{{ message.message }}
{{ button.text }}

‘Je gaat toch wel borstvoeding geven hè?’

Afbeelding blog '‘Je gaat toch wel borstvoeding geven hè?’' Achtergrond blur afbeelding

‘Je gaat toch wel borstvoeding geven hè? Dat is wel het beste.’

Doordringend en verwachtingsvol word ik aangekeken, maar ik ben met stomheid geslagen. Hoe moet ik hier op reageren? Ja, ik ben inderdaad van plan een poging te doen mijn toekomstige dochter met het vloeibare goud te voeden. Maar ik realiseer me ook heel goed dat borstvoeding geven hard werken is en dat het misschien niet lukt. Faal ik dan? Omdat ik haar niet “het beste” geef? En wat als ik echt geen borstvoeding wil geven? Heb ik dan niet “het beste” voor met mijn kind?

Het beste voor jouw kind

Ik ga echt niet ontkennen dat moedermelk de beste voeding is voor jouw kind. Sterker nog, ik ben zelf groot voorstander van borstvoeding, langvoeden, openbaar voeden en alle andere taboes rondom borstvoeding. Maar dat terzijde, het gaat tenslotte om jou.

Want, dat ben jij.

Jij!

Jij bent het beste voor jouw kind.

Jij, in volle glorie.

Vanaf het moment dat je wereldkundig bekendmaakt in blijde verwachting van het moederschap te zijn, voelt de omgeving zich genoodzaakt jou te adviseren rondom de voeding van jouw toekomstig oogappeltje. Heel lief bedoeld allemaal, maar neem ook de ruimte om zelf op onderzoek te gaan. Lees. Vraag. Onderzoek. En voel. Verdiep je in de verschillende soorten voeding. Moedermelk kan bijvoorbeeld ook van een donormoeder (hallo taboe!) en kunstvoeding heb je in zoveel verschillende soorten en maten. Ontdek zelf welke voeding jou het meeste aanspreekt en maak een keuze vanuit jouw hart. Mocht je voor borstvoeding kiezen, verdiep je dan ook in alternatieven. Kennis is macht. Vertrouw erop dat jouw lichaam dit kan en ga er 100% voor. Maar verlies jezelf niet. Een overspannen moeder, die elke voeding stress heeft en maar een paar druppels moedermelk produceert, is echt niet beste voor jouw kind. Zoek steun van een ervaren vriendin of deskundigheid van een lactatiekundige (wordt vaak vergoed bij aanvullende verzekering!). En lukt het echt niet? Dan mag je daar boos, verdrietig en teleurgesteld om zijn. En dankbaar. Dankbaar voor de druppels moedermelk die je wél hebt kunnen geven. Dankbaar dat wij in een maatschappij leven waar er een prima alternatief is, kunstvoeding. En laat je niet misleiden door de naam. Het is echt melk, geen plastic.

‘Ik heb gezegd dat ik erover ga nadenken maar eigenlijk wil ik helemaal geen borstvoeding geven.’

Ach, lieve vriendin. Ik hoor het je nog zeggen. En er zullen nog zoveel meer zwangeren zijn die dit gezegd hebben, terwijl ze diep in hun hart weten dat ze dat helemaal niet willen. Woorden die gezegd worden, omdat de maatschappij dat van jou verwacht. Het is toch jouw lijf? Baas in eigen buik. Baas van eigen borst. Wie ben ik om te zeggen welke voeding jij aan jouw kind moet geven? Heb je vragen over borstvoeding, dan help ik je graag. Wil je liever de fles geven, dan steun ik je. Jij weet wat het beste is voor jouw kind.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je