{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Social Media, vriend of toch vijand? Part 2

Eerder schreef ik over de positieve effecten van Social Media. Maar er zijn ook echt wel negatieve effecten.

Afbeelding blog '​Social Media, vriend of toch vijand? Part 2'

Eerder schreef ik al over het onderzoek van Marjon Schols en het positieve effect van Social Media op jongeren. Een ander effect wat er uit haar onderzoek baar voren kwam, was de participatie van jongeren in de samenleving. De positieve effecten hiervan waren dan wel vooral te zien bij hoger opgeleide jongeren.

Hiermee word bedoeld dat jongeren die zich bijvoorbeeld sterk willen maken voor een bepaald (politiek) standpunt, dit veel makkelijker kunnen via Social Media. Nu noem ik er eentje, maar het is natuurlijk maar net waar de interesse ligt en wat iemand er mee zou willen. Social Media zorgt er blijkbaar wel voor dat de drempel lager word, om iets te gaan doen met deze interesses.

Maar van de week had ik het er met een vriendin ook over. Dit kan ook een keerzijde hebben. Men kan door het navolgen van bepaalde interesses ook heel makkelijk een eigen kleine wereld creëeren op internet. Hoe makkelijk is het niet om alleen bevriend te zijn op Facebook met alleen maar mensen die zich bezig houden met dezelfde interessegebieden? Of alleen groepen te volgen binnen jouw interessegebied. Maar is dit ook niet één van de redenen dat jongeren steeds meer vervallen in extremisme?

Ik ken de cijfers niet, maar mijn gevoel zegt dat er relatief veel jongeren nu naar Syrië reizen om zich bij ISIS aan te sluiten. Meer dan misschien jaren terug bij bijvoorbeeld Al Qaida?

Dit laatste is niet gebaseerd op feiten, maar ik vraag mij wel af of Social Media hier niet ook een rol in speelt? Ik kan mij zo voorstellen dat een kind van 14 met een islamitische achtergrond, die het moeilijk heeft op school. Gek wordend van de pesterijen of de haatzaaierij omtrent moslims, zich afzet en aangesterkt word door Social Media. Aansluiting vinden bij mensen, is veel makkelijker. En mekaar hierin voeden gaat veel sneller.

Is het dan gek dat vrij jonge kinderen al naar Syrië vluchten? Zo las ik pas over een 15-jarige jongen uit Gouda, die ook vertrok naar Syrië. Zijn ouders die in wanhoop achter hem aan probeerde te reizen om hem terug te halen. Klasgenoten die dit nooit van hem hadden verwacht. Ze kenden hem als een rustige, lieve jongen die zijn geloof belangrijk vond. Maar hoe zijn overtuigingen draaide naar extremisme, had niemand door.

Ga eens na, een jongen van 15 die waarschijnlijk rond 13-14 begon te verdiepen. Zulke jonge geesten, die zo beïnvloedbaar zijn en die heel gevoelig zijn voor extremere uitspraken. Zou Social Media dan dus ook niet een vijand worden?

Ik denk toch dat Social Media twee gezichten heeft. Het gezicht wat het draagt, is wat jij kiest ermee te doen. Maar je kinderen in de gaten houden, wanneer het gaat om Social Media gebruik lijkt me nog steeds van groot belang. Het gemak waarmee gedrag onverantwoord word, is groot. Daar moeten we wel rekening mee houden.

En het controleren van je kind is lastig, maar open en eerlijk in gesprek blijven geeft je vaak veel inzichten in je kind. En misschien is een controle-check niet nodig. Maar liever een keer teveel controleren, dan het té laat constateren van serieus gevaarlijk gedrag. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je