{{ message.message }}
{{ button.text }}

VALENTIJN: De 10 leukste tips voor meer liefde in het gezin

Afbeelding blog 'VALENTIJN: De 10 leukste tips voor meer liefde in het gezin' Achtergrond blur afbeelding

Bijna Valentijnsdag. De dag van de Liefde. We hebben allemaal natuurlijk ook weleens ruzie of irritatie, waardoor je soms minder liefde voelt. Ik heb 10 leuke tips voor je waardoor de liefde in het gezin, in huis weer op kan bloeien.

1. Breng vandaag liefde in huis door het alvast te versieren. Met een hartjesslinger, een roze kaars en rode of roze bloemen.

2. Ben je net wakker en moet je haasten? Dan kan de dag al beginnen met irritatie. Maak het ochtendritueel voor een kind leuker door een challenge. Mijn dochter probeert steeds haar recordtijd aankleden te verbreken. Anders duurt het uren. Een kind heeft weinig besef van tijd. Wees je daarvan bewust en gebruik humor en hulpmiddelen. Dat voorkomt irritatie. Geef een knuffel voor vertrek, dan kunnen jullie er weer tegenaan.

3. Wees milder voor je buik. Hier verwerk je emoties en hier zit jouw creativiteit en onderbuikgevoel. Luister naar je lijf en je gevoel. Gevoelige ouders en kinderen kunnen veel van elkaar aanvoelen in een gezin. Spanning of onrust. Daardoor trekt je buik of je maag naar binnen. Voel maar als je met iemand praat. Leg daarom aan het begin van de dag een hand op je navel om het beter af te sluiten. Ik neem halverwege de dag 10 minuten een time out en doe een buikademhaling. Handen op je onderbuik, voeten stevig op de grond en alle spanning uitblazen tot je rustiger wordt.

4. Aan het eind van de dag zitten alle hoofden vol. Kinderen voelen ouders aan. Ben jij te druk in je hoofd of loopt jouw hoofd over? Dan kan jouw kind daarop reageren en ook drukker worden. Heeft iedereen in huis een eigen plek om even te ontspannen en te ontladen na school of werk? Veel gezinnen hebben dit nodig. Breng voor meer rust de aandacht van het hoofd naar de voeten, dan voel je ook meer liefde. Geef elkaar een voetmassage, ook bij een kind voor het slapen. Een rugmassage zoals het weerbericht tekenen of hartjeskoekjes bakken werkt ook goed. 

5. Liefde gaat door de maag. Vermijd te pittige, te koude of zure dingen, daar kan een kinderbuik slecht tegen. Serveer het avondeten op de borden in de vorm van een hart of doe iets anders creatiefs. En hou het luchtig, dan is het veel gezelliger aan tafel.

6. Do more of what makes you happy! Wanneer hebben jullie als (eenouder of samengesteld) gezin wat leuks met elkaar gedaan? Een lachwekkend spel met gekke opdrachten zoals geblinddoekt de smaaktest, tuben of naar een pretpark. Plan iets in wat leuk is voor het hele gezin.

7. Vind je anderen niet lief genoeg voor jou? Geef dan eerst liefde aan jezelf. Hoe hard ben jij voor jezelf? Heb jij van binnen veel kritiek op jezelf? Ben je erg streng voor de kinderen? Te kritisch naar de ander? Zoek een manier om milder te worden. Vul jezelf daarna op met liefde: hou van jezelf, doe iets liefs voor jezelf, benoem al jouw positieve eigenschappen en je ziet het terug in de spiegeling om je heen. De oplossing zit in jou. 

8. Is er veel irritatie of boosheid in het gezin? Zet dan de timer na het eten aan tafel op 1 minuut en laat iedereen een minuut lang zijn frustratie van de dag uiten zonder dat de ander iets terug mag zeggen. Geef elkaar daarna een compliment en benoem wat je wel fijn vindt in het gezin. Maak duidelijke nieuwe afspraken met elkaar. Positief geformuleerd: "Zo houden we het gezellig thuis", en hang ze op de koelkast. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Iedereen mag minstens 2 afspraken opschrijven zonder het woord 'moeten' of het woordje 'niet'. Totaal 10 afspraken voor het hele gezin. Geef aan het eind van de dag altijd een knuffel en maak ruzie voor het slapen weer goed. 

9. We hebben allemaal vast weleens geschreeuwd tegen elkaar in het gezin. Ouders tegen kinderen en kinderen tegen elkaar. Soms is het geduld op en zonder dat je het wilt gebeurt het toch. De boodschap komt alleen niet goed over en blijft niet hangen, alleen de schrik. Je grens aangeven op een positieve manier geeft een beter resultaat. Ik zeg tegenwoordig vaker wat ik wel wil ipv niet. Hersens onthouden het woord NIET niet. Denk niet aan een roze olifant, en wat gebeurt er? Hij zit al in je hoofd....

10. Luistert niemand in het gezin naar je? Dat kan een spiegel zijn. Hoe goed luister jij naar jouw lijf? Heb je misschien een oude overtuiging van vroeger toen jij kind was? Werd je toen niet gehoord? Onderzoek dit en laat het los. Je zult zien dat als jij goed naar jezelf luistert, jezelf serieus neemt en in je kracht staat, dat jouw kinderen en partner ook beter naar jou gaan luisteren. Jij bent belangrijk en waardevol. 

Ik wens iedereen veel liefde en geluk toe de komende tijd.

Liefs,

Nienke 

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je