Snap
  • Voeding
  • eten
  • peuter
  • tafel
  • tafelmanieren

Eten wat de pot schaft. Ouderwets of de geheime formule.

Lust ik niet, wil ik niet! Mama ik wil iets anders eten. Ik begin er pertinent niet aan. Eten wat de pot schaft. Is dit nou ouderwets of de geheime formule naar succes?!

Ik wil wel even een kleine kanttekening plaatsen; Er zijn natuurlijk kinderen die ontzettend slecht eten. Waar ouders alles op alles zetten maar dit niet lukt. Dat is natuurlijk een ander verhaal. Ik heb het hier over onze dochter en wat voor ons werkt!!!!

Toen ik klein was, was de regel; eten wat de pot schaft. Ik lustte vrijwel alles, dus voor mij was het niet zo’n groot probleem. Ook moesten wij alles proeven. Want iets niet lusten omdat het er misschien niet lekker uit ziet, is onzin.

Dit voerde wij ook door in onze opvoeding naar onze dochter toe. Eten wat de pot schaft. En lust je het echt niet, toch twee happen groente. Het is misschien een tikkeltje ouderwets, maar zo voorkom je dat je kind alleen maar pasta en pannenkoeken eet.

Verder vind ik het hartstikke belangrijk dat onze dochter alles proeft. Want lust ik niet, nog voordat iets geproefd is houd ik niet van. Het kan wel heel lekker zijn.

En dat wilt echt niet zeggen dat het hier altijd van harte gaat aan tafel. Want er zitten echt wel dagen tussen dat June minder goed eet. Maar ze eet wel, want ze weet dat ik niet iets anders voor haar maak. Want dan is hier echt het einde zoek. Ik ken het karaktertje van mijn kind. Dan kan ik beter de hele dag in de keuken blijven staan. Een toetje

Zij gaat als ze wat ouder is straks ook wel eens bij een vriendinnetje eten. En daar koken ze misschien wel heel anders dan hier. Dan vind ik het wel zo beleefd dat June dit proeft. Ook al vindt ze dit dan niet lekker, wel uit beleefdheid wat eet. En niet de gewenning heeft vanuit huis om dan maar niets te eten.

En soms eet June wel iets anders dan ons. Als wij bijvoorbeeld iets eten wat ik haar liever nog niet geef of ze nog niet mag. Maar dan zorg ik dat June eerder eet. En dat doe ik heel bewust. Zo ontstaat er ook geen verwarring voor haar. Maar goed moeders, wij willen toch ook niet constant 3 verschillende dingen moeten koken. Of je moet koken het einde vinden. Dan is het misschien anders. Maar ik moet er niet aan denken om elke dag 2 of 3 verschillende potjes te moeten koken. Laten wij daar ook eerlijk in zijn!

Voor ons werkt dit dus als geheime formule. June proeft alles. En eet daarom ook goed gevarieerd. Het ene iets liever als het ander. Maar dat is helemaal prima!

Hoe doen jullie dit met het avondeten?

Bedankt voor het lezen!

Liefs,

Jamielee.

3 jaar geleden

Hier is het ook eten wat de pot schaft. Wij hebben een kleuter die inmiddels redelijk eet. En een peuter van net 3 die echt beroerd eet (altijd al gedaan). Toen onze kleuter nog klein was, kreeg hij vaak wel yoghurt als toetje of hij nou goed had gegeten of niet. Daar zijn we van terug gekomen, want het einde was zoek. Niet willen eten, maar wel yoghurt. Je hoeft hier niet je bord leeg te eten, maar je moet in ieder geval proeven en zeker wat groenten eten. Vind je iets echt niet lekker, dat kan, dan kun je een broodje kaas krijgen. Maar inmiddels weet ik wat mijn kinderen wel en niet lusten en wat ze echt niet lusten, kook ik dan vaak als ze niet thuis eten of dat we dan later eten inderdaad.