Gezond bakken
Met je kinderen
Bakken is een gezellige bezigheid, ook leuk om samen met je kinderen te doen. Toch zijn de meeste baksels niet bepaald gezond door de hoeveelheid suiker, bloem en vet. Het is natuurlijk niet erg om hier af en toe van te genieten, maar er zijn ook gezondere alternatieven waardoor je vaker kunt genieten van een lekkere taart, koek of cake! Daarom in deze blog wat leuke gezonde bak recepten die je eenvoudig zelf thuis kunt maken en verantwoord kunt genieten samen met je kinderen. Daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk om samen heerlijke dingen te maken én dit gezellig op te eten. Benieuwd naar meer gezond bakken recepten? Kijk dan eens op gezondbakken.com
Amandelkoekjes
Ingrediënten voor 12 koekjes:
- 250 gram amandelmeel
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 eetlepel agavesiroop of ahornsiroop
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 vanillestokje (merg)
- Snufje zout
- Optioneel: amandelschaafsel als topping
Bereiding:
1. Verwarm de oven op 180 graden.
2. Smelt de kokosolie in een pannetje, doe dit in een kom samen met de agavesiroop en het merg van het vanillestokje. Roer alles goed door elkaar met een garde.
3. Wanneer het goed gemengd is, voeg dan het ei toe en klop alles lekker luchtig.
4. Meng in een andere kom het amandelmeel, bakpoeder en wat zout door elkaar en doe alles nu bij elkaar in een kom, meng goed!
5. Leg wat bakpapier op een ovenplaat. Kneed het deeg met je handen nog goed door elkaar en maak bolletjes van het deeg.
6. Druk de bolletjes plat en leg ze op de bakplaat met bakpapier, houdt er wel genoeg ruimte tussen.
7. Zet de bakplaat met de amandelkoekjes ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden, laat ze 5 minuten afkoelen voordat je ze gaat eten.
Tip: Varieer eens door noten toe te voegen zoals: hazelnoten, walnoten of amandelstukjes. Ook kun je cacaonibs of kokosrasp gebruiken!
Eierkoeken
Ingrediënten voor 6 eierkoeken:
- 2 eieren
- 100 gram amandelmeel
- ½ theelepel kaneel
- 2 theelepels honing of ahornsiroop
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Klop de eieren met een mixer los in een kom, mix ongeveer 5 minuten zodat het opstijft en het luchtig wordt.
3. Voeg de kaneel en honing of ahornsiroop toe en roer het rustig door elkaar.
4. Doe daarna voorzichtig beetje bij beetje het amandelmeel erbij probeer het zo luchtig mogelijk te houden, dus doe niet alles in een keer erbij!
5. Bak een bakplaat en doe hier bakpapier op en verdeel het mengsel over 6 bolletjes.
6. Doe de bakplaat in de oven en bak ongeveer 12-15 minuten op 175 graden.
Gezondere Bounty’s
Ingrediënten voor 15 kleine Bounty’s:
- 100 gram kokosrasp
- 8 dadels zonder pit
- 2 eetlepels kokosmelk (ongezoet)
- 100 gram pure chocolade (minimaal 80%)
- Optioneel: theelepel vanillepoeder (ongezoet)
Bereiding:
1. Ontpit de dadels, doe deze in de keukenmachine en maal goed fijn.
2. Voeg als de dadels goed fijn gemalen zijn, de kokosrasp en kokosmelk toe en eventueel de vanillepoeder.
3. Maak kleine langwerpige balkjes van het deeg en zet kort in de vriezer.
4. Smelt daarna de pure chocolade au bain-marie en haal de langwerpige balkjes een voor een door de gesmolten chocolade.
5. Leg ze eventueel op een rooster zodat ze wat kunnen uitdruipen, maar je kunt ze ook op een bakpapiertje leggen en laten drogen.
Bewaar de Bounty’s in de koelkast.
Bananenbrood met Noten
Ingrediënten voor 1 brood:
- 3 rijpe bananen
- 150 gram amandelmeel
- 3 eieren
- 40 gram walnoten
- 40 gram hazelnoten
- 1 theelepel bakpoeder
- Zout
- Optioneel: gedroogde vijgen
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Prak de bananen met een vork (of als je in het bezit bent van een keukenmachine, kan je daar gebruik van maken).
3. Klop de eieren luchtig in een grote kom, als het een luchtig mengsel is geworden voeg je het amandelmeel toe. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes in zitten.
4. Voeg de geprakte bananen toe en eventueel de fijngesneden vijgen.
5. Hak de walnoten en hazelnoten (of andere noten naar smaak) grof en doe deze ook in het beslag samen met het bakpoeder en wat zout .
6. Doe een vel bakpapier in de cakevorm en giet het mengsel erin.
7. Plaats de cakevorm voor ongeveer 55 minuten in de oven.
8. Kijk of de cake gaar is en haal deze dan voorzichtig uit de cakevorm, laat 10 minuten afkoelen, dan wordt de het ‘brood’ wat harder.
Tip: Voor de afwisseling kan je er ook wat rauwe cacaopoeder door doen, wat pindakaas op smeren of wat kokosmelk door het beslag doen!
Tip: Je kunt bananenbrood ook invriezen dus je kunt ook in een keer wat meer maken, in plakjes snijden en het dan per plak invriezen, wanneer je naar je werk moet kun je dan zo’n plakje uit de diepvries meenemen!
LittleStar
Ik kijk nu al uit naar je volgende blog!
Voedingcoach Lisa | MPexpert
Hi! Het zijn inderdaad lekker recepten, heb ze al vaak gemaakt! Het Bananenbrood is eigenlijk een soort cake en wordt geen suiker in toegevoegd (alleen rijpe bananen voor de zoete smaak). Je kunt bijvoorbeeld vanillemerg, citroen, koekkruiden of kaneel doorheen mengen voor andere smaken. Een lekker cake recept zal ik in een volgende blog delen ? ?
LittleStar
Lekkere recepten! Ben opzoek op zoek naar recepten waar geen suiker aan toegevoegd hoeft te worden! Heb je ook een recept voor een lekkere cake?