{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tips voor een veilige kinderkamer

Afbeelding blog 'Tips voor een veilige kinderkamer'

Jonge kinderen brengen heel wat uren door in hun slaapkamer. Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden om een veilige kinderkamer en/of babykamer van je kleintje te waarborgen:

De basis van veilige kinderkamers/babykamers:

Het ledikant

Het ledikant moet aan een aantal eisen voldoen;

  • de afstand tussen de spijlen moeten tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn
  • de zijwanden minimaal 60 centimeter hoog zijn
  • uiteraard zonder obstakels of dingen waar je kindje aan kan blijven haken

Verder is het de bedoeling dat je het bedje zo kort en strak mogelijk opmaakt, zodat je kleintje niet onder de dekens verdwijnt. Onder de twee jaar gebruik je een laken en dekentje, daarna kun je pas aan een dekbed beginnen.

Het grote bed

Slaapt je kind al in een groot bed, maar heeft hij nog de neiging om uit bed te rollen? Koop dan een speciale zij steun, zodat je kind veilig kan slapen zonder te vallen.

Temperatuur

Ideale kamertemperatuur om je kind in te laten slapen is tussen de 16 en 18 graden Celsius. Zet het bedje ook nooit naast de verwarming.

Rookmelders

Uiteraard bieden rookmelders je de kans om actie te ondernemen wanneer er rookontwikkeling is ontstaan. Hang er ook één voor of in de kinderkamer, om de veiligheid van je kindje te waarborgen.

Wanneer je kindje op ontdekkingstocht gaat is het belangrijk om de kinderkamer veilig voor grijpgrage handjes te maken. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten:

  • Deuren: Om vingertjes tussen de deur te voorkomen, kun je gebruik maken van een deurbuffer. Dit is om ervoor te zorgen dat de deur niet hard en snel kan dichtslaan. Wanneer er tocht op de deur staat en deze normaal gesproken hard zal dichtklappen, zorgt de deurbuffer ervoor dat het niet dicht klapt. Het is ook mogelijk om een deurblok te gebruiken. Deze valt aan beide kanten om de deur. Het is hiermee alleen niet mogelijk de deur te sluiten. Natuurlijk kunnen die kleine vingertjes ook tussen de deurspleet terecht komen. Hier is een deurspleetbeveiliger voor. Deze beveiliger dekt de kant van de scharnieren helemaal af.
  • Ramen:Je kleintje klimt en klautert en voor je het weet zit hij of zij bij het raam. Heel gevaarlijk, dus ook hier heb je een beveiliging voor. Met een raambeveiliging kan het raam wel open, maar niet verder dan tien centimeter.
  • Stopcontacten: Tegenwoordig zijn de stopcontacten, vooral in nieuwbouwhuizen, laag gemonteerd. Mooi dat deze uit het zicht zijn, maar heel lastig met kleine kinderen. Binnen mum van tijd kunnen zij hier met hun vingertjes bij. Je kunt hier speciale afdekplaatjes voor kopen, zodat de gaatjes verdwenen zijn. Heel simpel, maar zeer doeltreffend.

Voor interieuradvies om je gehele huis kindveilig te maken, klik hier.

Wat doe jij om de kinderkamer/babykamer veilig te maken?

Geschreven door mama Sabine

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je