{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe snel eet jij je eten op?

Mamaplaats moeders kunnen nog wat leren van de mediterrane levensstijl

Afbeelding blog 'Hoe snel eet jij je eten op? '

Verse vis, olijfolie, groente, fruit, noten... mediterraans eten is vaak snel klaar en lekker! En we kunnen kunnen flink wat leren van deze keuken. Wat te denken van het Mediterrane dieet?  

We horen je al denken: Mooi! Ik ben dol op grote borden pasta en pizza, kom maar door! Helaas valt dat niet onder het mediterrane dieet, maar onder snackvoeding. Jammer!

Wat valt dan wél onder het Mediterrane dieet? 

Voedingsdeskundige Jaap Seidell vertelt dat wanneer voedingsdeskundigen spreken over ‘het mediterrane dieet’, bedoeld wordt hoe de mensen in de jaren vijftig aten op het Griekse eiland Kreta.

 ‘In die tijd werden de voedingsgewoonten van deze mensen onderzocht, want ze werden zo wonderlijk oud. Onderzoekers gingen er op de markt kijken: wat wordt er aangeboden qua voeding, wat eten deze mensen?' 

Opmerkelijk was dat alle mediterrane landen een aantal gemeenschappelijke elementen in de keuken gebruiken.

Op de menukaart van dit soort landen staat standaard verse vis, extra vierge olijfolie, noten, bonen, veel groente en fruit, olijven, en in sommige landen een glaasje rode wijn bij het eten. Het belangrijkste is dat alle voedingsmiddelen vers en onbewerkt zijn, dat wordt het mediterrane dieet genoemd! 

Inmiddels spreken voedingsdeskundigen meer over de mediterrane levensstijl dan mediterraan dieet. Er wordt meer gelopen, men leeft meer buiten en wat absoluut bij de mediterrane levensstijl hoort is onthaast eten. 

En daar zijn wij Nederlanders niet goed in. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de gemiddelde Nederlander het avondeten in gemiddeld twaalf minuten op heeft, dat is supersnel! 

Snel eten zorgt voor vetopslag, weinig energie en overgewicht. De reden daarvoor is dat je hersenen geen signaal krijgen van een verzadigd gevoel, waardoor je na het eten nog de neiging hebt om onnodig te snoepen! 

Wij waren dan ook benieuwd hoe snel jullie eten. Daarom stelde Mamaplaats jullie gisteren een vraag op Facebook: "Hoe snel eet jij je eten op?" 

Uit de reacties op Facebook blijkt dat 86% van de Mamaplaats moeders het eten binnen 20 minuten op heeft. Slechts 14% eet langer dan een half uur. 

En dit zeiden jullie over het tempo waar jullie in eten:

"Het is bij ons niet uitzonderlijk als we een uur aan tafel zitten..."

"Mijn dochter compenseert dat door regelmatig meer dan een uur over haar eten te doen."

"Ik eet weinig en heb dus niet veel tijd nodig. Manlief eet snel en dus zijn we snel klaar tenzij mijn stiefdochter er is want zij eet lekker op haar gemak."

"M'n newborn weet altijd wakker te worden en vol te gaan krijsen wanneer ik m'n eerste hap neem."

Tijd om wat rustiger aan te eten dus ;)


Hoe kun jij je levensstijl aanpassen naar een mediterrane levensstijl? 


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je