Snap
  • Voeding
  • recept
  • taart
  • Vegan
  • nobake
  • lowsugar

Healthy chocolade taartje

Low sugar – vegan – 6 ingrediënten – no bake

Klinkt goed toch: chocolade en healthy? Met dit taartje won ik de eerste prijs van ‘Heel Wijngaarden Bakt 2019’ met veertien ingediende taarten. Superleuk natuurlijk! Waarom dit taartje een aanrader is? Nou, gewoon omdat tie super lekker is natuurlijk, maar ook bewijst dit taartje dat lekker en gezond hand in hand gaan.

Als moeder verwen ik mijn kids (en mijn man?) graag met iets lekkers. Maar, de diëtist in mij probeert altijd oog te houden voor gezondheid natuurlijk. Wat denk je van die bodem van havermout en dadels? Haver is ontzettend voedzaam, rijk aan vezels en bevat meer eiwit en vet dan andere graansoorten. Het zorgt o.a. voor een beter bloedsuikerspiegel. Dadels zitten ook vol vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. En dit taartje is absoluut ‘low sugar’: maar 20 gram toegevoegde suiker vanuit de chocolade als je kiest voor 85% pure chocolade. Dat pure proef je trouwens niet in de chocolade fudge omdat het vermengd wordt met de kokosmelk: je proeft dan eigenlijk meer melkchocolade.

Met maar zes ingrediënten is dit een eenvoudig taartje om te maken. En je hebt dus geen oven nodig. Binnen een half uurtje staat tie al in je koelkast en na een paar uurtjes (of een nachtje) kan het smullen beginnen. De Gezonde Dutchies inspireerde mij voor dit taartje. Alleen, mijn taartje mislukte steeds: een stevig bodem met een soort ‘chocoladevla’ er bovenop. Inmiddels heb ik een handigheidje ontdekt voor de agaragar met een prachtig opgesteven taartje als resultaat. Volg het recept, succes in de keuken en enjoy!

Aan de slag:

Ingrediënten van de bodem:

1. 200 gr havermout (Korenmolen De Hoop Oud-Alblas; Graan&Zo Natuurlijk Puur)

2. 200 gram ontpitte verse Medjoul dadels, of geweekte (15 min.) gedroogde dadels

3. 50 gram gesmolten biologische kokosolie (Jumbo/Action/Holland&Barret; glazen pot!)

Ingrediënten van de chocolade fudge:

4. 400 ml biologische kokosmelk (Jumbo)

5. 125 gr 85% pure biologische chocolade (Jumbo)

6. 2 theelepeltjes agaragar (vegan vervanger gelatine; Holland&Barret)

Bereidingstijd: 30 minuten + opstijven in de koelkast

• Zet de kokosmelk samen met de chocolade op een laag vuurtje.

• Maak ondertussen de bodem: vermaal de havermout, ontpitte dadels en de gesmolten kokosolie tot een samenhangend plakkerig deeg. Gebruik hiervoor het liefst een blender, maar met de hand(mixer) zou ook kunnen; snijdt dan wel eerst even de dadels in kleine stukjes.

• Verdeel het deeg over een kleine springvorm (15-20 cm) en druk aan met de bolle kant van een lepel.

• Check of de chocolade gesmolten is en haal het pannetje van het vuur.

• Pak een ander schoon pannetje, doe er twee theelepels agaragar in en een klein scheutje van het kokosmelk-chocolade mengsel en verhit twee minuutjes op een laag vuurtje terwijl je blijft roeren.

• Voeg dit bij het kokosmelk-chocolade mengsel en laat afkoelen tot kamertemperatuur terwijl je af en toe blijft roeren.

• Giet het mengsel over de bodem en laat twee tot drie uurtjes opstijven in de koelkast. Zelf maak ik het altijd ’s avonds en laat ik het een nachtje in de koelkast staan, dan zit je sowieso goed.

• Garneer eventueel met wat vers rood fruit.