{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Spreken over gewicht leidt tot overgewicht

Gewicht, een issue waar veel moeders zich mee bezig houden. Maar met je kind praten over zijn:haar gewicht, kan van negatieve invloed zijn.

Afbeelding blog '​Spreken over gewicht leidt tot overgewicht' Achtergrond blur afbeelding

Een groot onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Liverpool en Florida State University College of Medicine, wijst uit dat spreken over het gewicht of overgewicht met een kind, kan leiden tot een toename in gewicht. Wanneer een kind gewezen word op zijn of haar gewicht of overgewicht, kan dit leiden tot overgewicht. Zelfs wanneer dit in de eerste instantie geen probleem is.

Het lijkt erop dat een focus van jongs af aan op het gewicht van een kind, dit negatieve effect met zich meebrengt gedurende de hele jeugd. De reden waarom is nog niet onderzocht, maar men denkt dat kinderen geen zin meer hebben in een gezonde leefstijl wanneer er een focus ligt op gewicht.

Ik kan mij hier wel in vinden. Als ouders er veel mee bezig zijn, ongeacht of er sprake is van overgewicht, heb je het automatisch ook over de mogelijkheid tot een ongezond leven. Soms is dit verkapt, maar dat gebeurd wel. En aangezien een ongezond leven voor de meesten een aantrekkelijker alternatief is, word hier sneller naar gegrepen. Het is voor kinderen heel lastig om de consequenties op lange termijn vast te leggen van verkeerd gedrag, dus om er anders over na te gaan denken is voor een kind bijna onmogelijk.

Een beter alternatief kan zijn om een gezonde levensstijl te zien als iets normaal. En hoewel dit het ook is, is het vaak voor ouders met een ongezonde levensstijl lastig om dit zo uit te dragen. Wanneer een kind het heel normaal vind om bepaalde gezonde richtlijnen te volgen, zal een gezonde levensstijl misschien ook eerder worden aangenomen.

Praat dus niet te vaak met je kind over zijn of haar gewicht. Sowieso denk ik dat gewicht voor kinderen vrij lang een ongrijpbaar concept blijft. Welk kind snapt nu dat téveel gewicht 'fout' is? Het kan namelijk ook betekenen dat je groter aan het worden bent. Probeer dus meer de focus te leggen op een gezond leven, maar op een ongedwongen manier. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je