{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Stop Blackface, een andere intocht deel 2

De aanwezigheid van Stop Blackface tijdens de intocht vond ik erg ongepast. En dat, terwijl ik een tegenstander ben van Zwarte Piet..

Afbeelding blog '​Stop Blackface, een andere intocht deel 2'

Gisteren tijdens de nationale Sinterklaasintocht in Meppel, werd er vreedzaam geprotesteerd door tegenhangers van Zwarte Piet. Ze stonden er inderdaad alleen maar met borden en riepen 'Weg met Zwarte Piet'. En hoewel het geroep waarschijnlijk overstemd werd door alle vrolijke Sinterklaasdeuntjes, namen ze hier genoegen mee. Ik kan niet anders zeggen, dan dat het met recht een vreedzaam protest was.

Persoonlijk ben ik ook een tegenstander van Zwarte Piet. Eerder blogde ik er ook al over en ik ga de discussie nu niet opnieuw voeren. Maar ik vind wel dat een aanpassing van Piet een nodig goed is om mee te gaan met de tijd. Dat gezegd hebbende, vond ik het zeer vreedzame protest, wel ongepast.

Ik heb mij meerdere malen hard gemaakt in deze discussie, omdat ik mij zo erger aan het onbegrip dat mensen voor elkaar lijken te hebben. Maar datzelfde kan ik nu helaas ook op hen projecteren. De leden van Stop Balckface, hebben helaas ook geen begrip getoond voor de kinderen waarvoor het feest nu is.

De discussie heb ik en die hebben mijn kinderen niet. De discussie gaat ook om volwassenen die graag hun mooie herinneringen in stand willen houden op exact dezelfde wijze als zij dit hadden. Maar laten we wel wezen, de kinderen die nu geloven zullen voor het overgrote deel niets merken van een eventuele aanpassing. Dit is de enige reden dat ik mij niet liet tegenhouden door mijn kinderen. Voor mij is het net zo belangrijk om deze mooie ervaring mee te geven aan mijn kinderen. En omdat ik nooit het idee heb gehad dat zij eronder konden leiden, kon ik mij ernaast hard maken voor de discussie.

Maar toen zag ik de leden van Stop Blackface tijdens de intocht en dat vond ik toch wel naar. De kinderen daar, die mogelijk wel hoorde dat er mensen zijn die Piet weg willen? Hoe moet dit op hun overkomen? Zij moeten dat toch wel hele stomme mensen vinden? Laten we dan nog maar vergeten dat dit ook mogelijk op termijn niet gunstig is voor de beeldvorming van deze kinderen, van donkere mensen.

Ik kies er niet voor om mijn kinderen dit feest af te nemen. We weten allemaal dat er maar 1 fase is, waarin zij kunnen genieten van dit feest. En dat is nu. Ik kan het ze nooit opnieuw geven. Ik zou dan wel waarderen als anderen (voor- en tegenstanders) dat in hun waarde zouden laten.

De discussie moet voort blijven gaan en er zijn langzame veranderingen gaande. En zolang deze beeldvorming scheef is, blijf ik mij hiervoor hard maken. Maar laat de kinderen alsjeblieft uit de discussie. En dat geld niet alleen voor de leden van Stop Blackface, maar voor iedereen met een mening hierin! 

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je