{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ik geef lang borstvoeding

Niet pro-borstvoeding maar pro-mama-zit-goed-in-haar-vel

Afbeelding blog 'Ik geef lang borstvoeding' Achtergrond blur afbeelding

Toen ik zwanger was van mijn oudste zoontje wist ik dat ik heel graag borstvoeding wilde geven. Ik was naar een informatieavond geweest hierover en ik was helemaal overtuigd: dit is wat goed is voor mijn baby! Het ging wel een stuk minder soepel dan ik dacht en achteraf ben ik bij mijn oudste te ver gegaan en had ik eerder moeten stoppen. Bij mijn tweede en derde ging het soepeler en heb ik het veel langer kunnen doen.

Prematuur

Zoals ik al zei, de borstvoeding bij mijn oudste ging niet soepel. Hij was prematuur en had nog te weinig kracht om goed uit de borst te drinken. Na een maand in het ziekenhuis gelegen te hebben mocht hij dan eindelijk naar huis. Het drinken had hij redelijk onder de knie, maar het bleef wel lastig. Mijn productie was ook niet goed, waarschijnlijk door de stress van alles wat we hadden meegemaakt. Maar ik moest en zou volhouden, zelfs zo erg dat ik ook ’s nachts nog extra uit bed ging om te kolven terwijl we al zo weinig sliepen omdat mijn oudste een huilbaby was. Ik ging er bijna aan onderdoor. Achteraf had ik toch de fles moeten pakken en moeten stoppen met de borstvoeding. Dat was beter geweest voor hem en mij. Uiteindelijk ben ik toch doorgegaan tot een maand of acht. Daarna was ik weer zwanger en kwam er gewoon niks meer uit.

Zo kan het ook

Mijn tweede was ook een (rand)prematuur maar hij mocht op het nippertje toch mee naar huis. Ook hij was jong en vond het drinken zwaar. Ik heb wel doorgezet de eerste weken met kolven, vingervoeden, lepeltjes… en na een paar weken had hij de kunst door. Mijn derde bleef gelukkig wel lang genoeg in mijn buik om rijp geboren te worden. Zij pakte meteen na de geboorde de borst en elke keer als ik haar ging voeden hapte ze meteen en ging ze krachtig drinken. Ik was echt verbaast. Blijkbaar had ik ergens in mijn hoofd dat het normaal was dat de eerste weken wat aanklooien is. Dus elke keer zat ik met verbazing te kijken hoe makkelijk het ook kon gaan, ik dacht echt 'zo kan het dus ook'!

Een peuter aan de borst

Mijn oudste heb ik dus tot acht maanden gevoed. Mijn tweede zoontje heeft gedronken tot iets na zijn derde verjaardag en mijn dochtertje is nu bijna drie jaar en drinkt nog steeds. Een peuter aan de borst heel anders is dan een baby aan de borst. Na ongeveer een jaar heb ik lang niet elke voeding meer een toeschietreflex. Dat hoeft dan ook niet want de borstvoeding is er vanaf dan echt voor erbij. De meeste calorieën haalt een kindje dan uit vaste voeding. Maar het grappige is ook dat ze er om vragen en er soms een spelletje van maken. Vooral mijn dochtertje maakt tijdens het voeden grapjes en uiteraard moeten de pop en haar knuffels ook een slokje.

Borstvoedingsmaffia

“Jij bent zeker wel heel erg pro-borstvoeding?” Die vraag hoor ik vaak en het antwoord daarop is ‘nee’. Ik ben juist heel erg pro-mama-zit-goed-in-haar-vel. Want echt, als jij als moeder goed in je vel zit dan heeft dat een positieve uitwerking op je kinderen. Natuurlijk, borstvoeding is heel goed voor een kind, maar niet ten koste van alles. En we wonen in een land waar ook prima alternatieven zijn. Zoals ik al vertelde, ik ben bij mijn oudste achteraf gezien te lang doorgegaan. Toen ik merkte dat het eigenlijk niet goed ging lukken had ik mezelf en hem de ontspanning moeten geven van de fles, want de borstvoeding was niet meer ontspannen. Iedere moeder mag een keuze maken naar wat het beste is voor haar situatie en dat van de baby, en daar kunnen anderen dus ook niet over oordelen. Niet over als je vroeg de fles geeft of als je, zoals ik, wat langer voedt dan gemiddeld.

Geef jij borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven? En zo ja, hoe lang?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je