eter. (Nu nog wel.) Alleen wordt vis niet zo snel opgegeten als een potje met of zonder vlees. 

Favoriet hier is alles met worteltjes, doperwtjes of pasta.

Zodra ons zoontje met de pot kan mee eten dan doen we dit ook gewoon, potjes vanaf bijvoorbeeld 12+ maanden gaat mij iets te ver. Dan kunnen ze net zo goed met de pot mee eten als je het prakt. Voor onderweg zijn ze natuurlijk wel weer ideaal. 


Borstvoeding & kolven

De eerste 4 maanden heeft Björn borstvoeding gekregen. Omdat hij ademhalingsproblemen heeft, kon hij niet lang drinken zonder benauwd te worden. (Dit geldt inmiddels gelukkig niet meer.) Dus heb ik fulltime gekolfd en dit werd via de sondeslang toegediend.  Maar ik kon niet genoeg voedingen kolven voor 1 hele dag, dus al snel kreeg hij 50/50 bv en flesvoeding. 

Stront jaloers was ik op de vrouwen die liters konden kolven op 1 dag. Ik wal al blij met 500ml. En geloof mij, ik heb van alles geprobeerd, fenegriek en andere supplementen, veel drinken, massages, borstcompressies en cluster kolven. Maar het mocht allemaal niet baten. 

Toen Björn eindelijk thuis was heb ik nog weer geprobeerd om live te voeden, maar meneer was gewoon te druk in zijn doen en laten, om bij mij aan de borst te drinken. Ik kolfde nog elke 4 uur, maar dit heb ik afgebouwd en ik ben er uiteindelijk helemaal mee gestopt, want ik kon het gewoon niet meer combineren met EN het huishouden EN de zorg voor Björn.

Flesvoeding

Vanuit het ziekenhuis krijgen de meeste baby's Nutrilon. Björn ook in de eerste 4 maanden. Alleen spuugde hij vaker als hij flesvoeding had gehad. Hij mocht na ongeveer 2 maand weer flesjes drinken van de logopedist. Wat hij niet op kreeg, kreeg hij via de sonde. Bij thuiskomst dronk hij nog steeds niet geweldig en spuugde hij veel. Met name na de sondevoeding. 

Uiteindelijk ben ik overgestapt op een ander merk op advies van mijn schoonzusje. Namelijk de biologische voeding van Hipp. Vanaf dag 1 gingen de flessen in een keer leeg. Meneer vond dit veel lekkerder en hij kreeg er ook veel minder vieze luiers van. De ontlasting van de Hipp leek heel veel op borstvoedingspoep en stonk ook minder. Nooit gedacht dat een ander merk zo'n verschil kon maken. Tot op heden gebruik ik nummer 2 van Hipp.

Tussendoortjes

Als tussendoortje krijgt Björn eigenlijk alleen maar maisvingers of stukjes bruin brood. Het consultatiebureau zei dat soepstengels ook mochten vanaf 6 maanden, maar dit vond ik best wel eng. Hij krijgt het namelijk voor elkaar om er stukjes af te bijten, terwijl hij geeneens tanden heeft... 

Behalve de potjes krijgt hij soms i.p.v. een fles een bordje 6m+ pap met opvolgmelk, met name vanwege de extra vezeltjes. Brood vindt hij heel interessant, maar hier wordt maar 10 % van opgegeten en de rest eindigt als kleffe stukjes op de grond. Voor extra calorieën en vetten krijgt hij pindakaas (ik check altijd het zoutgehalte, dit verschilt heel erg per merk) of ongezouten roomboter op zijn broodstukjes. Ook hiervan eindigt er meer op zijn wangen dan in zijn maag, haha.*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je