{{ message.message }}
{{ button.text }}

Social Media, vriend of vijand?

Social Media heeft een positief effect op het sociale leven van jongeren. Dit werd onderzocht en blijk jongeren juist socialer te maken!

Afbeelding blog 'Social Media, vriend of vijand? '

Onderzoeker Marjon Schols van de Erasmus Universiteit, deed onderzoek naar Social Media gebruik onder jongeren. Het zeer bekende beeld van jongeren die alleen maar omlaag kijken naar hun schermpje en zich vooral niet bezig houden met hun directe omgeving. Iets wat we trouwens onder bijna alle leeftijden steeds meer zien.

Hierop horen we eigenlijk altijd dat dit hele negatieve effecten heeft en dat dit slecht is voor je sociale contacten. En hoewel het erg ongezellig is voor die ene vriend met wie je op dat moment samen bent, kwam uit het onderzoek van Schols, dat het juist hele positieve effecten heeft op het sociale leven van jongeren.

Uit haar onderzoek kwam namelijk naar voren dat jongeren die veel online bezig zijn, veel sterker verbonden zijn met vrienden en offline dus ook veel sneller opgenomen worden in een vriendengroep. Lijkt mij op zich dus een heel positief effect op mensen die wat introvert zijn en het aangaan van sociale relaties lastiger vinden. Je kunt op een veilige manier aftasten en mensen beter leren kennen, waardoor de band offline meteen al sterker is en er makkelijker een vriendschap kan ontstaan.

Het klinkt best logisch inderdaad. Men durft via internet veel sneller en makkelijker te laten merken hoe ze in elkaar zitten en wat hen bezig houd. Het is ook makkelijker als niemand je direct aankijkt of aan kan spreken. Je kunt veel langer en dus beter overwegingen maken van tegenreacties. En zeker als je iets minder vaardig bent in het uiten van jezelf, kun je best goed profiteren van deze ontwikkelen.

Al met al dus helemaal niet zo slecht. Dus als je een puber hebt, die veel naar beneden staart naar z'n mobieltje hoef je niet altijd zo bang te zijn dat dit ten koste gaat van z'n sociale contacten. Het is misschien juist versterkend van deze contacten. Zeker als je een kind hebt die niet zo erg op de voorgrond durft te treden, kan Social Media wel een hele positieve bijdrage leveren aan het creëeren van vriendschappen.

Al met al, het is en blijft een ongezellige gewaarwording, maar echte zorgen hoef je misschien niet meteen te maken. Blijf ik er echter wel voorstander van dat jongeren ook gewoon aandacht moeten hebben voor hun omgeving, dus temperen van het gebruik zal altijd nog gebeuren. Kinderen hoeven niet de hele dag sociaal te doen met de hele wereld toch? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je