{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tips bij opvoeden zelfstandigheid van je kind

Afbeelding blog 'Tips bij opvoeden zelfstandigheid van je kind'

Rond de leeftijd van 2 jaar begint het meestal: 'Mama, zelluf doen!' Veiligheid staat vanzelfsprekend boven alles, maar toch is het voor de ontwikkeling van je kind ook heel belangrijk om je kind zelfstandig dingen te laten doen. Natuurlijk hangt het heel sterk van de wil, het karakter en de ontwikkeling van je kind af, maar van zelf dingen doen leren ze veel. Als ze een keer een foutje maken, dan kun je als ouder leren dat fouten maken mag en als het goed gaat, groeien kinderen vaak van zelfvertrouwen.

Alleen buiten spelen

Zodra een kind naar school gaat, wil het over het algemeen graag alleen buiten spelen. Toch is het niet raar als je dat als ouder nog helemaal niet ziet zitten. Gemiddeld mag een kind vanaf zijn 5e jaar alleen buiten spelen, maar eerder of later komt ook regelmatig voor. Je kunt hierbij rekening houden met een aantal factoren: heeft hij een oudere broer of zus? Wonen jullie in een rustige, verkeersveilige buurt? Wanneer je kind eenmaal alleen buiten mag spelen is het belangrijk om afspraken te maken. Hierbij kun je denken aan de volgende tips:

  • Nooit zonder te vragen bij een vriendje naar binnen gaan.
  • Nooit met vreemde mensen mee gaan.
  • lleen op een bepaald pleintje / grasveldje spelen en niet verder.

Zelfstandig fietsen

Je kind is 5 jaar of ouder en speelt inmiddels regelmatig alleen buiten. Wanneer hij zich netjes aan de afspraken houdt, kun je zijn vrijheid langzamerhand iets uitbreiden. Fietst hij al goed zonder zijwieltjes? Dan is nu het moment aangebroken om hem zelfstandig te laten fietsen. Ook hierbij is het noodzakelijk om af te spreken tot welke plek je kind mag komen.

Even alleen thuis blijven

Ook in dit geval is het belangrijk om behalve naar de leeftijd van je kind ook naar zijn karakter en ontwikkeling te kijken, maar gemiddeld kan een kind vanaf een jaar of 7 wel even alleen thuis blijven. We hebben het dan niet over enkele uren, maar eerder over 15 a 20 minuten. Je kunt dan eventueel de buren inlichten en met je kind afspreken dat hij voor niemand de deur open doet.

Alleen boodschappen doen

In dit geval maakt de ligging van jullie woning ten opzichte van het winkelcentrum het grootste verschil. Je kunt een kind van 8 jaar echt nog niet zonder begeleiding een drukke straat laten oversteken om voor jou een pak melk te halen. In dat geval is het pas veilig en verantwoord vanaf een jaar of 10. Is het winkelcentrum om de hoek en hoeft je kind geen drukke straat over? Dan zou je een kind vanaf 8 a 9 jaar zelfstandig een boodschapje kunnen laten doen.

Loslaten valt voor de meeste ouders niet mee. Hoeveel richtlijnen en regels er ook zijn, volg vooral je eigen gevoel!

Wat doe jij in de opvoeding om je kind te stimuleren om zelfstandig te worden>

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je