{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tips for a new mama – Huisdieren

En dan kom je opeens thuis met een baby, een hulpeloos mensje die de wereld van het dier nog moet ontdekken.

Afbeelding blog 'Tips for a new mama – Huisdieren' Achtergrond blur afbeelding

Ik ben opgegroeid met dieren en ik ben dierenartsassistente. Niet dat ik werk als assistente, maar leef nog steeds tussen de dieren. En dan kom je opeens thuis met een baby, een hulpeloos mensje die de wereld van dier nog moet ontdekken. Daarom deze week in mijn Tips for a new mama, huisdieren.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap hebben dieren vaak al door dat jij anders bent. Ze hoeven geen buik te zien om te weten dat jij zwanger bent. Toen ik er achte kwam zwanger te zijn van Anne wist 1 van onze katten het al lang. Ze was zo aanhankelijk geworden, om moe van te worden. Toen ik thuis kwam met Anne was het gestopt. En in maart 2014 begon ze weer, en ja hoor ik was zwanger van Wout.

10747901_370088176488526_1893099973_n

Maar ik liet de huisdieren al kennismaken met de veranderingen. In de regel mogen onze huisdieren absoluut niet in de babykamer. Maar tijdens het inrichten en klaarmaken van de babykamer mochten ze mee-neuzen. Zo leerde ze kennismaken met de nieuwe geurtjes zoals zwitsal en de babykleertjes. Ook mochten ze tegen mijn buik aanliggen. Ik weet de bijzondere momenten tussen Diesel en Anne. Als Anne mega druk was en Diesel kwam tegen haar/mijn buik aanliggen werd ze rustig. En Wout werd juist actiever.
Vlak voor de geboorte heb ik de babykamers nog even flink gepoetst zodat het haar en stof vrij was voor de komst van de kleintjes.

De eerste kennismaking
Mijn eerste tip, wees nuchter en niet bang. Een huisdier bepaald zelf op welk tempo hij de kleine wil laten kennen. Forceer niks maar hou enthousiaste dieren een beetje in toom. Een hond is vaak wel voorzichtig maar zie je ze al een beetje "hyper" van enthousiasme worden laat ze dan gewoon naast je liggen terwijl jij met de baby bezig bent. Jaag ze niet weg, dan heb je de kans dat ze jaloers gaan worden. Betrek honden gewoon bij de opvoeding. Verschoon eens een luier op de bank en laat de hond er naast zitten. Zo raakt hij bekend met de geluiden en geurtjes van de kleine. Een baby is al snel eigen.

Ik ben twee keer over in het ziekenhuis bevallen, en toen wij thuis kwamen negeerde de katten beide kinderen. Katten zijn dan ook totaal anders dan honden. Katten zijn eigenlijk best arrogant en niet sociaal. Ze denken vaak alleen aan zich zelf en je zult ze moeten sturen. Hoe erg ik onze katten vertrouw dat ze de kinderen niks zullen doen, ik laat ze geen moment alleen samen. Een voorbeeld: Ik gaf Anne borstvoeding en Diesel wou gewoon op haar liggen. Dit is niet kwaad bedoeld, maar hij zet zichzelf gewoon op de eerste plek en heeft niet door dat hij een baby pijn kan doen. Ik pakte hem in het nekvel en legde hem op mijn schoot. Hij mag prima bij de baby in de buurt zijn als ik er bij ben. Hij mag alleen niet tegen of op de baby liggen.
Een kat komt een keer snuffelen als de baby in je armen slaapt, laat dat gewoon toe. En leer ze heel snel dat bijvoorbeeld de box absoluut verboden terrein is. Dit is een veiligehaven voor de baby. Wij hebben dit onze katten hardhandig geleerd voordat de kinderen kwamen.

En als dreumes
Wij hebben drie katten in huis en alle drie gaan anders met kinderen om. Spruit (de oudste), is heel zorgzaam. In het begin keek ze van een afstand toe maar nu Wout loopt gaat ze naar hem toe en laat ze hem achter haar aanlopen. Een heel lief tafereel. Diesel (number 2) heeft zich laten omkopen door Wout. Hij wou eerst niks met hem te maken hebben tot hij in de kinderstoel zat en hem af en toe eten toe gooide. Nu mag Wout hem aaien en af en toe zijn hoofd op hem leggen. Maar wanneer Wout gilt is hij weg. En dan hebben we Pruts (onze hekkensluiter) ze kijkt van een afstand toe maar wil niks met hem te maken hebben

Wout is voor niks bang, laats op de boerderij van vrienden van ons lachte hij lief naar de koeien. Ook honden zijn niet eng ook al groeit hij hier niet mee op.

Als je zelf rustig bent, zijn je kinderen dit ook. Laat ze ook besnuffeld worden door honden. Ben je zelf onzeker omdat je dieren niet begrijpt, verdiep je eens in hoe je aan de houding van een dier kan zien hoe hij zich voelt. Het is eigenlijk heel makkelijk, maar ik heb makkelijk praten

Oh en 1 van Wout`s eerste woordjes is aai. Hij greep altijd in de vacht van de katten. Dus wij pakken zijn handje en begeleiden zijn hand in een aaiende beweging en zeggen aaien. Nu zegt hij aai bij elk dier die hij ziet (ja ook vissen). Het aaien is nu nog meer een maaiende beweging maar hij knijpt niet meer. Intensief oefenen ook op knuffels! Daar zegt hij ookvaak aai tegen als hij er met zijn hand over heen maait.

En tot slotte, wij hebben een veilige zone gemaakt. In de hal bij de voordeur is een kind-vrije-zone. Hier kunnen de katten wel, maar kinderen niet komen. Hier staat ook hun eten, de kattenbak en een lekker warm mandje.

X Moeke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je