{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tips voor Sinterklaas

Afbeelding blog 'Tips voor Sinterklaas '

De Sint is weer in het land en daar hoort natuurlijk bij dat de kleintjes, soms voor het eerst, hun schoen mogen zetten. Een lekkere wortel voor Amerigo erin doen, en dan ’s ochtend kijken of de goedheiligman of de Zwarte Piet gekomen is om wat in de schoen te doen. Want natuurlijk is jouw kindje super lief geweest.

Maar wat past er in de schoen? En dan is er natuurlijk ook nog Pakjesavond, dan mag het tegenwoordig een wat groter zijn voor jouw allerliefste ukkepuk.

Tips voor Sinterklaas om op te letten bij speelgoed van 0-2 jaar

Tot 1 jaar is het belangrijk dat Sinterklaas rekening houdt met het feit dat baby’s vaak voorwerpen in hun mond stoppen om dingen te onderzoeken. Het is dus erg belangrijk dat het speelgoed of onderdelen daarvan niet ingeslikt kunnen worden. De kleine bengels vinden het enig om kleuren, vormen en verschillende materialen te ontdekken. Zacht speelgoed, zoals rammelaars, bijtringen, stoffen boekjes zijn daarom vaak heel geschikt.

Na 6 maanden kan het speelgoed uitgebreid worden met o.a. activityspeelgoed, stapelblokken of –bekers en babyboekjes. Handig en vooral hygiënisch is als Sint of Piet erop let dat het speelgoed ook makkelijk schoon te maken is. Vanaf 1 tot 2 jaar leren de kleine ukkepukjes heel veel. Ze verplaatsen zich makkelijker en kunnen al een heel stuk beter speelgoed vastpakken en bewegen. Dit is ook een leeftijd dat ze nog wel eens gooien en slaan met speelgoed. De dreumesen moeten nog leren hoe ze gecontroleerd hun bewegingen moeten maken.

Sinterklaas en Piet kunnen daarom beter speelgoed kiezen dat stevig genoeg is, en dus bestand is tegen een stoot(je). Emmers en schepjes, houten speelgoed (zoals blokken, puzzels, trekbeesten), grotere ballen, trommels, knuffels, grote auto’s, stapelbekers zijn meestal wel geschikt op deze leeftijd.

Nog niet geschikt zijn knikkers, speelgoed met kleine of scherpe onderdelen en speelgoed met te harde geluiden.Echter, wanneer de Sint of Piet goed op de leeftijdsaanduiding op de verpakking van het speelgoed let, moet het over het algemeen wel goed gaan. Piet kan ook bij speelgoed/knuffels waar ie aan twijfelt trekken, zodat hij ziet of de onderdelen (zoals de neus of oogjes van een knuffel) goed vastzitten.

Schoen zetten

Behalve cadeaus kan de Sint ook wat lekkers in de schoen stoppen. Wanneer Sinterklaas de kleintjes nog te klein vindt voor zoet/suikerwaren zijn rozijntjes een hele goede oplossing. Ook zijn er rijstwafels, chips en fruitsticks speciaal zonder zout en toegevoegde suikers die prima in de schoen passen. Wilt de Sint toch een leuk cadeautje in de schoen doen, dan is er heel veel leuk speelgoed voor een kleine prijs (max. €10,-). Op de meeste sites van speelgoedwinkels kan door Sinterklaas gezocht worden op prijsklasse en/of leeftijdsgroep.

Fisher Price Little People heeft een Sinterklaas en Piet en natuurlijk het paard van de Sint, voor kinderen van 1-3 jaar. Zo kunnen de kids op een leuke manier kennis maken met Sinterklaas en Piet. Wil Sinterklaas dat de kleine bengels oefenen met de fijne en grove motoriek, dan zijn stapelbekers of blokjes een goede optie. Het kind leert stapelen, de ene beker in de ander doen, kleuren, groot en klein enz. Vaak kunnen stapelbekers mee in bad, daar kan de lieve uk dan heerlijk spetteren.

Lego Duplo is heel leerzaam en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het is geschikt voor kinderen van 1 t/m 5 jaar, dus ze hebben hier nog lang speelplezier van. De Sint kan ook kiezen uit een heel scala aan (houten) puzzels. Deze zijn er met en zonder geluid. Populair bij veel kinderen vanaf 1 jaar zijn de Toet Toet auto’s van VTech. De auto’s zijn los te verkrijgen en daarmee kan de Sint bijdragen aan de uitbreiding van de rijbaan, ambulance, garage, ambulance of brandweerkazerne. Hoewel het auto’s zijn is het toch zeer geschikt voor zowel jongetjes als meisjes.

Leuke Sinterklaas boeken

Ook Dikkie Dik viert Sinterklaas samen met de kleintjes. In het Boek Dikkie Dik viert Sinterklaas staan 4 verhalen waarin Dikkie Dik samen met zijn vriendjes kennismaakt met de Sint. Van Annie M.G. Schmidt is er het boek Jip en Janneke: Sinterklaas komt. Dit boek is natuurlijk voorzien van tekeningen gemaakt door Fiep Westendorp.

Er zijn ook boekjes voor de kleintjes die niet over Sinterklaas gaan, maar zeker leuk en leerzaam zijn voor de jongste kinderen. Zachte stoffen boekjes in vrolijke kleuren waarmee baby’s verschillende structuren kunnen voelen en de eerste woordjes kunnen leren. Er zijn ook boekjes van plastic die ook geschikt zijn voor in bad.

Sinterklaas muziek

Muziek en liedjes horen ook bij het Sinterklaasfeest. Zo kan de Sint kiezen uit verschillende cd’s met Sinterklaasliedjes. Maar wil de Goedheiligman zich niet teveel opdringen aan de kleintjes, kan hij ook kiezen voor andere kinderliedjes. Dat is ook handig voor de ouders die de liedjes die ze zelf zongen vroeger inmiddels verleerd zijn. Sommige kinderen vinden het ook leuk om zelf al op een trommel of xylofoon te slaan. Er zijn verschillende muziekinstrumenten te vinden die heel geschikt zijn voor de jonge componisten.

Pakjesavond

Op pakjesavond wordt er vaak een groter cadeau gegeven. De Sint en zijn Pieten kunnen dan ook nog al eens moeite hebben om geschikt speelgoed te vinden, want er is wel heel veel keus. Nu al erg populair en ook nog eens verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2012 is Nijntje verstoppertje Spelen.

Nu kun je verstoppertje spelen op een heel nieuwe manier. Zodra de kleine ontdekkingsreiziger kan kruipen zal hij/zij zeker op zoek kunnen gaan naar Nijntje. Je spruit kan op en veilige plek toch op een leuke manier de ruimte ontdekken en word ook nog een het vooruit komen (kruipen/lopen) gestimuleerd. Ook leert het kind dat dingen niet verdwijnen wanneer hij /zij ze niet meer ziet. Wordt het kind ouder dan kan de moeilijkheidsgraad aangepast worden. Nijntje Verstoppertje spelen is geschikt voor kinderen van 6 maanden t/m 4 jaar.

Ander speelgoed dat genomineerd was voor Speelgoed van het Jaar 2012 is Maloe Speelkangaroe, een knuffel waarmee de kleintjes leren voelen, knuffelen, pakken, verstoppen en nog veel meer. Vrolijke kleuren en verschillende materialen en structuren samen met balletjes die in de buidel gedaan kunnen worden, of er juist weer uitgehaald, vormen een goede combinatie van spel en het vooruit helpen van motoriek en oog-hand coördinatie.

Hopelijk kan Sinterklaas of Piet iets met deze tips en gaat iedereen een fijn Sinterklaasfeest tegenmoet.

Heb jij nog tips voor leuke Sinterklaascadeau's? Laat het weten in een reactie hieronder.

Deze pagina is geschreven door mama Judith Hakze

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je