{{ message.message }}
{{ button.text }}

Top 10 kindermusea

Veel musea zijn tegenwoordig superleuk voor kinderen. Het saaie imago van een museum is in veel gevallen allang niet meer terecht. Kinderen kunnen er niet alleen dingen zien, maar in tal van musea is ook echt iets te beleven. Leren wordt op deze manier een feest. We geven je een top 10 van wat onbekendere musea voor een leuk gezinsuitje.

Afbeelding blog 'Top 10 kindermusea'

Wil jij een dagje uit met de kinderen, en een keer wat anders doen dan naar de dierentuin of het zwembad? Ga dan eens naar een kindermuseum. Wij hebben voor jou een top 10 gemaakt met de leukste kindermusea.

Kindermusea

Je kinderen zullen het in eerste instantie misschien helemaal niet leuk vinden omdat het gaan naar een museum niet bepaald 'stoer' is. Tenminste, dat dénken ze. Neem ze mee naar één van de onderstaande kindermusea en jouw kinderen zullen de tijd van hun leven hebben!

1. Het Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlandse Bakkerijmuseum in Hattem vertelt je kinderen alles over de geschiedenis van brood en banket. Het museum is gevestigd in twee historische boerderijen. Twee maal per week worden er heerlijke houtovenbroden gebakken in de 19de eeuwse bakkerij. Kinderen kunnen het hele bakproces volgen, meedoen aan verschillende bakactiviteiten en verdwalen in het spannende kelderlabyrint van het museum.

2. Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Laat je kind een kijkje nemen in de wereld van... de tijd dat er nog geen elektriciteit was, de tijd van handenarbeid! Je vindt dus geen mobieltjes, Ipads en elektrische apparaten om je huishouden te doen in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Naast de oude ambachten kun je in dit kindermuseum in Terschuur ook een indrukwekkende verzameling antiek speelgoed bewonderen én uitproberen in de speelhoek voor jong en oud.

3. Museum De Oude Aarde

Avonturier René Boissevain legde tijdens zijn reizen over de wereld een unieke collectie edel- en sierstenen aan en opende in 1969 een museum om zijn vondsten te tonen. Een historisch avontuur voor je kinderen. Naast allerlei soorten stenen vind je er ook het grootste ei ter wereld (van de mammoet struisvogel), een versteende boomstam en een terrarium met onder andere krokodillen en schildpadden. In het Museum De Oude Aarde in Giethoorn zijn ook tal van mogelijkheden voor kinderfeestjes, zoals een speurtocht of goud zoeken.

4. Het Limburgs Museum

Ga op reis door de tijd en kijk hoe onze voorouders leefden! Wat aten ze, wat voor kleding droegen ze? Kom op 1 dag oog in oog te staan met de oude Romeinen én met Bert en Ernie! Leuk aan Het Limburgs Museum in Venlo is dat kinderen heel interactief kunnen zijn met de collectie zodat zij als het ware rondlopen in een andere tijd. Door de steeds wisselende tentoonstellingen van het museum zit er voor ieder gezinslid wat leuks tussen.

5. Rijksmuseum van Oudheden

Ook dit museum in Leiden gaat over vroeger, maar dan niet alleen over onze voorouders, maar ook over de oude Grieken, de Egyptenaren en het midden oosten. En neem je Ipad mee, want dan kunnen de kinderen interactieve avonturen beleven! Het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar!

6. Kinderboekenmuseum

De naam zegt het eigenlijk: hier leer je alles wat er te weten valt over kinderboeken. Laat je kinderen rondkijken in de wereld van de hen bekende boeken van bijvoorbeeld Paul van Loon en laat ze deelnemen aan verschillende activiteiten. En wie weet kom je je eigen favoriete boek van vroeger wel tegen in het Kinderboekenmuseum in Den Haag!

7. Museum Villa Zebra

Museum Villa Zebra in Rotterdam maakt beeldende kunst toegankelijk voor kinderen door kinderen met spannende opdrachten te betrekken bij de kunst. Daarnaast kunnen je kinderen verschillende workshops volgen en zelf aan de slag met kunst.

8. Kindermuseum De Heksenwaag

Was één van jullie voorouders misschien een heks? Het zou zomaar kunnen, aangezien het vroeger niet zo moeilijk was om beschuldigd te worden van hekserij! Ga op zoek naar de heks in je familie en leer samen met de kinderen alles over de heksenjacht in Nederland in Museum De Heksenwaag in Oudewater.

9. Natuurhistorisch Museum

Voordat je het Natuurhistorisch Museum bezoekt moet je eigenlijk eerst een dagje de natuur in gaan met je kinderen. Laat je kinderen zelf zoeken naar een natuurvondst, iets waar zij zich over verwonderen en wat ze mee kunnen nemen. Vervolgens ga je op elke eerste woensdagmiddag van de maand naar het Natuurspreekuur (14:30-15:30) in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam waar zij hun vondsten aan een expert kunnen laten zien. Dit mag van alles zijn, misschien vinden je kinderen wel uilenballen, mooie veertjes of apparte stenen. Neem het mee en stel je vragen! De rest van de dag kun je lekker rondkijken tussen de skeletten van tijgers en olifanten, tussen de schelpen en de insecten en kijk wat voor moois de natuur ons te bieden heeft. Op woensdagen mogen kinderen gratis naar binnen!

10. Watermuseum

In dit leuke doe-museum in Arnhem leren kinderen alles over water. Je kunt een riool van binnen bekijken of onderzoeken hoe water een rol speelt in het menselijk lichaam. In het Watermuseum is een uitgebreid waterlab waar kinderen zelf proefjes mogen doen met water. In de schoolvakantie zijn in het lab telkens speciale acties.

Wat vind jij een leuk museum om met je kind naar toe te gaan?

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je