{{ message.message }}
{{ button.text }}

Top 10 culturele uitjes met kinderen

Afbeelding blog 'Top 10 culturele uitjes met kinderen'

Wil je een keer iets ander doen met je kinderen dan het geijkte uitstapje naar de kinderboerderij? Kan je de speeltuin inmiddels wel uittekenen en worden je kinderen niet meer vrolijk van een middagje zwembad? Probeer dan eens culturele kinderuitjes. Leuk voor de kinderen, voor jou én het draagt ook nog eens bij aan de algemene ontwikkeling van je kleintjes.

Hier onder vind je de top 10 culturele uitstapjes met jonge kinderen:

Toneel/Theater

 • 1. Toneelvoorstelling
 • Er zijn een aantal theatergezelschappen die speciaal voor kleine kinderen theatermaken. Vaak toeren de grotere gezelschappen langs verschillende steden en spelen ze in de bekendere theaters. Maar er zijn ook kleinere gezelschappen die een eigen theatertje hebben waar je voorstelling kunt gaan zien met je kinderen. Kindertheatervoorstellingen duren meestal tussen de 40 minuten tot 1 uur en zijn interactief en spreken tot de verbeelding van kinderen.

 • 2. Kindermusicals
 • Van bijna alle populaire peuter/kleuter series op Nederland 3 wordt een musical gemaakt. Voor de kinderen erg leuk om Kabouter Plop of Woezel en Pip eens in het echt te zien en mee te zingen met de liedjes die bekend zijn van tv.

  Kijk eens ook eens op: www.vanaf2.nl de website van een boekingsbureau voor theater voor peuters, kleuters en hun ouders. Op de website vind je een uitgebreid overzicht van artiesten, voorstellingen en speeldata.

Musea

Een kind is nooit te jong om in aanraking te komen met kunst. Een interactief kindermuseum is een succesverzekerd uitje én educatief.

 • 3. Tropenmuseum Amsterdam
 • Een museum  - zoals de naam al zegt- over de tropen. Er is veel te zien en te beleven. Zo kan je muziekinstrumenten beluisteren van over de hele wereld of aan de waterpijp in een koffiehuis. Het hele museum is geschikt voor kinderen maar speciaal voor kinderen is er ook het kindermuseum( 6+ ) met elke keer een ander land. Nu staat het kindermuseum in het teken van Brasil en krijg je er naast een rondleiding en de geschiedenis van Brazilië verschillende workshops. Je kan bijvoorbeeld dansen, muziek maken en Capoeira spelen. In het weekend zijn er familieworkshops waar je met het hele gezin mee kan doen aan het programma van het kindermuseum. Dus ook met de allerkleinsten van ongeveer 3 jaar is het leuk om mee te doen.

 • 4. Zuiderzeemuseum
 • Het Zuiderzeemuseum gaat over de geschiedenis en de toekomst van het gebied rondom de Zuiderzee. Er is een dorp nagebouwd waar je doorheen kan lopen en kan beleven hoe het vroeger was. Je kunt een bezoekje brengen aan een oude school en een kijkje nemen in een ouderwetse snoepwinkel. In het weekend en schoolvakanties biedt het museum verschillende kinderactiviteiten aan.

 • 5. Vila Zebra
 • Vila Zebra is een museum voor kinderen van 3-12 jaar en maakt vernieuwende workshops met beeldende kunst. De kinderen gaan op onderzoek uit en bekijken de kunstwerken aan de hand van allerlei verschillende vragen en opdrachten.

Dit is slechts een kleine selectie. Er zijn nog veel meer leuke kindermusea.

Muziek

 • 6. Babyconcert
 • Met je baby naar een concert? Dat kan. Tegenwoordig zijn er speciale babyconcerten gericht op de allerkleinsten ( 4- 15mnd) waar je baby kan luisteren naar klassieke muziek van o.a. Mozart. Instrumentaal of met zang. Een babyconcert duurt ongeveer 30 minuten en is er in verschillende uitvoeringen. Ook voor peuters en kleuters zijn er speciale concerten.

 • 7. “Samba salad
 • Samba Salad  is een bekende muziektheater groep die steeds rondom een ander genre een muzikale voorstelling maakt. Elk kind is muzikaal een kinderconcert is een leuke manier om die muzikaliteit te voeden en te stimuleren.

 • 8. De centrale Bibliotheek
 • De Centrale Bibliotheek biedt naast heel veel leesplezier ook vaak een randprogramma gericht op verschillende leeftijden. Je kan je kroost meenemen naar een voorleesmiddag bijvoorbeeld. In de grotere bibliotheken in grote steden worden ook knutselmiddagen georganiseerd en zijn er vaak kleine tentoonstellingen.

  De Centrale Bibliotheek van Amsterdam is gevestigd in een prachtig modern gebouw met uitzicht over het IJ.Tevens staat  er het Muizenhuis ten toon gesteld.

 • 9. Eye Amsterdam
 • Eye is het nieuwe filmmuseum van de hoofdstad. Naast een selectie (kinder)films is het een erg mooi gebouw om te bekijken. Dit kan ook heel goed met je kleintje.  Je kan het museum bereiken met een veerpont. Ook de veerpont is vaak al een heel avontuur voor kleine kinderen.

 • 10. De Dierentuin
 • Kinderen vinden de  Dierentuin vaak erg leuk. De olifanten, tijger en krokodillen zijn natuurlijk ook erg mooi en spannend om te bekijken. Je kan meer uit je bezoek naar dierentuin halen door  een speurtocht te maken die je kinderen meer leert over bepaalde dieren. Of door vooraf een boekje te lezen over een bepaalde diersoort. Vaak bieden dierentuinen ook een educatief programma aan.

  Heb jij nog een leuk cultureel uitstapje waar je met je kind naar toe bent gegaan? Zet je reactie hieronder neer.

  Geschreven door mama Esmee

  *Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

  Tags:

  Login bij Mamaplaats
  Login

  Nog geen account bij Mamaplaats?
  Registreren
  profiel aanmaken

  Ik heb al een account.
  Ja, dat wil ik

  Nee, dank je