{{ message.message }}
{{ button.text }}

4x goed om te (w)eten #verantwoordekeuze

Bijna 80%* van de gezinnen houdt van goed eten, blijkt uit ons Instagram onderzoekje. Dat komt goed uit, want onze partner PLUS Supermarkt is de meest verantwoorde supermarkt van 2015 t/m 2020! Zij weten alles van goed eten + doen daar nog een 'schepje' bovenop. Ze hebben een aantal mooie en verantwoorde initiatieven die de wereld een beetje beter maken, deze delen we graag met jou.

Afbeelding blog '4x goed om te (w)eten #verantwoordekeuze'

1: Koop en kook met verantwoorde producten

PLUS heeft een uitgebreid assortiment met verantwoorde producten in alle productcategorieën zoals aardappelen, groenten, fruit, zuivel en vlees. Deze zijn herkenbaar aan het groene label bij het schap of online met bijvoorbeeld het label 'biologisch'. Ook herken je de verantwoorde producten aan het EKO, Europees Biologisch of het Beter Leven keurmerk met 3-sterren op de verpakking. Bij PLUS vinden ze het belangrijk dat het verantwoorde assortiment toegankelijk is voor iedereen. Fijn! Daarom zijn bijvoorbeeld de biologische producten aantrekkelijk geprijsd en regelmatig in de aanbieding.  

Ook houdt PLUS zich bezig met de verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken, en ze hebben al heel wat duurzame stapjes gemaakt! Steeds vaker krijg jij jouw producten in bijvoorbeeld een kartonnetje, in plaats van plastic. Zelf kun je uiteraard thuis ook iets doen: afval scheiden! Zo komt het gebruikte verpakkingsmateriaal op de juiste plek terecht.

Wanneer je voorbereidt wat je de komende week gaat eten, heb je veel ruimte om bewustere keuzes te maken. Denk bijvoorbeeld aan recepten met seizoensproducten zodat de kans groot is dat het lokaal verbouwd wordt. 

Op het gebied van recept-inspiratie helpt PLUS je een beetje: kijk hier maar eens. 


2: Voorkom voedselverspilling

Wow: Nederlanders verspillen jaarlijks ruim 40 kilo voedsel! Regelmatig wordt eten weggegooid wat eigenlijk nog prima gebruikt kan worden. Door slim in te kopen, koken en bewaren kom je al een heel eind. Een bijkomend voordeel: jaarlijks kun je bijna 145 euro besparen met het verminderen van voedselverspilling!

Voedselverspilling kun je zelf al heel eenvoudig mogelijk maken door bijvoorbeeld 1 dag in de week 'restjes' te eten. Of door van left-over groente en fruit een smoothie te maken. 

Tip: Je kunt zelf ook (tegen een lage prijs) left-overs van supermarkten kopen via de app  'Too good to go'. Download de app en check welke ondernemer bij jou in de buurt hieraan deelneemt. PLUS doet mee met 80 supermarkten in Nederland en heeft daar een magic box met heerlijke producten die niet meer in de supermarkt verkocht kunnen worden, maar zeker nog geschikt zijn voor consumptie. Laat je verrassen en strijd zo samen tegen voedselverspilling.

Wist je dat PLUS zelf op lokaal niveau de voedselbank steunt? Ze vinden dat iedereen het verdient om goed te eten, dus wat ze kunnen missen doneren ze graag. In de samenwerking met de Voedselbank is vastgelegd dat PLUS haar huismerkleveranciers vraagt om producten ter beschikking te stellen, die niet meer geschikt zijn voor verkoop, maar nog wel voor consumptie. Dit zijn bijvoorbeeld producten met foutieve of beschadigde verpakkingen of etiketten, of met een houdbaarheidsdatum die te kort is om nog te kunnen verkopen. Zo dragen ze bij aan het waardevolle werk dat de Voedselbank doet! Lees hier meer informatie

PLUS heeft namelijk een magic box met heerlijke producten die niet meer in de supermarkt verkocht kunnen worden, maar die zeker nog geschikt zijn voor consumptie. Laat je verrassen en strijd zo samen tegen voedselverspilling.

3: Laat milieubewust bezorgen 

Steeds vaker worden bestellingen online geplaatst en bezorgd door een bezorgdienst. Wanneer je tijdens het bestellen kiest voor een online shop of supermarkt die milieubewust bezorgt, draag je al heel eenvoudig bij aan het milieu. Wanneer je jouw boodschappen bij PLUS bestelt gebeurt dat: bijna alle bezorgauto’s zijn elektrisch of rijden op zonne-energie. Zo kunnen de boodschappen zo duurzaam mogelijk thuisbezorgd worden.

Tip: Je krijgt nu gratis bezorging bij aankoop van 10 euro aan PLUS fairtrade broodbeleg en chocolade!


4: Ga goed met je voeding om

Doe je boodschappen bij een verantwoorde supermarkt, daar kun je vaak makkelijk filteren op bijvoorbeeld 'verantwoord'. PLUS is de Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland én zet zich in tegen voedselverspilling. 

Maar: niet alleen goed eten in huis halen is belangrijk, ook het omgaan met goed eten is belangrijk! Zie de afbeelding hieronder voor de ultieme indeling van jouw koelkast en vriezer. Daarnaast kun je een aantal producten beter niet in de koelkast bewaren, terwijl dat wel vaak wordt gedaan: 

  • tomaat
  • komkommer 
  • paprika 
  • avocado
  • banaan
Deze mag je in een voorraadkast bewaren of op een groente en fruitschaal. 

Zet vervolgens je koelkast op 4°C, dit is ideaal omdat bacteriën en schimmels dan het minst snel groeien. Op deze manier blijft eten en drinken langer goed. En wist je dat de draaiknop in de koelkast niks zegt over de temperatuur? De temperatuur kan bijvoorbeeld hoger zijn wanneer de koelkast open heeft gestaan. Gebruik daarom een koelkastthermometer om de exacte temperatuur te meten.

Afbeelding blog '4x goed om te (w)eten #verantwoordekeuze'

Extra tip: Marble Maniacs voor de kids! 

Lekker old school: spaar nu knikkers bij PLUS! Vanaf zondag 31 januari spaar je voor Marble Maniacs. Met deze kleurrijke knikkers speel je te gekke races tegen je vrienden!

Deze spaaractie loopt van zondag 31 januari 2021 t/m zaterdag 20 maart 2021. Tijdens de actieperiode ontvang je bij elke 10 euro aan boodschappen een pakje met één gratis knikker.

Houd jij je bezig met het maken van verantwoorde (voeding) keuzes? We zijn benieuwd!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je