Snap
  • Voeding
  • recept
  • lekker
  • week
  • vegetarisch
  • biefstuk
  • vlees
  • Zonder

Het is de week zonder vlees: doe je mee?

Vegetarisch eten hoeft helemaal niet saai, smakeloos, of ingewikkeld te zijn!

De Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om van 11 t/m 17 maart 2019 geen vlees te eten. Samen maken we het verschil. Ga jij de uitdaging aan?

Week zonder vlees

De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër, breed gedragen door diverse partners uit de voedselindustrie. Samen vinden zij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom willen ze een flexibel eetpatroon promoten, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Want vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu. Met elke week een dagje zonder vlees maak je samen met anderen het verschil voor de toekomst van de aarde. 

Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet, bespaar je: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees!

Om je te helpen, delen we een heerlijk vegetarisch recept! 

Mexicaanse vega tortilla's - 4 personen

Snap

Ingrediënten:

2 teentjes knoflook1 rode ui1 rode paprika1 blok stevige tofu1 tl komijnpoeder2 el tomatenpuree400 g kidneybonen uit blikolijfolie6 zoete tomaten2 eetrijpe avocado's2 limoenen1 bosje koriander8 gordita's (kleine tortilla's)

Bereiding: 

Pel en snijd de knoflook fijn. Pel en snipper de ui. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Verbrokkel de tofu boven de pan met ui en knoflook en voeg komijnpoeder en de tomatenpuree toe en bak kort mee. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Voeg de paprika en de bonen toe en warm goed door. Verwarm de gordita’s volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd de tomaten in plakjes. Maak de avocado’s schoon en snijd het vruchtvlees in partjes. Snijd de limoenen in partjes. Pluk de koriander. Vul de gordiaans met de bonen-tofustoof, tomaten en avocado. Garneer met koriander en limoen. 

Mocht je niet mee willen doen aan de week zonder vlees, dan hebben we ook een recept. Hoewel het een beetje tegenstrijdig is, is het vandaag namelijk ook de 'Dag van de Biefstuk'!

Biefstuk met gember-sesamjus - 4 personen

Snap

Ingrediënten:

2 eetlepel sesamzaadjes4 biefstukkenzout en versgemalen peper3 eetlepel arachideolie2 teentje knoflook gehakt50 milliliter citroensap2 eetlepel gembersnippers op siroop , iets kleiner gesneden2 eetlepel sojasaus

Bereiding:

Rooster de sesamzaadjes heel kort in een droge, hete koekenpan en zet ze apart. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olie en bak hierin de biefstukken rondom bruin en gaar ze 1,5 minuut per kant voor rood, 2-3 minuten per kant voor rosé of 4 minuten per kant voor doorbakken. Schep het vlees uit de pan en laat het afgedekt even rusten. Fruit de knoflook in het bakvet. Voeg citroensap, gembersnippers, 2 eetlepels gembersiroop en de sojasaus toe. Schep de sesamzaadjes erdoor. Serveer de gembersesamjus bij de biefstuk. Lekker met (wilde) rijst en peultjes.

Eet smakelijk! :)