{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tips voor aanstaande vaders

aanstaande vaders

Afbeelding blog 'Tips voor aanstaande vaders'

Van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap! Waarschijnlijk zuig je op het moment informatie op als een spons, informatie over zwangerschap, bevallen en verzorgen. Helaas kun je je niet op alles voorbereiden, maar hierbij wil ik jullie, aanstaande vaders, wel alvast wat tips meegeven.

Tips tijdens de zwangerschap

Ga mee naar alle, of in elk geval de meeste controles bij de verloskundige. En wanneer er een echo gemaakt wordt, geniet van het moment dat je j e kindje ziet, dit maakt het allemaal echter voor je.

Ga ook mee naar de zwangerschapsgym. Misschien is het niet helemaal je ding, maar aan sommige tips zal je veel hebben tijdens de bevalling.

Hand tegen de buik

Houd regelmatig je hand tegen de buik van je partner en praat of zing voor je baby. Hierdoor wordt het ook echter voor jou en je baby herkend de stem van zijn of haar papa.

Neem het zware huishoudelijke werk van je partner over, ze zal je ontzettend dankbaar zijn.

Zet de belangrijkste telefoonnummers in je telefoon, zodat je ze direct vindt wanneer het nodig is.

Weekendje weg

Verras je partner met een weekendje of weekje vakantie om even lekker te ontspannen. Let er wel op dat je vaak na 36 weken zwangerschap niet meer mag vliegen. Het kan uiteraard ook in eigen land.

Indien je andere kinderen hebt, regel een oppas voor wanneer de bevalling zich aandient.

Tips tijdens de bevalling

Probeer ontspannen te blijven en een ontspannen sfeer te creëren. Spanning is besmettelijk en niet bevorderlijk voor de bevalling. Stress zorgt voor een slechtere doorbloeding van de baarmoeder, waardoor de weeën kunnen afnemen.

Ondersteun je partner zowel tijdens de weeën als tijdens de bevalling, maar tijdens de weeën ondersteunen is het belangrijkste. Soms is het er alleen maar zijn al genoeg, je hoeft niet altijd iets te doen.

Schrijf de tijden op wanneer de weeën komen en hoe lang ze duren, hier is tegenwoordig ook een applicatie voor op je telefoon voor beschikbaar. Ga vooral niet met je partner in discussie!

Doe eventuele ringen van jullie vingers af en zorg dat je partner haar nagels heeft geknipt.Dit is fijner, wanneer je partner in je handen zou     willen knijpen tijdens een wee of tijdens het persen.

Puf met je partner mee. Wanneer je partner dan begint te hyperventileren, kun jij deademhalingstechnieken van de zwangerschapscursus  voordoen, wat haar kan helpen om haar ademhaling weer onder controle te krijgen.

Kun je niet tegen bloed? Blijf dan bij haar hoofdeinde zitten. Zo ben je er toch bij en voelt je partner zich niet alleen.

Tips na de geboorte

Eindelijk kun jij als papa kennismaken met je baby! Zorg voor huid op huid contact, dat is het fijnste voor de baby. Lekker onder de warme dekens knuffelen met je kleintje.

Neem een paar dagen vrij, zodat je dingen kunt regelen en kunt helpen in huis en met de verzorging.

Wanneer je partner borstvoeding geeft, kun je eventueel alsnog voeding geven wanneer ze het afkolft. Bij flesvoeding kun je ook een of meerdere voeding van de moeder overnemen en zo jullie eigen momentje creëren.

Kun je als vader niet zo intiem met je kindje zijn, als wanneer mama borstvoeding geeft? Onzin! Je kunt bijvoorbeeld een babymassage geven. Een prachtig intiem momentje tussen papa en baby.<.p>

Zorg ervoor dat het in de kraamweek niet te druk is voor jullie baby en je partner. Zorg ervoor dat er niet meer dan twee bezoekjes per dag zijn en zorg ervoor dat moeder en kind tussen 12 en 15 uur lekker even kunnen slapen (en ga zelf ook maar even lekker liggen).

Je moet je baby binnen 3 dagen aangeven bij de burgerlijke stand, de geboortedag telt hierbij niet mee. Dit moet gedaan worden in de plaats waar jullie kindje is geboren. Vergeet je kindje vooral niet aan te melden bij de zorgverzekeraar.

En boven alles: geniet van jullie kleine wondertje!

Geschreven door mama Mayra

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je