{{ message.message }}
{{ button.text }}

Borstvoeding tips en trucs

Afbeelding blog 'Borstvoeding tips en trucs'

Wanneer ik dit schrijf ben ik alweer zwanger van ons derde kindje. Ook ons derde kindje wil ik graag weer borstvoeding geven. Ik heb ervaren hoe het is als de borstvoedig haast perfect verloopt, maar ook hoe het is als het TOTAAL niet gaat zoals je wilt.

Met deze blog hoop ik (toekomstige) mama's te informeren over borstvoeding en welke tips en trucs mij ontzettend hebben geholpen.

De bevalling van mijn eerste kindje was een lange bevalling. Het heeft intotaal 22 uren geduurd, 3x weeënopwekkers verhoogd, 14x een poging om de ruggenprik te zetten (drama). Toen hij er eindelijk was begon het... de borstvoeding. Ik was erg optimistisch in de zwangerschap. Dat doe ik wel even! Wat ben ik na de bevalling snel van die wolk gevallen zeg! Door de pittige bevalling, drukte om ons heen (verhuizing) en voor de eerste keer moeder worden voelde ik mij onrustig. In het ziekenhuis kreeg ik ook niet de persoonlijke hulp die ik toen nodig had. Ze hebben natuurlijk genoeg te doen daar. Ik wist van niet meer wat ik moest doen. De kraamhulp hielp mij thuis met de borstvoeding, maar ik begreep er weinig van... een hamburgerhap? Het lukte mijzelf echt niet! Ook het met de hand kolven... wat een drama! Ik kreeg het maar niet onder de knie. Gelijk sliep ons zoontje de eerste nacht goed. Ik kreeg als tip om een wekker te zetten voor de voeding. Maar de tweede nacht... het was verschrikkelijk! Hij huilde maar en huilde maar, het aanhappen lukte niet. Mama overstuur, baby overstuur. Ik dacht dat ik geen melk had en dat mijn kindje zou verhongeren. Die ochtend kwam een nieuwe kraamhulp. Wat was ik blij dat ze er was! Nu kreeg ik goede hulp! We kregen de tip om tepelhoedjes te halen. Dit was voor mij een uitkomst! Ons zoontje kon daardoor goed aanhappen en ik werd er rustiger door. Maar de kraamhulp had niet de kennis die ik graag had gewild over borstvoeding. Ze liet me gerust ruim een uur met mijn zoontje aan de borst. Hierdoor zaten de voedingen zo kort op elkaar dat ik opzag tegen alweer zo'n lange voeding...

Ik heb intotaal 3 maanden geknokt voor de borstvoeding en toen ging het beter. Ik deed er ook flesvoeding bij als ik dacht dat hij te weinig melk kreeg. Daarna ging het een stuk beter. Ik voelde mij steeds beter en kreeg meer zelfvertrouwen. Uiteindelijk heb ik hem ruim 7 maanden voeding gegeven. (hij kreeg tandjes en begon te bijten)

Anderhalf jaar na zijn geboorte beviel ik van onze dochter. Een bevalling van maar 3,5! uur en heerlijk thuis, wauw! Tijdens mijn zwangerschap gaf ik bij de kraamzorg aan dat ik iemand wilde die pro borstvoeding is, omdat ik dit keer betere hulp wilde. Een paar week voor de bevalling hadden we niejwe tepelhoedjes gekocht en een klein pakje met 3 zakjes flesvoeding. Wat gaf dat een ENORME rust! En wat kan ervaring toch veel met je zelfvertrouwen doen. Ik wist nu al een paar trucjes en het aanhappen deed mijn dochter al heel goed! En toen kwam de kraamverzorgster met tips en feitjes die ik zo graag eerder had geweten! Clusteravonden/nachten, een kwartier per borst, geen wekker zetten 's nachts, je ritme loslaten, vertrouwen op de baby. Ik heb mijn dochter intotaal 1 jaar, 1 maand en 22 dagen borstvoeding gegeven, toen gaf ze zelf aan dat het genoeg was.

Wat ik heb geleerd is dat het enorm belangrijk is om je te ontspannen wanneer je kleine aanhapt. Doordat jij je ontspant komt het toeschietreflex goed op gang. Lukt het aanhappen niet, gebruik dan tijdelijk tepelhoedjes en bouw dat daarna rustig af. Je kleintje kan dan goed oefenen met aanhappen. In de avonden en nachten kan je kindje veel huilen en voeding vragen, dit is clusteren. Dit komt omdat je 's avonds minder voeding hebt als bijvoorbeeld in de ochtend. Je kindje komt dan in de avond en nacht vaker voor meer voeding. Luister daarin goed naar je kindje! Het kan zijn dat hij elk half uur of kwartier wil. Maar door je hieraan toe te geven weten je borsten dat ze meer moeten produceren. De natuur laat zo heel mooi zijn werk zien! Als je je hieraan toegeeft ben je met een paar dagen, soms zelfs 1 of 2! hier van af. Dan is de productie weer goed ingesteld op je kindje. Vertrouw op jezelf en op je kindje! Bij week 3, week 6, maand 3 en maand 6 heb je regeldagen. Ook dan wil je kindje vaker aangelegd worden zodat de productie weer omhoog gaat. Een wekker hoefde ik van niet te zetten van de kraamverzorgster, ik moest vertrouwen op mijn kindje en wat deed ze het goed! Na 4 dagen sliep ze al van 00:00 - 06:00! Nou is dit geen garantie natuurlijk. Er zijn genoeg baby's die de nachtvoeding nodig hebben voor een lange tijd. Wanneer je met de hand wilt kolven, ga dan in gedachten bij je schouders langs of die wel ontspannen zijn, dan komt het toeschietreflex sneller. Het aanhappen kan ik moeilijk tips voor geven. Het is een kunst die je samen met je kindje moet oefenen. Lukt het niet, schakel dan hulp in zoals een lactatiekundige. Er kunnen onderliggende dingen zijn die zij goed kunnen inzien. Grijp niet te snel naar bijvoeding, je baby kan in het begin maar een paar druppels in het maagje hebben. Geef je borstvoeding de kans zijn werk te doen.

Mocht je graag borstvoeding willen geven, haal dan voor de bevalling Medela tepelhoedjes, Medela purelan (voor als je kapotte tepels krijgt), en een klein pakje flesvoeding met 3 zakjes voor 90 ml per zakje, kostte toen maar €1,50.

Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken in de kraamweek of je kindje wel genoeg voeding krijgt.

Een ontspannen mama is een ontspannen baby!♡


Foto van Google.


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je