{{ message.message }}
{{ button.text }}

Superwoman met stress

Stress is een subjectieve term…. Iedereen ervaart zijn leven anders. Lees hier meer over waarom we als mama's stress hebben om soms de kleinste dingen >>

Afbeelding blog 'Superwoman met stress'
Stress is een subjectieve term…. Iedereen ervaart zijn leven anders. De ene mama schiet al in de stress als zij met baby en al een paar boodschappen moet halen, de andere mama gaat met bakfiets en 4 kids op haar dooie gemakkie een hele dag op pad met vriendinnen.

Wat is stress

Laten we bij het begin beginnen. Stress is eigenlijk niets anders dan druk. De een kan beter tegen druk dan de ander. Daarnaast spelen andere factoren, als hoe je in je vel zit, ook een rol. Stress is een natuurlijke reactie van het menselijk lichaam en heeft ook een belangrijke functie. Het signaleert eigenlijk wanneer je een stapje terug moet zetten. Een bepaalde druk is dus ook gewoon gezond en laat ons op een bepaalde manier functioneren. Maar wanneer heb je nu STRESS?

Symptomen

Stress uit zich geestelijk maar ook lichamelijk. Je weerstand wordt bijvoorbeeld minder en je bent dan ook vatbaarder voor verkoudheden en andere virusinfecties. Ook kun je hoofdpijn ervaren en verkrampingen in bijvoorbeeld schouders en rug. Daarnaast zijn er de psychische symptomen. Je bent prikkelbaar, kunt weinig hebben, kan angstig zijn en reageert cynisch. Deze symptomen kunnen op den duur zorgen voor een burn-out.

Wie is vatbaar?

Stress op zijn tijd is niet zo heel erg, tenzij je structureel stress ondervindt en dus niet meer goed kunt functioneren. Dit begint wel erg te lijken op een “burn-out” . Mensen die heel ambitieus zijn en slecht nee kunnen zeggen hebben meer kans op stress. Vaak is het namelijk zo dat juist deze mensen geen stapje terug kunnen doen. Ze willen blijven voldoen aan de eis, de norm en de wens van anderen. Ze zijn vaak maatschappelijk betrokken en nemen plaats in allerlei “raden” zoals de ondernemingsraad, de ouderraad, bij de vrijwillige brandweer en ga zo maar door. Tot het niet meer gaat.

Waarom moeders?

Er is één ding wat je alle moeders graag goed willen doen, en dat is het grootbrengen van de kinderen. Bovendien zijn er veel dingen die worden opgelegd. Dat begint al als we zwanger zijn. Het ene goedbedoelde advies na het andere vliegt je om je oren. Daarnaast heb je te maken met een keur aan keuzes. Maar wanneer doe je het nu goed? Je wil het goed doen voor je werkgever, je kinderen en je familie. Je bent naast vrouw, collega en moeder ook nog partner. Het huis moet er toonbaar uitzien, het liefst verdien je ook centjes en daarnaast moeten de sociale contacten worden onderhouden. Een superwoman die ook alles kan en ook nog eens alle goed doet. Ergens móet je concessies doen…. Moeder zijn is keuzes maken, en vaak gaan kinderen voor alles, maar krijgen we niet direct bevestiging dat we het goed doen. Soms is het verstandig voor jezelf te kiezen. Je erbij neer te leggen dat we niet perfect zijn. Ook al komt het aardig in de buurt. ;-) Geschreven door mama Susanne

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je