{{ message.message }}
{{ button.text }}

Superfoods voor kinderen

Superfoods voor kinderen, bestaat dat? En zijn superfoods echt wel zo goed voor je kinderen? In dit artikel lees je er alles over.

Afbeelding blog 'Superfoods voor kinderen'

Gezonde voeding vinden we allemaal belangrijk, zeker voor onze kinderen. We letten op ‘het vinkje’, eten niet (teveel) uit pakjes met allerhande E-nummers en zorgen dat we niet teveel snoepen. De laatste tijd komt de term ‘superfoods’ ook nog om de hoek kijken als het over gezonde voeding gaat. Maar, superfoods, wat moet je je daar bij voorstellen? En wat is er zo ‘super’ aan?

Superfoods; de achtergrond

De term ‘superfoods’ houdt in dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die niet alleen gezond zijn qua het geringe aantal calorieën, maar die echt voordeel voor je gezondheid opleveren. Het zijn voedingsmiddelen met een meer dan gemiddelde voedingswaarde. De term is voor het eerst genoemd in het tijdschrift Nature Nutrition in 1998 en sinds 2007 mogen producten ‘superfoods’ worden genoemd in de Europese Unie, tenzij er wetenschappelijk onderzoek is gedaan waaruit blijkt dat het voedsel niet zo bestempeld mag worden. Er is veel te doen om de term en organisaties als Cancer Research UK waarschuwen voor teveel vertrouwen op dit soort voeding om bijvoorbeeld de kans op kanker te verkleinen. Ook wordt de term misbruikt; zo is altijd gezegd dat groene thee ook in het rijtje van ‘superfoods’ hoort. Dit blijkt echter niet juist te zijn. De term wordt in sommige gevallen ook gebruikt uit marketing-oogpunt zonder gedegen studie naar de effecten ervan.

Voorbeelden van superfoods

De meeste superfoods-artikelen van dit moment zijn producten waarvan al langere tijd bekend is dat ze goed zijn voor je lichaam.  Je kunt daarbij denken aan vette vis (zoals zalm en makreel), citrusfruit, bosbessen, groene appel, gember, knoflook, groene groenten, peulvruchten, uien, tomaten, noten, avocado, pompoen, scharreleieren, rode bietjes, olijfolie en cacao. Vergeet vooral de acai-bes en de goji-bes niet! (die zie je in voedingssupplementen)

Voordelen superfoods

Waar deze producten goed voor zijn, vraag je je af? Voordelen van superfoods kunnen zijn dat je minder last hebt van huidveroudering, minder last van obstipatie, dat je beter slaapt en je fitter voelt, dat de kans op depressief raken kleiner is, dat je slanker wordt en dat je een beter humeur hebt. Er wordt ook geschreven dat je er langer door zou leven en dat de kans op levensbedreigende ziektes kleiner wordt. Vooral het combineren van verschillende superfoods wordt sterk aanbevolen. De meningen van geleerden verschillen echter sterk over de wetenschappelijke basis van deze producten en hun effect, met name wanneer het gaat om het voorkómen van kwalen.

Als positief voorbeeld nemen we cacao (denk: pure chocola). Grote favoriet, met name bij vrouwen. Wist je dat er ontzettend veel antioxidanten in zitten, die ons lichaam beschermen tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf? En dat cacao ook boordevol magnesium zit, wat goed is voor je zenuwstelsel (het zorgt ervoor dat je alert bent en… vrolijk!). Verder bevat cacao mineralen zoals ijzer (tegen bloedarmoede), mangaan (voor een goede vertering) en zink (voor sterke spieren en botten).

Superfoods voor kinderen

Het is natuurlijk heel fijn als je kind een gewillige fruiteter is. Dan kun je je eerste slag al slaan door hem stukjes appel (groen dan) te geven, een sinaasappeltje voor hem te persen of in stukjes klaar te maken. Het voordeel van tomaten is dat ze in allerlei soorten te verkrijgen zijn en ook in die heerlijke zoete snackvariant, het snoeptomaatje. Veel kinderen vinden dit erg lekker. Knoflook en ui kun je regelmatig (bijna) ongemerkt in een gerecht verwerken. ( Dit doe je natuurlijk niet bij hele jonge kinderen ) Vloeibare boter of zonnebloemolie vervangen door olijfolie is ook een winstpuntje op superfoods-gebied. Zoals je in het lijstje van superfoods-voorbeelden hebt kunnen lezen, staan er veel producten bij die ook bij je kind goed in de smaak kunnen vallen, maak daar gebruik van! Een eitje bij het ontbijt? Lekker doen!

Zangeres Alanis Morisette zweert bij boerenkool, broccoli is misschien eerder een groente die je kind lust: als het maar groen is, zo lijkt het. Groene groentes zijn vaak rijk aan vezels, mineralen, vitamines en nog veel meer goeds. Naast de twee al genoemde groene groentes, zijn met name spruitjes en spinazie de topproducten. Het voordeel van groene bladgroente is dat je het ook gemakkelijk kunt verwerken in een smoothie met fruit erbij. Laat het je kind gewoon eens proeven!

Verschillende kleuren superfoods op het bord!

Als aanvulling op dit superfoodsverhaal: bedenk dat verschillende kleuren groente en fruit ook verschillende goede stoffen bevatten. Het is belangrijk om veel af te wisselen in voeding, zodat je lichaam alle stoffen die het nodig heeft binnenkrijgt. Zo is ‘geel’ de kleur die goed is voor hart en bloedvaten, ‘groen’ is goed voor botten en tanden en oranje en rood zijn goed voor je afweersysteem. Kom maar op met die kleuren op het bord van je kind!

Geef jij je kind superfoods of ben jij daar niet zo mee bezig? Reageer ook!

Geschreven door mama Lianne

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je