{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een foodie kerst! Nu al zin in het kerstonbijt!

Croissant ovenschotel met smeuïge kaas

Afbeelding blog 'Een foodie kerst! Nu al zin in het kerstonbijt!'

Voor een foodie is de kerst begonnen wanneer “Het grote kerstnummer van Foodies” op de voordeurmat valt! Wat een feest. En het is zo ver de eerste foodies kunnen het kerstnummer al bewonderen en ik ben er één van. Ik zit mij echt te verlekkeren. Mooie vis tartaars, brownies met Baileys, vol-au-vent met Champagne en gamba’s echt een winnaar! Hoeveel ik ook van eten hou, toch zijn de feestdagen altijd een gepuzzel. Herkenbaar? Want je wilt het voor iedereen leuk en vooral lekker maken. Vooral als mama natuurlijk, want zijn jouw kinderen alleseters? Nou die van mij niet hoor! En dus ook niet tijdens de feestdagen. Echt ik zou bijna het hele Foodies Magazine wel op kunnen eten en ik sta te trappelen om de keuken in te gaan. Zo veel inspiratie! En er is geen maand zo leuk. Maar ik ben begonnen met een brunchrecept, want het ontbijt en de brunch zijn een beetje heilig. 

Bij ons zijn het kerstonbijt en de kerstbrunch altijd het ‘rustmoment’ tijdens de kerstdagen. De kerstvisite komt altijd binnen rond 2 uur in de middag en het ontbijt en de brunch zijn dus echt van ons. Even quality time met het gezin. Dit houden wij er dus gewoon in en het ontbijt en de brunch mogen dan alsnog gewoon extra feestelijk zijn. Een genietmoment voor ons alle vier. Even geen gezeur over het eten. Gewoon iets heel lekkers, wat iedereen lust en een toegankelijk feestrecept. En ik heb het gevonden! 

In het Foodies Kerst Magazine vond ik een geweldig brunchrecept voor een croissant ovenschotel. Met lekker veel smeuïge gesmolten kaas en ham. Heel fijn is het dat je deze ovenschotel ook kunt maken met niet meer hele verse croissants, want sta jij op 2e kerstdag in de rij bij de bakker? Nee? Ik ook niet. Dus dit is een verwen ontbijtrecept voor de kerstdagen wat je ook makkelijk kunt maken met je oudere ingrediënten of left-overs, maar het is wel een pronkstuk bij het kerstonbijt. Ik heb het recept voor de variatie als echt foodie natuurlijk een beetje aangepast. Ik heb er een ‘geen vlees variant’ van gemaakt. Zo is de croissant ovenschotel nog iets toegankelijker, maar ook heel erg lekker.

P.s. voor het originele recept kijk je gewoon even in het Foodies dubbel dikke kerst magazine wat nu in de winkels ligt voor 8,99! Met nog veel meer inspiratie van tussendoortje tot dessert en wat je hier kunt bestellen. 

Ingrediënten Croissant ovenschotel voor 6 tot 8 personen

3 eetlepels Franse mosterd

8 croissants

250 gram gruyère kaas

200 gram kruiden roomkaas

3 eieren

250 ml melk

250 ml slagroom

snuf zout en peper

boter voor invetten

bosje verse bieslook

Tips voor de bereiding

Moeilijk 1-5: 1

Tijdsduur: Voorbereiding 45 minuten en oventijd 20 minuten

Benodigdheden: snijplank, broodmes, schaal, ovenschaal (dit kan een skillet, tajine bodem of ruime ovenschaal zijn), garde, mes, lepel

Weet je wat ook zo leuk is? Blijft de barbecue de hele kerst aan staan? Vergeet de oven! Plaats deze schotel 40 minuten op de barbecue en het is ook klaar! Gewoon een tip!


Recept Croissant ovenschotel met smeuïge kaas een feestelijk brunch recept


Rasp de Gruyere kaas. Smeer de ovenschaal in met boter. Snijd de croissants open. Smeer de croissants in aan de één kant met mosterd en aan de andere kant met roomkaas. Je houd ¼ roomkaas over. Vul de croissants met Gruyere kaas. Zorg dat er ¼ Gruyere over blijft voor het gratineren. Vul de ovenschaal met de croissants. Is de ovenschaal niet zo groot. Één of twee croissants boven op is geen probleem.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Kluts de eieren met de melk, slagroom, roomkaas, snufje peper en zout. Schenk dit mengsel over de croissants in de ovenschaal. Laat dit geheel 15 minuten wellen. Dep ondertussen alles nog even goed, zodat de croissants in het geheel goed vochtig zijn. Liggen er croissants bovenop zorg dan ook dat de onderste croissants goed vochtig zijn. Strooi de geraspte kaas over de croissants. Plaats de croissants voor 20 minuten in de oven op 160 graden. De ovenschaal mag niet meer nat zijn. Er is natuurlijk wel romige gesmolten kaas! Garneer het feestelijke croissant recept met bieslook.

Fijn feestdagen!

Dit recept is geïnspireerd op de ovencroissants met ham en kaas uit het Foodies Kerst Magazine nu in de winkel en te bestellen voor 8,99

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je