{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een gezond en ontspannen ontbijt met mijn gezin met vijf kinderen.

Afbeelding blog 'Een gezond en ontspannen ontbijt met mijn gezin met vijf kinderen.' Achtergrond blur afbeelding


Als gezin zijn wij erg hecht met elkaar. Betrokkenheid en belangstelling voor elkaar vind ik erg belangrijk in ons gezin. Zelfs met een groot gezin is het nog steeds mogelijk om zelf de aandacht te krijgen, om je verhaal te doen en als moeder te zien hoe het met elk kind gaat.

De dag goed starten tijdens het ontbijt

Het avonddiner is voor veel gezinnen een moment om even de aandacht voor elkaar te hebben en naar elkaar te luisteren. Een moment hoe de dag is verlopen en andere gezellige praatjes. Dat doen wij ook. Wat ik een net zo belangrijk moment van de dag vind is: het ontbijt. 

Afbeelding blog 'Een gezond en ontspannen ontbijt met mijn gezin met vijf kinderen.'

Peilen of alles goed gaat met iedereen

Tijdens het ontbijt peil ik altijd of iedereen lekker in zijn vel zit. Of ze goed hebben geslapen of toch nog een beetje moe zijn. Dan bespreken we wat we vandaag gaan doen of wat de kinderen voor belangrijks hebben op school. Als ze iets hebben op school wat ze spannend vinden om te doen zoals een rekenopdracht of een dictee dan probeer ik ze nog even gerust te stellen. Of juist bemoedigde woorden toe te spreken. Zodat als ze deur uitgaan ze met een goed gevoel naar school kunnen gaan. De start van de dag is net zo belangrijk, zo niet belangrijker dan de afsluiting van de dag.

Ik ontbeet vroeger niet of te gehaast

Naast het gesprek wat we tijdens het ontbijt hebben vind ik het belangrijk dat ze goed eten. Zelf had ik dat niet als kind. Ontbijten sloeg ik vaak over of het was een snelle hap. Geen voedzaam of vezelrijk ontbijt. De hele ochtend was nogal gehaast waardoor je eigenlijk al geen trek meer had. Ik heb veel liefde en bewondering voor mijn eigen moeder. Als (toen nog) alleenstaande moeder was de zorg voor mij naast hard werken en het huishouden best wel een uitdaging en een hoop werk. Mijn moeder werkte als kapster tijdens schooluren en de avonden wanneer ik op bed lag. Om vervolgens de volgende dag weer fris en fruitig op tijd op te staan. Elke minuut slaap was heilig. Ze deed het al zo weinig door te harde werken. Een uitgebreid ontbijt was er dan niet. Toen was het zoals het was en was het normaal voor mij.


Afbeelding blog 'Een gezond en ontspannen ontbijt met mijn gezin met vijf kinderen.'

Oncharmante foto

In mijn tienerjaren ontbeet ik nog steeds niet. Een gewoonte wat me was aangeleerd en wat ik nog niet had veranderd. Op school in de les hoorde je dan mijn maag knorren en kon ik niet wachten tot de pauze. Ik at dan vaak al een boterham van mijn lunch omdat ik zo’n trek had. Er is zelfs een keer een foto gemaakt dat ik mijn boterham met grillworst zat te eten tijdens de pauze om 10 uur. Een hele charmante foto ook… En het leuke is nog wel dat ze die foto vervolgens 2 bij 3 in de ingang van de school hebben opgehangen. Dat was het eerste wat je zag als je binnenkwam. Een meisje dat heel charmant haar boterham aan het verorberen was. Schaamtevol vond ik dat. Maar goed, ik dwaal af…

Ik leerde ontbijten

Toen ik zwanger was van Yvah kon ik niet zonder ontbijt de deur uitgaan omdat ik anders moest overgeven door mijn HG-zwangerschap. Na mijn zwangerschap is dat uitgebreid ontbijten zo gebleven. Dit was het voor het eerst in mijn leven dat ik dat deed. Dat zorgde er ook voor dat ik inzag hoe belangrijk een ontbijt is. Ik kreeg hierdoor veel meer energie en voelde me productiever. Ook had ik minder zin in tussendoortjes, waardoor ik niet al mijn boterhammen die voor de lunch waren bedoeld al eerder op at.

Nu als moeder van vijf kinderen vind ik naast dat het belangrijk is om het momentje samen te starten, ook belangrijk dat de kinderen met een goed gevulde buik de dag beginnen. Zodat ze vol energie en concentratie hun dictee of rekenopdracht kunnen maken. 

Afbeelding blog 'Een gezond en ontspannen ontbijt met mijn gezin met vijf kinderen.'

Onze ontbijt routine met Bolletje

In de ochtend als we beneden komen dek ik samen met de jongens de tafel. Niven loopt altijd gelijk naar de kast om de spullen te pakken omdat hij zo’n trek heeft. De ene keer eten we yoghurt met bijvoorbeeld krokante ontbijt granen van Bolletje en de andere keer meergranen knäckebröd van Bolletje. We eten altijd gevarieerd en vezelrijk.

Vezelrijk en weinig suikers

Door vezelrijk te eten heb je een langer voldaan gevoel. Had ik dat maar in mijn tienerjaren gedaan. Dan was me die oncharmante foto me bespaard gebleven. Ook wil ik niet dat ze te veel suikers eten omdat je door snel verteerbare koolhydraten en suikers je een suikerpiek kan krijgen. Als reactie maakt je lichaam heel snel insuline aan. Als er ineens heel veel suiker in je bloed zit, piekt je insuline en haalt je lichaam zoveel mogelijke suikers uit je bloed. Daardoor crasht je energiepeil eigenlijk en voel je je moe. Lijkt me niet echt handig als je midden in een dictee zit. Ook voor mezelf als moeder kan ik alle energie gebruiken. Ik probeer dus zo’n dip tegen te gaan. De Bolletje knäckebröd en ontbijtgranen zijn dan fijne producten om genoeg energie te krijgen, maar ook te behouden.

Afbeelding blog 'Een gezond en ontspannen ontbijt met mijn gezin met vijf kinderen.'

Gezelligheid aan tafel

De kinderen vinden het altijd erg gezellig en leuk om zelf hun ontbijtjes te maken. Helemaal trots zijn ze dan op hun creaties. Door zo bezig te zijn met hun eigen ontbijtjes zijn ze een stuk bewuster van wat ze eten en worden ze een stuk zelfstandiger. Scheelt mij ook weer werk. Een win-win situatie toch?!

Als we allemaal hebben ontbeten met elkaar is iedereen pas goed wakker en zijn we echt klaar voor de dag. Zelf voel ik me dan ook helemaal vrolijk en relaxed omdat ik dit zo’n gezellig moment vind met elkaar. Dit soort momenten zorgen ervoor dat we zo’n close en betrokken gezin zijn. Daar ben ik dan ook echt enorm trots op.

Vind jij rustig en gezond ontbijten ook zo belangrijk? Laat een reactie achter onder deze blog, op mijn Instagram of facebook.

Tot volgende week!

Liefs,

Ashley

Afbeelding blog 'Een gezond en ontspannen ontbijt met mijn gezin met vijf kinderen.'

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je