Snap
  • Voeding
  • mama
  • ouders
  • gezondevoeding
  • bewustopvoeden
  • bewustouderschap

Jaaa, lekker gezond eten met je kind!

Wat deel ik graag mijn vaders waardevolle kennis met medemoeders. Mijn vader is een gepromoveerd voedingswetenschapper, die zijn kennis deelde met mij en mijn broer toen we kinderen kregen. Superwaardevolle informatie, want wie wil zijn kind niet de beste start geven! Dit is de reden dat ik samen met mijn vader een boek geschreven heb, De Schijf van Fief met alle tips & tricks.

En nee, ik bepleit geen a-relaxed leven waarin je ieder koekje afweegt en je kind alleen maar wortels geeft als snack. Ik neem jullie graag mee in een levensstijl, waarin je met wat cruciale aanpassingen je kind kan behoeden voor de steeds harder opkomende welvaartziekten onder kinderen, en ook je kind een betere weerstand geeft in deze bizarre tijden!

Bewust leven in een wereld waarin vooral de commercie bepaalt wat goed voor ons is, is alles wat ik wens voor iedere moeder. En het kan écht, lekker gezond eten met je kind!

Zelf ben ik er vroeg mee begonnen, eigenlijk vanaf de eerste hap, en daar heb ik nu profijt van. Maar ook als je kind al wat ouder is en je wilt streven naar een gezondere leefstijl, is dat mogelijk. En ja, dit geldt ook voor zoetekauwers en lastige eters. Zelfs als je kind bij vriendjes, vriendinnetjes en familie overladen wordt met frisdrank en snoep. Snoepjes zijn nog altijd bij veel ouders onderdeel van het dagelijks eetpatroon.

Nu is onze snoepgewoonte, waar het vooral over gaat als we over gezonde voeding voor kinderen praten, niet eens de grootste uitdaging als het gaat om het gezond opvoeden van onze kids. Door de enorme opkomst van bewerkte voeding, hebben we vaak geen idee wat onze kinderen binnen krijgen. Er zit veel meer ‘troep’ in onze voeding dan in onze jonge jaren. En dit allemaal om voeding goedkoper, langer houdbaar en aantrekkelijker te maken.

Wat kan je doen?

Er zijn een paar ‘quick wins’ als het om gezonde voeding van je kind gaat. 

1. Kinderen groeien, en hebben hiervoor eiwitten nodig. Zorg daarom voor een eiwitrijk ontbijt. Wat je je daarbij kan voorstellen? Denk aan een lekker gebakken ei of Griekse yoghurt (volvet) met fruit. Hier kan je kind lekker lang op teren, en eiwitten zijn voor kinderen onmisbaar voor een gezonde groei (in een latere blog leg ik dit verder uit). Zorg ook dat de eerste hapjes van je kind boordevol eiwitten zit. We zijn zo gewend aan onze groente- en fruithapjes, maar prak eens een hard gekookt ei met wat yoghurt bijvoorbeeld (baby's kunnen allergisch reageren op ei, al komt dit niet veel voor, maar begin de eerste keer gewoon voorzichtig met een paar hapjes)

2. Stop met halfvolle of magere producten. En nu ga ik iets zeggen wat compleet tegenover de beweringen van het Voedingscentrum e.d. staat. Verzadigde vetten (roomboter, kokosolie) zijn NIET ongezond en zijn niet slecht voor ons cholesterol.  Dit kan zo naar het rijk der fabelen... Voeg daarom verzadigde vetten toe aan het menu van je kind, zoals in volvette zuivelproducten zoals roomboter, kaas, volle melk en yoghurt, en uit eieren en kokosvet. Kies geen magere of halfvolle producten, want volvette producten geven een langer verzadigd gevoel en zorgen er ook voor dat eiwitten beter worden opgenomen.

3. Betrek je kind bij zijn of haar voeding. Laat ze helpen met boodschappen doen, geef ze taakjes bij het koken, ga gezonde koekjes of appeltaart zonder suiker met ze bakken, laat ze alles proeven, laat ze knutselen met het afval. Prikkel hun nieuwsgierigheid! Je kan ze zelfs hun eigen groenten laten telen in de tuin of op het balkon. En vertel spelenderwijs wat voeding met je lichaam doet. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, dus laat ze alles ervaren. Dan zullen ze graag experimenteren en proeven. Maak er één grote ontdekkingsreis van en ontdek samen met ze wat ze lekker vinden en wat niet (en geef vooral niet na één keer op). Ook hier kom ik nog op terug met leuke en lekkere voorbeelden. Ik vind het zelf superleuk om creatief te zijn met gezonde voeding, en deze net zo aantrekkelijk te maken dan de gekleurde zuurstokken e.d.

Dit is echt in een notendop waar je vandaag al mee kan beginnen. 

En het motto hierin is: “Niet perfect is ook goed!”. Leg de lat niet te hoog en houd het leuk. Gezond eten moet vooral geen straf zijn.

Wordt vervolgd!

Gezellig, smakelijk en vrolijk eten! X