{{ message.message }}
{{ button.text }}

Stempelkaarten vol, waarom?

Kinderen zijn net stempelkaarten. Bij ieder afwijkend gedrag, een stempel. Waarom?

Afbeelding blog 'Stempelkaarten vol, waarom?'

Het valt mij op, dat er heel snel met stempels gegooid wordt. En daarbij geef ik toe, dat ik dat zelf ook wel eens doe.

Zo begin ik bij ons eigen mannetje. Logan is ontzettend energiek, levendig, zit geen seconde stil en is echt de drukte zelf. Nu gooien wij thuis regelmatig met de term, ADHD. Niet omdat ik daadwerkelijk denk dat hij dit heeft maar omdat dit gelinkt wordt aan een druk kind en je dan snel roept: het verbaasd me niks als hij ADHD heeft.

Je leest het op internet, je ziet het op scholen en hoort het vaak genoeg om je heen.  Niet alleen over anderen, maar ook genoeg mensen die zichzelf stempels toeschrijven. En dan gaat het vaak niet over een lang proces van onderzoeken, gesprekken en moeilijkheden, nee het is zomaar van de één op andere dag bedacht.

Hoe vaak hoor je dat? Ouders op gesprek bij de meester of juf van hun kind. De boodschap: hij is zo druk en kan niet stilzitten, wij denken dat hij ADHD heeft, laten we een rugzakje aanvragen. Nee lieve juf, mijn kind is gewoon energiek en is liever in beweging. En oh ja, misschien ben je het vergeten maar hij is 4! Het is een kind, en kinderen, tsja sorry, die zijn nou eenmaal beweeglijk!

Of, je hoort iemand zeggen: och hij zondert zich zo van de wereld om zich heen, heeft geen vrienden, is denk dat hij autisme heeft. Nee lieve mensen, er zijn ook mensen op deze wereld die gewoon geen behoefte hebben aan drukte en veel mensen om zich heen. Dan ben je niet meteen autistisch.

De voordelen van een stempel:
- Je kunt er achter verschuilen. " Ja, maar ik kan er niks aan doen, want ik heb...."
- Je kunt je inlezen in deze diagnose en je erin herkennen, dit kan heel fijn zijn.
- Je kunt het erover hebben met lotgenoten.
- Je kunt uitleg geven aan de mensen die dicht om je heen staan.

De nadelen van een stempel:
- Je komt er niet meer vanaf.
- Je wordt er op veroordeeld.
- Er zitten veel negatieve oordelen op bepaalde diagnoses, je wordt gezien als: och dat mens met....  
- De mensen die daadwerkelijk deze diagnose hebben, doe je hiermee pijn.

Het is niet leuk om een diagnose te krijgen waar je waarschijnlijk niet weer vanaf komt. Het is niet leuk om aangesproken te worden als die 'autist', 'ADHD'er' etc. Iedereen is mens, de één heeft moeite met iets en de ander niet. Je bent je diagnose niet, je hebt een diagnose. 

Mijn boodschap: laat ieder mens, en vooral ieder kind toch in zijn waarde. De kinderen met diagnoses die absoluut terecht zijn gegeven hebben het al zwaar genoeg. En de gewone iets te drukke kinderen, zijn gewoon kind. Laat ze kind zijn!

Tags: #Kids & Zo

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je