Snap
  • Voeding
  • eten
  • mama
  • healthy
  • foodie
  • NederlandsMoluks

DE MOLUKSE KEUKEN

Soto Ayam, Nasi Goreng, Perkedel....

Bij je wederhelft krijg je je schoonfamilie er altijd gratis bij. Mijn man is half Moluks en naast de hartelijkheid van deze mensen, staan ze ook bekend om hun fantastische keuken!

Ik wist niet wat ik mee maakte toen ik voor het eerst een homp rijst in mijn (erwten)soep kreeg geschept, of toen ik zonder bestek papeda uit mijn bord moest slurpen, maar ik wilde alles proberen en me natuurlijk niet laten kennen als stugge Hollander!

Toen ik net met mijn man ging, reden we een keer voorbij Rosmalen, waar een oom van hem toentertijd woonde. Mijn man vroeg mij “Heb je honger?” (wat uiteraard een stomme vraag is aangezien ik altijd honger heb), waarop hij de afslag nam en me zo mee sleurde, zonder ff vooraf te bellen, naar zijn oom. Eenmaal daar aangekomen, kreeg ik een heerlijk bord Nasi Goreng voor mijn neus geschoven alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Alsof we al verwacht werden! En sindsdien heb ik nooit meer een lege koelkast, er zal maar een familielid op de stoep staan en ik heb geen voedsel in huis?! Dat is dus not done hé!

Ik was opslag verliefd op de Molukse keuken. Waar ik eerst al gek op koken was, kon ik met deze hele nieuwe manier van koken mijn lol op! Ook is er altijd wel een familielid die je graag wat wil leren. Zo heb ik Atjar leren maken van een tante, perkedel & perkedel djagung van de vriendin van mijn schoonvader, en deze heerlijke soto van een neef van mijn man.

Het liefst sta ik van ‘s ochtends vroeg tot laat in de middag in de keuken te knutselen voor familie of vrienden, en als er dan weer een creatie wordt goedgekeurd, ben ik als een klein kind die een glitter sticker krijgt van de juf.

De “all-time favorite” van mijn man is toch wel Soto Ayam, en aangezien de liefde van een man, laat staan een Molukse man door de maag gaat, kon ik niet anders dan deze vandaag voor hem te maken. ❤️

Ik heb trouwens nog nooit een oude Molukker gezien, zelfs mijn schoonvader geef je 20 jaar jonger! Daarom zeg ik altijd tegen mijn man (als Hollander met niet al te beste genen): “Ik ga gewoon heel goed Moluks leren koken, dat later als ik gerimpeld en moddervet ben, je niet bij me weg gaat”. Aan een tactiek ontbreekt het dus niet!