{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tweetalig opvoeden; hoe doe je dat?

Afbeelding blog 'Tweetalig opvoeden; hoe doe je dat?'

Als een kind vanaf de geboorte meertalig word opgevoed noemen we dat simultaan. Een kind dat op latere leeftijd een 2e taal leert noemen we successief.

Wanneer kies je ervoor je kind meertalig op te voeden?

Vaak kiezen ouders ervoor hun kind 2-talig op te voeden als 1 van de ouders een andere taal spreekt en uit een andere cultuur komt. Het komt ook voor dat mensen hun kind graag een wereldtaal erbij willen leren zoals Engels zodat het kind later ook makkelijker de taal verder ontwikkeld als hij/zij op school zit.

Wat is de beste manier om een kind een taal extra te leren?

De bekendste manier en eigenlijk ook de beste manier is de 1 op 1 strategie, hierbij spreekt 1 ouder consequent zijn/haar moedertaal tegen het kind en de andere ouder ook weer zijn of haar moedertaal. Het kind zal in het begin de talen door elkaar halen en gekke zinnen maken maar al snel erachter komen tegen wie hij een bepaalde taal moet spreken. Het is belangrijk in meerdere talen evenveel te spreken zodat het kind gelijk loopt met de andere taal. Ook boekjes lezen in de verschillende talen en spelletjes doen is erg leerzaam, kijk films in de verschillende talen of bijvoorbeeld dezelfde film in de verschillende talen zodat het kind het verschil duidelijk kan horen. Dit omdat kinderen geneigd zijn de taal te spreken die ze het beste kennen.

Een kind leert een taal het beste tot zijn of haar 11e levensjaar, hierna is het natuurlijk ook mogelijk maar zal het moeilijker verlopen. Als het kind een taal moet leren op latere leeftijd vanwege verhuizen naar het buitenland en al wat ouder is zal het even wennen zijn. Maar kinderen kunnen zich goed aanpassen en zitten nog steeds in hun ontwikkelingsfase. Zij zullen naar school gaan en les krijgen in de nieuwe ‘vreemde’ taal, vriendjes en vriendinnetjes leren kennen die alleen die taal spreken. U zult versteld staan hoe snel ze zich redden in deze nieuwe taal.

De voor en nadelen van meertalig opvoeden.

Voordelen zijn:

  • Een grotere taalgevoeligheid krijgen
  • Meer toegang tot meerdere culturen
  • Al op jonge leeftijd sneller meerdere talen leren

Nadelen zijn:

  • Dat als de ouder niet perfect een vreemde taal kent het kind dus fouten overneemt
  • Dat kinderen die al een taalstoornis hebben het extra moeilijk krijgen

Op een gegeven moment weigeren kinderen een taal te spreken. Als ouder hoef je je daarover geen zorgen te maken ze stoppen nooit met leren. Je zult zien dat dit maar een periode is en ze het daarna gewoon weer oppakken. Stimuleer je kinderen en vertel dat het goed is meerdere talen te leren. Later zullen ze hier veel profijt van hebben. Het is bekent dat kinderen die tot hun puberteit een 2e taal of meerdere talen spreken dit niet meer verleren naarmate ze ouder worden ook al spreken ze het een langere tijd niet.

Voed jij je kind tweetalig op? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nikki

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je