Snap
  • Voeding
  • eten
  • dag
  • boerenkool
  • plus
  • recepten
  • 3x
  • nationale

Nationale boerenkool dag!

Staat bij jullie vanavond de boerenkool ook op tafel?

Het is vandaag nationale boerenkool dag! Daarom hebben wij voor jullie drie recepten samengesteld die helemaal in het thema passen.

Romige boerenkoolpasta uit de oven met zalm - hoofdgerecht (40 minuten) 

Ingrediënten 

25 g roomboter1 ui2 tenen knoflook8 takjes tijm, blaadjes losgerist400 g volkoren fusili pasta250 g kastanjechampignons300 g gesneden boerenkool350 g verse zalm250 g ricottarasp en sap van ¼ citroen150 g Parmezaanse kaas, geraspt50 g paneermeel

Aan de slag!

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Breng een grote pan met water aan de kook

Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie en de boter

Snipper de ui en knoflook.

Fruit de ui en knoflook en breng op smaak met de helft van de tijmblaadjes en zwarte peper.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet af en zet apart.

Snijd ondertussen de champignons in plakjes en bak mee met het ui-mengsel gedurende vijf minuten.

Voeg de gesneden boerenkool toe en bak nog vijf minuten.

Breng op smaak met een snufje zout.

Snijd de zalm in kleine stukjes en voeg toe aan de boerenkool.

Voeg de ricotta, citroensap en -rasp toe en verwarm kort door.

Meng de saus door de pasta samen met de helft van de Parmezaanse kaas.

Doe de pasta in een ovenschaal.

Meng de resterende Parmezaanse kaas met het paneermeel en de tijmblaadjes.

Verdeel over de pasta.

Bak de pasta in de oven gedurende 10 minuten.

Zet de oven op de grillstand en grill nog ongeveer 3 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is.

Snap

Pittige boerenkoolsoep met kokos - hoofdgerecht (30 minuten) 

Ingrediënten 

1 kleine ui1 bosje koriander½ rode peper2 teentjes knoflook1 courgette300 g gesneden boerenkool500 ml bouillon van een blokje400 ml kokosmelk¼ Fairtrade limoen

Aan de slag!

Snipper de ui en hak de groene peper en de steeltjes van de koriander fijn.

Houd de blaadjes van de koriander apart.

Verwarm een soeppan met een scheutje olijfolie en fruit hierin de ui met de fijngesneden groene peper en de koriandersteeltjes.

Snijd ondertussen de knoflook fijn en de courgette in blokjes.

Voeg de courgette, knoflook en gesneden boerenkool toe aan de pan en bak ongeveer 5 minuten mee.

Voeg de bouillon toe en kook de groenten ongeveer 10 minuten.

Pureer met een staafmixer tot een gladde soep.

Voeg de helft van de kokosmelk toe, roer en proef of nog meer kokosmelk nodig is.

Voeg indien nodig meer kokosmelk toe en breng op smaak met limoensap, peper en zout.

Scheur de korianderblaadjes in grove stukjes.

Serveer de soep met de korianderblaadjes.

Snap

Roergebakken boerenkool met rookworst - hoofdgerecht (25 minuten)

Ingrediënten 

2 Gijs rookworsten fijn 285 gram2 el olijfolie1 PLUS aardappelschijfjes duopak 700 gram2 teentjes knoflook (fijn gesneden)1 rode paprika (in blokjes gesneden)700 gr PLUS gesneden boerenkool½ bosje fijngesneden verse basilicum50 gr pijnboompitten (gebakken)PeperZout

Aan de slag!

Verwarm de rookworsten in bijna kokend water gedurende 10 minuten.

Verhit ondertussen een koekenpan met olijfolie en bak de aardappeltjes met boter goudbruin en licht krokant.

Verhit vervolgens een ruime wokpan of hapjespan en verhit hierin wat olijfolie.

Laat de knoflook even in de olie bakken zonder te kleuren. Voeg hier de paprikablokjes aan toe en laat ook even meebakken. Roerbak nu hierin de boerenkool en voeg de aardappelplakjes en basilicum er aan toe. Breng op smaak met peper en zout.

Schep op voorverwarmde, diepe borden en leg de worst er bovenop. Bestrooi als laatste met de warme pijnboompitten.

Snap

Eetsmakelijk ;)