{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Verplichte Keizersnede, moet kunnen?

Artsen en Juristen voor het verplicht stellen van een spoedkeizersnede. Nu ligt de uiteindelijke keuze nog bij de moeder. Wat vind jij?

Afbeelding blog '​Verplichte Keizersnede, moet kunnen?' Achtergrond blur afbeelding

Artsen en juristen pleiten voor het verplichten van een keizersnede in het vakblad Medisch Contact , wanneer het leven van de foetus in het gedrang komt. Wanneer een spoedkeizersnede uitgevoerd moet worden, mag een moeder nu bepalen dat dit niet gebeurd. Wil zij dit niet, mogen artsen vervolgens niets meer doen, terwijl dit kan leiden tot de dood van de foetus.

Artsen en juristen willen graag dat wanneer dit gebeurd, zij een rechter kunnen inschakelen die direct naar de verloskamer komt. Hier kan hij de argumenten aanhoren en de keuze maken. Mocht hij dit niet op tijd redden, zou de operatie moeten kunnen plaatsvinden waarna eventueel later een schadevergoeding zou kunnen worden uitgekeerd wanneer de rechter anders beslist. Artsen vinden het belangrijk dat de gezondheid van de foetus voorop staat en dat lijkt het nu niet altijd het geval.

Ik heb nooit voor deze keuze gestaan en ik weet ook dat ik het liever niet wilde. Maar ik kan mij niet voorstellen, dat ik de keuze maak om het niet te doen als ik daarmee mijn kind in gevaar zou brengen. Gelukkig gebeurd het niet overweldigend vaak, maar het Eramus MC geeft aan dat ze dit toch wel 2-3 keer meemaken op jaarbasis.

Vanuit de artsen kan ik mij goed voorstellen dat ze hiervoor pleiten. Op dat moment moeten ze behoorlijk machteloos toekijken hoe een kindje mogelijk komt te overlijden, terwijl ze iets hadden kunnen doen. Aan de andere kant, zit je natuurlijk met de rechten van de moeder tot het weigeren van een behandeling.

Persoonlijk zouden al mijn recht mogen komen te vervallen, op het moment dat de veiligheid van één van mijn kinderen in het gedrang zou komen. Ik vind het lastig om te bedenken, waarom je deze keuze zou maken als moeder zijnde. Ik ben dan ook wel benieuwd of jij hier anders over denkt.

Het enige wat ik mij nog zou kunnen voorstellen, is wanneer het geen spoedkeizersnede bevat. Maar vaak heb je dan ook al een aankondiging van tevoren, en eventueel de tijd om uit te zoeken of er alternatieven zijn die beter bij jou passen. Maar ik geloof dat dit dan ook niet echt een issue is.

Wat ik mij nog wel afvraag, is of de stress van de discussie en tussenkomst van een rechter echt bevorderlijk werkt. Maar ik neem aan dat een arts deze overweging ook kan maken en dit ook alleen zou doen als een spoedkeizersnede daadwerkelijk levensreddend zou zijn.

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je