Snap
  • Voeding
  • voedingsdeskundige
  • babyvoeding
  • voedingsexpert
  • biologischebabyvoeding

Biologische babyvoeding? Is dat echt nodig?

Onze voedingsdeskundige Barbara geeft eerlijk antwoord!

Barbara den Hollander is oprichtster van Bio Bebo, dé webshop voor biologische babyvoeding. In het gesprek dat we met haar voeren, vertelt ze over het belang van biologische voeding, hoe belangrijk biologische voeding is in haar gezin en hoe ze er haar bedrijf van heeft gemaakt.

1. Waarom is biologische voeding nodig bij kleine kinderen?

Goede voeding is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Voor baby’s en jonge kinderen geldt dit al helemaal, omdat hun spijsverteringskanaal en het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling zijn. Biologische babyvoeding bevat ingrediënten die op natuurlijke, milieuvriendelijke wijze geproduceerd zijn en stelt kindjes in veel mindere mate bloot aan potentieel gevaarlijke stoffen dan reguliere voeding. Dus juist voor de allerkleinsten is het belangrijk om ze een biologische basis te geven.

2. Veel moeders vinden de biologische voeding duur. Hoe zit dat?

Biologische voedingsmiddelen kosten inderdaad meer dan niet-biologische producten. Ik zou eigenlijk willen stellen dat biologische producten niet te duur zijn, maar dat niet-biologische producten te goedkoop zijn. De reguliere voedingsindustrie probeert zoveel mogelijk voedsel te produceren tegen een zo laag mogelijke prijs. Dat betekent dat het milieu het moet ontgelden, omdat er bijvoorbeeld geen duurzame landbouw wordt bedreven, maar ook omdat de dieren hieronder lijden. Denk maar eens aan die megastallen, waar duizenden koeien, varkens en kippen op elkaar gepropt zijn. Logisch dat dat goedkoper is dan gezonde dieren die in de buitenlucht kunnen grazen, daar is immers meer ruimte voor nodig, en dat kost geld. Daarnaast is het ook een kwestie van prioriteiten stellen. Ik snap ook wel dat het leuker is om een nieuw jurkje te kopen dan een stuk biologisch vlees, maar het is een bewuste keuze die je maakt voor de gezondheid van je kinderen.

3. Hoe ziet een week-eet-schema er bij jouw kindje uit?

Mijn kids zijn al wat ouder en eten lekker met de pot mee. Ze ontbijten met pannenkoeken van havermout en volkorenmeel (dagelijks vers gebakken door hun vader - de mazzelaars) met een beetje biologische appelstroop. Op school eten ze wat fruit en volkoren brood met hartig beleg. En ‘s avonds eten ze wat de pot schaft. We eten ongeveer drie keer per week vlees. De overige dagen probeer ik ze wat extra peulvruchten te geven (bijvoorbeeld linzen of kikkererwten). 

Snap

4. Blijf je dit biologisch eten volhouden totdat de kinderen groot zijn?

Absoluut! Ook voor mezelf vind ik het belangrijk om biologisch te eten. Een paar jaar geleden kreeg ik de ziekte van Lyme. Ik wilde me niet met antibiotica laten behandelen en besloot een alternatieve therapie te volgen. Hierbij was het heel belangrijk dat ik biologisch, puur en zo onbewerkt mogelijk zou eten. Ook at ik volledig suikervrij, dronk geen alcohol en suiker en geen dierlijke vetten. Dat was behoorlijk heftig! Ik ben inmiddels gelukkig hersteld van de ziekte van Lyme en eet lang niet meer zo strikt als toen, maar het voelt enorm goed om me niet meer vol te proppen met allerlei ongezonde producten. Ik zou niet meer terug kunnen naar lukraak eten in mijn boodschappenmandje gooien.

5. Mogen de kids wel een keer willekeurig uit eten of naar de Mac?

Oh, ja zeker wel, hoor. Ik ben absoluut geen extremist. Wat ik vooral belangrijk vind is dat de basis goed is, dus dat mijn kinderen thuis gezond eten. Dat betekent dat ze best af en toe iets lekkers mogen snacken. Ik zou het zielig vinden als de kinderen nooit eens iets lekker mogen als een klasgenootje trakteert of als er een feestje is.

6. Ben jij niet onwijs veel tijd kwijt met koken?

Valt wel mee. Ik ben niet echt een enorm culinaire kok, maar ik ben wel een ster in snelle maaltijden in elkaar flansen (is dat een woord?). Op een gegeven moment heb je ook wel een soort van vast repertoire opgebouwd, zodat je niet telkens opnieuw allerlei gerechten hoeft uit te vinden. Toen mijn dochter klein was, kostte me het wel allemaal wat meer tijd. Toen stond ik echt braaf in de keuken allerlei biologische hapjes te koken en te pureren. Bij mijn zoontje lag dat al wat anders. Hij was de tweede en eerlijk gezegd was ik al blij als allebei de kinderen aangekleed waren en het huis niet was ontploft. Laat staan dat ik daarnaast ook nog de halve dag in de keuken kon gaan staan. Hij heeft dus wat vaker potjes gekregen. En van die knijpzakjes van Organix, bijvoorbeeld. Super handig voor onderweg! Wel was het in die tijd echt nog heel lastig om biologische babyvoeding te vinden. Man, ik fietste de hele stad af en dan had ik nog maar 3 smaakjes kunnen vinden. Daar is ook het idee voor Bio Bebo vandaan gekomen. Ik wilde ouders helpen om het makkelijker te maken om hun kindje biologische voeding te geven.

Snap

7. Is jouw website een fulltime job?

Nou dat kun je wel zeggen. De marketing alleen al is een fulltime job. Daarnaast natuurlijk onderzoek naar nieuwe producten, de inkoop, administratie, etc. Maar gelukkig doe ik het niet alleen. Ik heb een team van toppers om me heen die me helpen om de boel draaiende te houden.

8. Wat zijn je ambities op de lange termijn?

Ok, heb je even? Sowieso willen we de grens over. We verkopen nu ook al wel in het buitenland, maar we willen hier wel stappen in maken. De website moet ook zeker worden vertaald naar het Engels, Frans en Duits, zodat we de doelgroep daar optimaal kunnen bereiken. Daarnaast willen we Bio Bebo verder uitbouwen naar een platform waar vaders en moeders terecht kunnen voor vragen omtrent voeding, echt een soort community. En momenteel zijn we ook nog bezig met een soort zijproject, heel gaaf, maar daar kan ik binnenkort pas meer over zeggen. Ik zal ik ieder geval zorgen dat Mamaplaats als één van de eerste op de hoogte wordt gesteld.

6 jaar geleden

Zeker een leuke blog. Zelf ben ik nooit echt een vlees eter geweest .nou kan me man ook niet tegen runder of vakes vlees. Dus we eten al veel biologisch of falafel balletjes of kip of wraps.. Soms is het best moeilijk om iets klaar te maken en weer iets te bedenken en vooral wat er allemaal voor het grijpen valt van makkelijke maaltijden zijn of waar heel veel suikers in zitten. Ik probeer veel zelf klaar te maken dus niet uit pakjes of zakjes .maar ppf best een opgave . Nu is de derde opkomst en toch wil ik toch weer borstvoeding gaan geven en daarna geitenmelk . Ok dat is een stuk duurder. Maar het lijkt me veel beter dan koe melk .vindt het soms echt lastig want je wil geen zeur moeder worden voor de kinderen, want een snoepje op zn tijd mag best . .

Leuke blog! Wij proberen sinds kort ook zo veel mogelijk biologische producten in huis te halen. We zijn nog een beetje zoekende qua winkels en merken, maar tot nu toe bevalt het ons goed en vinden wij het in vergelijking met andere/‘normale’ producten zeker niet duur. Groetjes, Augustina