{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tips om je kind veilig buiten te laten spelen

Iedere moeder wil haar kind het liefst zo dicht mogelijk bij haar houden en beschermen tegen al het kwade van buitenaf, maar op een gegeven moment kan je sommige dingen echt niet meer tegenhouden. Wanneer je kind bijvoorbeeld een jaar of 5 is, wil hij meestal niets liever dan alleen buiten spelen, maar hoe zorg je dat dit op een veilige manier gebeurt?

Afbeelding blog 'Tips om je kind veilig buiten te laten spelen'

Bouw de verantwoordelijkheid langzaam op

Natuurlijk laat je je kleuter niet meteen uren alleen buiten spelen. Het is belangrijk om deze verantwoordelijkheid juist langzaam op te bouwen. Dus bijvoorbeeld de eerste keer 10 minuten, de tweede keer een kwartier en als dat goed gaat, steeds iets langer.

Veilig buiten spelen? Zorg voor duidelijke regels!

Je kind kan alleen veilig buiten spelen als hij van jou regels meegekregen heeft. Een kleuter weet op het gebied van veiligheid immers vaak nog niet waar de grens precies ligt. Geef deze grens dan ook letterlijk aan. Zeg dus niet: ‘Je mag alleen in onze wijk spelen’, maar ’Je mag niet verder komen dan die boom of die lantaarnpaal’. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je kleuter in zijn enthousiasme zo oudere buurtkinderen achterna fietst of rent en veel verder van huis gaat dan de bedoeling is.

Het is ook belangrijk om je kind te waarschuwen over eventuele gevaren die op de loer liggen als hij alleen buiten speelt. Schets enkele voorbeelden zonder hem bang te maken. Spreek af dat hij meteen naar huis komt als er iets aan de hand is. Wordt hij gepest of is hij gevallen? Dan dus meteen naar mama! Spreek af dat je kind nooit bij vriendjes uit de buurt naar binnen mag zonder toestemming voor jou, want voor je het weet zoek je anders straks met een bonkend hart de halve buurt af. Geef complimentjes als je kind zich goed aan de regels houdt!

Probeer je angsten opzij te zetten voor je kind

Natuurlijk is het voor een moeder spannend als haar kind voor het eerst alleen buiten gaat spelen, maar laat jouw angsten niet merken aan je kind. Dit is namelijk de eerste weg naar zijn zelfstandigheid en het is belangrijk dat hij deze stap vol vertrouwen tegemoet kan gaan. Wanneer je kind voor het huis speelt kijk je heel regelmatig even uit het raam en wanneer je je kind niet kan zien vanuit jullie huis ga je regelmatig naar buiten om te kijken hoe het met je kind gaat. Dit zal waarschijnlijk al wat extra rust en vertrouwen geven.

Tijdsbesef of nog niet?

Wanneer je kind iets ouder is maak je afspraken over wanneer hij uiterlijk thuis moet zijn. Vergeet hierbij niet dat veel kinderen nog weinig tijdsbesef hebben en al helemaal als ze lekker aan het spelen zijn. Maak concrete afspraken als: ’Je moet binnen zijn als de lantaarnpalen aangaan’ of ‘Als de grote wijzer op de 5 staat’ Mocht dit nog niet werken, dan is het beter als je je kind voorlopig nog even zelf roept of ophaalt.

Mag jouw kind al alleen buiten spelen en hoe gaat dat? Reageer hier!

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je