Snap
  • Vakantie dagje weg
  • kinderen
  • vakantie
  • reizen
  • familievakantie
  • met

MET CAMPER EN BABY DOOR CANADA -REISVERSLAG DEEL 4

Het heeft even geduurd dat ik weer wat publiceerde en wel met een hele goede reden. Onze dochter is geboren! En de afgelopen tijd heb ik niets anders gedaan dan genieten van haar, haar grote broer en mijn partner. Maar nu zit mijn verlof er op en kom ik weer terug in het 'gewone' leven. Dus daarom nu ook deel 4 van ons reisverslag door Canada inclusief weer hele leuke tips! Enjoy!

Reizen door Canada met een baby is natuurlijk geen gebruikelijke eerste vakantie als gezin. Maar zoals je in het vorige reisverslag hier maar ook op www.kleinereizigers.nl hebt kunnen lezen was het tot nu toe alleen maar genieten en is er ook voor kinderen meer dan genoeg te beleven. één van de hoogtepunten van Canada is natuurlijk dan ook de Rockies, waar we je in dit reisverslag dwars door mee nemen. In dit reisverslag alle tips, adviezen en verhalen over onze reis naar Jasper via de Icefields Parkway, Clearwater, Cache Creek en Whistler. Reis je ook dit reisverslag weer met ons mee?

ÉÉN VAN DE PRACHTIGSTE WEGEN TER WERELD

In het vorige reisverslag kon je lezen over onze eerste kennismaking met de Rockies met onze overnachtingen in Banff. Vergeten daarbij te vermelden dat we in Banff een nieuw huisdier erbij kregen. Een kleine, niet bange eekhoorn die, ware het niet voor de hordeur, bijna letterlijk met ons mee zou zijn gegaan. Wat een belevenis zou dat zijn geweest.

Na hier heerlijk van de omgeving, de natuur en elkaar genoten te hebben vervolgende we onze weg via wat bekend staat als één van de mooiste wegen ter wereld, de Icefields Parkway. En adembenemend is het zeker. Deze weg tussen Banff en Jasper van ongeveer 230 kilometer laat je na iedere bocht weer verbazen. Besneeuwde bergtoppen, gletsjers, turkooizen meren en veel meer laten je de hele dag genieten.

Wij hebben deze route in één dag gereden, wat goed te doen is. Wij hebben echter geen toeristische attracties als een tocht over de Columbia Icefield of de Glacier Skywalk gedaan. Ten eerste niet omdat onze zoon nog maar 6 maanden was en we dat min of meer te veel gedoe vonden. Daarbij waren de wachttijden enorm. Want ja, dit zijn de toeristische attracties van de Rockies en de Japanners, die maar 1 week per jaar vakantie blijken te hebben, waren massaal daar. Wil je dit wel? Reserveer dan vooral online!

Snap

WILDLIFE SPOTTEN!

Tsja, wees eerlijk, wat hoop je te zien als je in Canada bent? Toch op zijn minst een beer of een eland? Of ben ik de enige met dat soort verwachting? Naja, zoals je hebt kunnen lezen, hadden we tot nu toch nog niet veel geluk gehad. En helaas, ook al waren wij er in een gunstig seizoen om wilde dieren te spotten, het geluk was op dat gebied niet bij ons.

Wat we naast een hert en de eekhoorntjes wel onderweg gezien hebben die dag? Een gezin witte berggeiten. Hartstikke leuk natuurlijk. Het is alleen wel oppassen geblazen. Niet om de dieren zelf. Maar vaak als je wilde dieren ziet langs de Icefields Parkway is het niet vanaf een parkeerhaven. Het risico hiervan? Dat iedereen massaal op de rem trapt en de auto op vreemde plekken parkeert. Vanuit mijn persoonlijk oogpunt, let vooral op het verkeer om je heen wanneer je een dier spot. Denk daarbij goed om je kinderen, want ik kan mij goed voorstellen dat die, en jij en je partner net zo, waarschijnlijk dolblij zijn om een dier te zien. Met alle soms onoplettendheid van dien…

MOUNTAIN TOWN

Aan het eind van deze prachtige weg ligt het bergstadje Jasper. Ook dit is een zeer populaire bestemming in de Rockies. Niet alleen omdat het in het grootste nationale park van de Rockies ligt, Jasper National Park, maar ook om de vele mogelijkheden tot buitensportactiviteiten, prachtige meren in de nabije omgeving en het pittoreske plaatsje zelf.

Wat wij hier eigenlijk hebben gedaan die 2 nachten dat we hier op een prachtige bosrijke camping stonden? Lummelen eigenlijk. Wat inhoud dat we wel Jasper zelf hebben bezocht, kaartjes hebben gekocht, pumpkin spice lattes hebben gedronken en gewinkeld hebben. Maar dus eigenlijk niets van de buitenactiviteiten hebben ondernomen, behalve een wandeling langs de Athabasca rivier op de camping. Soms heb je gewoon even de tijd nodig om indrukken te verwerken, toch?

VOOR DE VOLGENDE KEER!

Zou ik dit eventueel een volgende keer anders doen? Ja zeker! Medicine en Maligne lake liggen op ruim een uur rijden vanaf Jasper. Maar deze beeldschone meren die razend bekend zijn mogen eigenlijk niet ontbreken als je hier bent. Daarbij kan je ook met de Jasper SkyTram vanaf eind mei tot half oktober naar de 2.277 meter hoge Whistlers Mountain. Vanaf hier heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over Jasper National Park, met zes bergketens, gletsjermeren en de Athabasca rivier. En van dit alles kan je ook genieten onder het genot van een kop koffie en een glas limonade vanuit het restaurant. Topattractie in mijn ogen!

250 WATERVALLEN ZIEN? 

De volgende plek die je niet mag missen als je deze kant op bent is toch wel Wells Gray Provincial Park oftewel ‘Waterfall Park’. Hier vind je namelijk 250 watervallen in alle soorten en maten en is dus zeker een ‘oh’ en ‘ah’ waard. Het plaatsje Clearwater ligt op steenworp afstand van dit park en is dus een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan dit park.

Camping tip voor Clearwater? Neem de camping aan Dutch Lake zoals wij hebben gedaan. Wij stonden aan het meer, wat je niet alleen een prachtig uitzicht oplevert, maar je kan er ook kanoën en zwemmen. Het restaurant wat bij de camping hoort is tevens fantastisch! Houd je van gamba’s en spareribs? Reserveer dan vooral een tafeltje, want het restaurant is populair en zit snel vol! En geloof mij, na een etentje daar begrijp je waarom.

WAT TE DOEN ONDERWEG?

Voordat je hier bent kom je vanaf Jasper eerst al via een fantastische route. Het veranderende landschap is verrassend en biedt na de bergen weer een welkome afwisseling. Stop onderweg vooral ook bij Rearguard Falls in Mount Robson Provincial Park. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar het uitzichtpunt. Deze waterval is minder bekend, ontzettend luid en daarbij heb je in de herfst de kans om er zwemmende Chinook-zalmen te zien. Een goede plek dus om onderweg even de benen te strekken.

BEER GARANTIE 

Op deze route kan je tevens nog mee op een beer safari bij het plaatsje Blue River. Wil je dus min of meer zeker zijn van het zien van beren tijdens je reis? Plan dan vooral een stop hier in. Wij hebben dit niet gedaan. We moesten namelijk ergens tijdens onze reis keuzes maken die ervoor zouden zorgen dat we ons vliegtuig vanuit Vancouver weer zouden halen. En ergens had ik verwacht dat we onderweg wel een beer zouden zien. In ons geval, helaas niet. De les hiervan? Denk er van te voren goed over na wat je tijdens deze reis daadwerkelijk wil zien en pas daar je route op aan.

WAAROM JE ZEKER EEN EXTRA OVERNACHTING TUSSEN CLEARWATER EN WHISTLER MOET DOEN

De voorbeeldroute die ik heb gebruikt bij het samenstellen van onze reis had vervolgens een rijdag ingepland van Clearwater naar Whistler. Dit is afstand van ruim 400 kilometer, wat neerkomt op in ieder geval 5 uur rijden. Maar geloof ons, met alles wat je ziet en kinderen neemt dit natuurlijk veel meer tijd in beslag. Zo’n rijdag moet natuurlijk wel voor iedereen leuk blijven en helemaal als je een actieve zoon of dochter hebt, kan een rijdag van ruim 5 uur rijden al gauw te lang zijn. Daarbij is het laatste gedeelte via highway 99 een prachtige route, maar met erg steile afdalingen, scherpe bochten en dus met een camper een weg om wat langzamer aan te doen.

VAN BERGEN NAAR DROOGTE

Het voordeel van een extra overnachting in dit gedeelte van jullie reis? A) Dat jullie uitgebreid kunnen genieten van het veranderende landschap. Van de bergen kom je nu in het droogste gebied van Britisch Colombia en dat valt te zien. Je zou bijna cowboys en indianen verwachten. Wat mij gelijk bij punt B) brengt. Onderweg langs de Trans-Canada Highway, ten westen van Savona, vind je Deadman Junction Ranch. Een klein western spookstadje waarvan de eigenaren met enthousiasme vertellen dat er ook films opgenomen zijn. Het is niet heel groot, je kan er vrij rondwandelen en de leuke verhalen van de eigenaren, maakt dit tot een ideale tussenstop op deze route.

HISTORIE EN GOUDKOORTS

Ik had op basis van de afstand van te voren al besloten dat we dit niet in één dag gingen doen. Daarom hebben wij een overnachting gedaan op een camping in Cache Creek. Beetje standaard camping in een niet bijzonder stadje. De enige reden waarom je daar een nacht door wil brengen is om het zeer nabijgelegen Hat Creek Ranch te bezoeken. Hier staat onder andere een roadhouse uit de jaren 1860, een indianendorp en kan je een ritje maken in een paardenkoets. Verklede gidsen en Shuswap indianen leiden je graag over het terrein rond en vertellen de geschiedenis. Helaas waren wij net een paar dagen te laat. De ranch is namelijk alleen in het zomerseizoen geopend. Check dit van te voren wel voor de zekerheid even. Het zou jammer zijn als je net als ons voor een dichte deur komt te staan.

LUXE OP HOOGTE IN WHISTLER

Whistler is een resort stadje dat vooral bekend ook is als de plek waar onder andere de Olympische winterspelen en de paralympics van 2010 werden georganiseerd. Dit heeft voordelen, wat heet dat het een nette, goed onderhouden stad is, waar ook veel te beleven valt. Maar het heeft ook nadelen, wat voornamelijk inhoudt dat het er een stuk prijziger is. Wil je even het centrum in? Reken dan op parkeerkosten die redelijk aantikken. En ook boodschappen zijn er weer duurder. Tip? Jazeker, zorg er eventueel voor dat je eerder al boodschappen hebt gedaan zodat je daar niet perse op pad hoeft voor dit soort handelswaar.

VOOR DURFALS ZONDER HOOGTEVREES!

Bezitten jij, je partner en kinderen van een gezonde dosis lef en hebben jullie geen hoogtevrees? Wil je daarbij wel eens iets anders doen dan met een gondel de berg op? Dan heeft Whistler nu een nieuwe uitdaging voor jullie. Dit jaar is daar een 130 meter lange hangbrug geopend die jullie op 2000 meter hoogte een adembenemend uitzicht gaat geven. De Cloudraker Skybridge is in ieder geval één bezienswaardigheid die wij zeker op onze to-do list zetten voor een volgende bezoek aan deze regio.

Zoals je kan lezen is er voor zowel jong als oud onwijs veel te doen in deze plekken in Canada. Ook wij hebben nog genoeg plaatsen en bezienswaardigheden die we daar graag weer of alsnog willen zien. Wij zijn in ieder geval tijd te kort gekomen om alles te doen en te zien. Geeft dan wel weer een reden om terug te gaan. Wat hebben jullie in ieder geval op jullie must-see en do lijstje staan?

ps. Alle reisverslagen lezen? Kijk dan ook gauw op https://kleinereizigers.nl/tag/canada/

5 jaar geleden

Allereerst: gefeliciteerd alsnog met de geboorte! En wat blijven je verslagen leuk om te lezen! Een feest der herkenning... Wel bizar dat je gewoon géén beren hebt gezien... of bedoel je geen Grizzly's? Wij hebben geen grizzly's gezien, maar wel ontelbaar veel beren, incl. jongen. Soms een dag/paar dagen geen, andere dagen soms wel 3/4 stuks! Denk dat we in totaal de 30 gepasseerd zijn, want wij hadden wél een boottocht langs de inlets geboekt, voor het geval we ze dan nog niet gezien hadden ;-) Sowieso geluk gehad: ook een moose met jong en heel veel orka's gezien! Canada blijft één van mijn favoriete landen...