{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vijf keer “Do it yourself” voor mama’s

Hieronder volgen een vijf ideeën om zelf wat geld te besparen en je tijd leuk en ook creatief te besteden.

In tijden van economische krimp en crisis in de economie probeert men er alles aan te doen om zelf ook een beetje te besparen. Dat kun je op allerlei manieren doen. Besparen op boodschappen, minder luxe kopen, lampjes uit. Er zijn ook leuke manieren om een paar euro’s uit te sparen en je tijd leuk te besteden. Hieronder volgen een vijf ideeën om zelf wat geld te besparen en je tijd leuk en ook creatief te besteden. Kort beschreven maar ze geven een goed idee.

Meubels

Ben je een beetje uitgekeken op het kastje wat er al jaren staat of heeft je houten tafel zijn beste tijd gehad maar heb je even geen budget voor een nieuwe? Wij knappen het gewoon zelf op! De meeste meubels kun je makkelijk zelf opfrissen. Een houten tafel als voorbeeld. Begin met deze te ontdoen van zijn oude lak of waslaag door deze te schuren. Dit werkt ook meteen kleine beschadigingen weg. Vul eventueel gaatjes met houtvulmiddel (het liefst in dezelfde houtsoort als je tafel). Laat het vulmiddel drogen en schuur het nog even op. Dan maak je het tafeltje stof en vetvrij met bijvoorbeeld Sint Marcus of andere verfreiniger. Daarna kun je het tafeltje aflakken of bijvoorbeeld zelf white-washen met white-wash was. Even laten drogen en voilà, jouw oude tafeltje ziet eruit als nieuw. Een kleine investering in wat houtlak en schuurpapier doet al wonderen, desnoods gebruik je nog een restje wat je nog hebt staan.

Kleding

Heeft je kleintje zijn of haar broek doorgekropen en heb je geen geld om weer een nieuwe te kopen, die vervolgens weer doorgekropen wordt? Gebruik je oude kleren die je toch nooit meer draagt of andere kapotte kleren van de kleine en herstel het broekje. Knip er een leuk figuurtje uit en naai dat op het gat. Je kan er ook voor kiezen om wat extra figuurtjes op de broek te maken om het verder nog wat op te leuken. Leuk is bijvoorbeeld om felroze bloemen of hartjes op een spijkerbroekje te maken. Dit kun je natuurlijk ook doen al is de broek niet kapot. Het lijkt een nieuwe broek maar je hebt hem gewoon zelf opgeleukt! Gebruik hiervoor gewoon een naald en draad als je niet op een machine kan naaien, het is zo gepiept.

Kunst

Voor een paar euro haal je bij een winkel al een setje acrylverf en een doek. Let op de aanbiedingen en je hebt voor een paar euro een set om te beginnen met schilderen. Wat kun je er mee? Maak zelf je eigen kunst. Het hoeft echt geen Van Gogh te worden maar het is heel leuk en ontspannend om te schilderen. Maak iets dat bij je interieur past, een laagje lak erover en je hebt voor een schijntje een origineel stuk aan de muur hangen. Is het niet zo goed gelukt? Laat het drogen en schilder er gewoon overheen, verf is erg bewerkelijk. Je kan bijvoorbeeld ook glitters of stukjes stof in je kunst verwerken. Zo kun je voor de kinderkamer een leuk schilderijtje maken met het favoriete figuurtje van je kind of een schilderij met de naam en geboortedatum van je kind. Als je dat een beetje leuk doet kun je dit ook als kraamcadeau geven aan een vriendin.

Uitdelen op school

Als je kindje wat ouder wordt dan is het de bedoeling dat je kind uitdeelt op school of op de sportclub. Dit doe je natuurlijk zelf! Je maakt zelf je traktatie. Cakemix, wat hagel en een glazuurstift zijn al een heel goed begin. Maak zelf cakejes om uit te delen en met een glazuurstift zet je heel makkelijk de leeftijd van je kind of naam erop. Versieren met hagel en klaar. Ook kun je bijvoorbeeld van een versleten katoenen gordijn of laken, op een eenvoudige manier knikkerzakjes maken. Een zakje naaien boven een randje terugvouwen en naaien zodat er een draad doorheen kan en je hebt een knikkerzakje. Die kun je dan door je kind laten versieren met textielstift. Deze kun je vullen met bijvoorbeeld een mandarijntje en je hebt een origineel uitdeelcadeau.

Sieraden

Er zijn talloze manieren om sieraden te maken. Eén van deze manieren is sieraden maken met klei. Aan de lucht drogende klei of fimo klei. Gebruik deze klei om je eigen hanger te maken in de kleuren die passen bij jouw outfit of je maakt er kralen van. Een hanger kun je helemaal naar eigen smaak maken. Kralen maak je door een bolletje te draaien en er met een prikker een gaatje in te prikken, je kan natuurlijk ook blokjes of andere figuren maken. Bij lucht drogende klei laat je de kralen en hanger drogen daarna kun je deze schilderen en aflakken. Bij fimo bak je je creaties af en kun je er voor kiezen om deze af te lakken. Maak je eigen sieraad door de kralen en hanger aan een stevig draad te rijgen en je hebt een origineel sieraad om bijvoorbeeld om te doen naar een huwelijk of feest. Dit bericht is geschreven door mama Francis Manders

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je