{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tips voor een hechte band tussen vader en baby

Als vader begin je eigenlijk met een achterstand in de hechting met je baby. De moeder heeft de baby 9 maanden gedragen, het kleintje maandenlang gevoeld en al echt leren kennen. Maar als vader kun je ook een hechte band krijgen met je baby.

Afbeelding blog 'Tips voor een hechte band tussen vader en baby'
Als vader begin je eigenlijk met een achterstand in de hechting met je baby. De moeder heeft de baby 9 maanden gedragen, het kleintje maandenlang gevoeld en al echt leren kennen. Maar als vader kun je ook een hechte band krijgen met je baby. Hoe? Hieronder geven we enkele tips.

Tips

 • Blijf dichtbij na de geboorte. In de eerste uren na de geboorte, zijn baby’s heel alert. Ze maken direct oogcontact. Wanneer de moeder verzorgd wordt na de bevalling, blijf dan vlak bij je baby.
 • Geef de kleine een flesje. Moeders hechten enorm tijdens borstvoeding, maar af en toe een voeding overnemen door een flesje te geven, al dan niet gekolfd, geeft jou als vader de kans om dicht bij je kleintje te zijn en te hechten. Het beste is een flesje ’s nachts te geven, zodat jullie echt alleen zijn. Zo kan mama ook even wat bijslapen. Is jullie kindje al wat groter, dan kun je hem ook vaste voeding geven.
 • Verschoon de luier van je baby. Het is dan wel niet de leukste klus, maar het helpt wel zeker om een band te krijgen. Klets tegen je baby tijdens het verschonen en de klus is zo geklaard.
 • Houd je baby dicht tegen je aan, het liefst huid op huid. Dit is erg bevorderlijk voor de hechting. Ook kun je je baby in een draagzak bij je dragen tijdens dagelijkse bezigheden.
 • Doe je baby in bad of ga met je baby onder de douche of in bad. Vraag bij het laatste wel hulp van iemand anders, om de kleine over te nemen na het douchen.
 • Trek gekke bekken en laat je baby lachen. Na enkele weken lachen baby’s al en het is geweldig wanneer jij degene bent die die lach op zijn gezicht tovert.
 • Laat je kleintje je gezicht voelen. Mannen hebben een andere soort huid als vrouwen. Waar vrouwen een zachte huid hebben, hebben mannen vaak stoppels, een snor of een baard.  Houd er wel rekening mee dat die kleine handjes een pluk haar flink hard kunnen beetpakken.
 • Lees je baby voor, dit kan zowel uit babyboekjes als teksten die jou interesseren. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wát je voorleest, zolang je het maar aan je baby richt. De kleine zal geïnteresseerd naar je stem luisteren.
 • Maak veel oogcontact, dit is namelijk voor je baby een manier van communicatie.
 • Ga dingen doen met je baby. Ga lekker wandelen, boodschappen doen of ergens op visite.
 • Zing liedjes voor je kleine. Hij zal je stem meestal al herkennen vanuit de baarmoeder. Baby’s vinden liedjes en melodieën erg fijn om te horen en je doet ze hier een plezier mee.
 • Maak leuke foto’s met je baby, zodat jullie herinneringen hebben voor later.

Neem de tijd!

Misschien heb jij nog niet meteen dat 'onvoorwaardelijke' vadergevoel ? Maak je niet druk; bij mannen duurt het soms net iets langer, maar het komt echt vanzelf!

Geschreven door mama Mayra

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je