{{ message.message }}
{{ button.text }}

Top 10 kinderfilms en kinderseries van 2 tot 4 jaar

Afbeelding blog 'Top 10 kinderfilms en kinderseries van 2 tot 4 jaar'

Kinderen en tv kijken

Soms is het heerlijk om je kind even tv te kunnen laten kijken. Niet lang, maar als je echt even moet koken of ergens anders even tijd voor nodig hebt zonder een dreumes die aan je been hangt. Maar welke kinderfilms en series zijn geschikt om te laten zien aan dreumesen en peuters? En waar moet je eigenlijk op letten?

Kinderseries

Zappelin (Nederland 1 en 3) heeft veel kinderseries die erg leuk zijn en geschikt voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Maar ook op de andere zenders kun je kinderseries vinden die erg leuk zijn om te kijken.

 • 1. Sesamstraat; bij bijna elk kind en elke ouder staat Sesamstraat. We zijn er zelf mee opgegroeid en de educatieve waarde van het programma geven we graag door aan de volgende generatie. Sesamstraat is een programma waar je je kinderen altijd veilig voor kunt zetten.
 • 2. De Bruine Beer in het Blauwe Huis. Een serie over een, jawel, bruine beer die in een blauw huis woont en van alles meemaakt met zijn vriendjes. Een erg vriendelijke kinderserie waar ook altijd wel iets educatiefs in zit. Ook hier kun je je kinderen zonder zorgen voor zetten.
 • 3. Barbapapa. Wie kent ze niet, Barbapapa, Barbamama, Barbabenno, Barbabella, Barbabientje, Barbaborre, Barbabob, Barbabee en Barbalala. Na een paar keer kijken ken jij ze ook weer allemaal!
 • 4. Smurfen. Die grappige blauwe wezentjes die altijd heibel hebben met Gargamel, een eeuwigdurende strijd en altijd een garantie voor vermaak. Voor peuters en bijna-kleuters zullen de Smurfen geweldig leuk vinden.
 • 5. Woezel en Pip. Vindt je kindje de boeken van Woezel en Pip leuk en hebben jullie misschien zelfs een Woezel en/of Pipknuffel in huis? Dan moet je zeker ook een keer Woezel en Pip op televisie kijken. Bijzonder lieve kleine verhaaltjes met leuke liedjes die ook de allerkleinsten leuk zullen vinden.
 • 6. Kikker! Leuk voor de allerkleinsten maar ook voor peuters en kleuters. De verhaaltjes van Kikker zijn heel herkenbaar en spreken jonge kinderen erg aan. Op een makkelijke manier pakken ze soms ook moeilijke onderwerpen aan, zoals doodgaan.
 • 7. Mega Mindy; beginnende kleuters vinden dit geweldig! Een spannende kinderserie waar de stoere Mega Mindy toch de boeven weet te vangen.
 • 8. Tiktak. Dit is een programma voor de allerallerkleinsten. Op de Nederlandse televisie niet meer te zien helaas, maar je kunt het nog wel vinden op youtube. Speciaal gemaakt voor dreumessen die de liedjes en bewegende plaatjes dan ook geweldig zullen vinden.
 • 9. Mickey Mouse Clubhouse. Ook dit is een educatief programma waar Mickey Mouse en zijn vriendjes een raadsel proberen op te lossen. Je kindje kan tijdens het programma meepuzzelen!
 • 10. Efteling tv! De Sprookjesboom neemt je kinderen mee langs alle bekende sprookjes die je je kinderen ook graag meegeeft, zoals Roodkapje, Sneeuwwitje, Hans en Grietje enz. Extra leuk als je binnenkort naar de Efteling gaat of er net geweest bent.

Kinderfilms

Films duren natuurlijk een stuk langer dan een kinderserie. Dreumesen zullen een hele film dan ook absoluut niet uit kunnen zitten en peuters misschien ook wel niet. Kies daarom kinderfilms met een makkelijk, luchtig verhaal. Het heeft niet veel zin om de Disneyversie van Sneeuwwitje op te zetten en hem halverwege af te moeten breken juist op het enge moment dat de heks in beeld komt. Daar doe je je kleintje geen plezier mee.

Wat zijn dan kinderseries en films die je wel kunt overwegen:

 • 1. Winnie de Poeh. Deze vriendelijk beer en zijn vriendjes in het Honderd Bunderd Bos doet het altijd goed. Er zijn meerdere Winnie de Poeh films gemaakt, je kunt er vaak per jaargetijde eentje uitkiezen. Zo is er een Winnie de Poeh kerstfilm, Halloweenfilm, verjaardagsfilm enz.
 • 2. Nijntje. Voor de allerkleinsten is er ook een film van Nijntje. Dit lieve konijntje neemt je dreumes mee op allerlei herkenbare avonturen en is altijd goed.
 • 3. Thomas de Trein. Voor de stoere jongens en meisjes onder ons. Helemaal leuk als je het daarna kunt naspelen op je eigen treinbaan natuurlijk!
 • 4. Woezel en Pip! Naast de korte filmpjes op televisie, zijn er ook een aantal films gemaakt met Woezel en Pip. Je doet er je kindje zonder twijfel een groot plezier mee.

Kan je bijna-kleuter al wat langer een film uitzitten, dan kun je denken aan de ‘echte’ kinderfilms, zoals:

 • 5. Cars. Net zoals Thomas de Trein voor de stoere jongens en natuurlijk ook meisjes!
 • 6. Finding Nemo. Een heerlijke film met vrolijk gekleurde visjes en een spannend verhaal.
 • 7. Jungle Boek. Over het jongetje Mowgli die opgroeit in de Jungle bij de wolven, de beer Baloe en de panter Bagheera. Best een beetje spannend op sommige momenten, dus blijf er zelf gezellig bij zitten!
 • 8. De Kleine Zeemeermin. Vooral meisjes zullen deze film prachtig vinden. Ook hier zitten best enge momenten in, daar moet je wel op letten.
 • 9. Peter Pan. Alle kinderen vinden het verhaal van Peter Pan prachtig, de jongen die kan vliegen en die je meeneemt naar Nooitgedachtland, waar je kennismaakt met Piraten, Zeemeerminnen en Indianen.
 • 10. De Lorax of Horton hears a Who. Een klassieker van dr. Seuss. Lieve en vriendelijke verhalen waar je nooit de plank mis mee kunt slaan.

Waar let je op?

Voor de allerkleinsten kinderen is het belangrijk dat het programma rustig is. Kleine kindjes hebben meer tijd nodig voor het verwerken van beeld en geluid, ze vinden herhaling daarom ook helemaal niet erg en zelfs erg fijn.

Het is fijn als programma’s heldere kleuren gebruiken, maar niet ‘schreeuwerig’ zijn qua kleurgebruik. Hetzelfde geldt voor geluid, gebruik van liedjes vinden kinderen erg leuk, maar kinderseries met veel lawaai en geschreeuw zijn echt minder geschikt voor je dreumes/peuter.

Verantwoord televisie kijken

Er wordt geadviseerd om kinderen tot 2 jaar helemaal geen televisie te laten kijken en daarna maximaal 2 uurtjes per dag. Het kan echt geen kwaad om je dreumes of peuter af en toe een serie te laten kijken, maar zorg wel dat je kind niet de hele dag voor de tv zit. Zorg er daarnaast voor dat je kind genoeg zelf speelt, samen speelt, beweegt en slaapt. Als je een goede balans kunt vinden tussen televisie kijken en andere activiteiten met je kind, ben je goed bezig!

Zorg dat je de televisie niet gaat gebruiken als makkelijk middel om je kind even rustig te laten zitten, maar geniet er samen van!

Bekijk hier de kinderfilm en kinderserie tips voor kinderen van 4 tot 8 jaar oud.

Van welke kinderfilms of series is jouw kindje gek van? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Anouck

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je