Snap
  • Voeding
  • recept
  • plus
  • recepten
  • appels
  • elstar

3x gerechten met Elstar appels

Mmm!

Fruit is gezond én lekker! En vergis je niet want met appels kan je een heleboel. In het bijzonder: Elstar appels. Wij hebben drie gerechten voor je mét Elstar appels, als hoofd- en nagerechten. Smullen maar!! 

Hete bliksem - hoofdgerecht (30 minuten)

Ingrediënten 

1 kilo kruimige aardappelen1 kilo Elstar appels50 gram boter2 uien1 eetlepel grove mosterd250 gram spekreepjes

Aan het werk

Schil de aardappelen en snijd deze in grote blokjes. Breng een grote pan met water en zout aan de kook. Kook hierin de aardappelblokjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Geit ze af en doe ze terug in de pan om gaar te stomen.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels daarna in blokjes. Vervolgens snijd je de uien in halve ringen.

Verhit de boter in een grote koekenpan en bak hierin de appel en ui ongeveer 10 tot 12 minuten zacht en goudbruin.

Bak de spekreepjes in hun eigen vet in een andere koekenpan, gaar en krokant.

Doe de gestoofde appel en ui bij de uitgestoomde aardappelen en stamp tot een puree, zo grof als fijn als je het zelf wil.

Doe de mosterd erbij en kruid het met een beetje peper.

Schep er tot slot de krokante spekblokjes doorheen. 

Done! 

Snap

Rode kool met gebakken appeltjes en speklapjes - hoofdgerecht (45 minuten)

Ingrediënten 

1 rode kool1 kruidnagel1 jeneverbes1 kaneelstokje1 laurierblaadje75 ml azijn1 tl maizena25 g kristalsuiker150 g jam naar smaak4 speklapjes1 el grove mosterd1 tl bruine basterdsuiker3 friszure Elstar appels1 klontje boter

Aan het werk

Snijd de rode kool doormidden, verwijder de kern en snijd de kool fijn. Kook de rode kool in water, met kruidnagel, jeneverbes, kaneel, laurier en azijn, 30 minuten gaar. Vergeet geen deksel op de pan te doen! Uitgekookt? Verwijder dan de specerijen uit de rode kool.

Roer de maïzena aan met koud water, meng de maïzena, suiker en jam door de rode kool en laat circa 5 minuten doorkoken. Breng een pan met water en zout aan de kook.

Schil, was en snijd de aardappels in blokjes en kook deze in circa 15 minuten gaar en stoom ze droog.

Wrijf de speklappen in met een beetje zout, verhit een pan en bak de speklappen in circa 10 minuten om en om krokant. Bestrijk de speklappen ongeveer 5 minuten voor ze klaar zijn met mosterd en basterdsuiker.

Schil de appel en snijd ze in partjes, en slot slot smelt je de boter in een pan en bak de appeltjes zacht en lichtbruin.

Snap

Apple crumble - nagerecht (45 minuten)

Ingrediënten 

6 Elstar appels250 gram bruine suiker70 gram havermout90 gram bloem100 gram boter + extra om in te vetten1 theelepel kaneel

Aan het werk

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met boter. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd vervolgens de appels in stukjes. 

Verdeel de stukjes appels over de schaal. Doe alle andere ingrediënten in een kom en mix dit samen met een vork totdat het een mooi kruimelig mengsel is.

Strooi dit over de appels en bak het geheel ongeveer 30 minuten in de oven, totdat de appels gaar zijn en de korst goudbruin. Klaar! 

Snap

Wat vind jij lekker om te maken met appel? Laat het ons weten!