{{ message.message }}
{{ button.text }}

Slaapkamer delen met broer of zus

Misschien heb jij zelf wel hele goede herinneringen aan het delen van de slaapkamer met je broer of zus

Afbeelding blog 'Slaapkamer delen met broer of zus'

Misschien heb jij zelf wel hele goede herinneringen aan het delen van de slaapkamer met je broer of zus, willen jullie kinderen heel graag een slaapkamer delen of zijn jullie klein behuisd waardoor er geen andere optie is. Er kunnen genoeg redenen zijn om de kinderen samen op één slaapkamer te laten slapen.

De slaapkamer delen; wanneer liever niet?

Hebben jullie een pasgeboren baby? Misschien is samen een slaapkamer delen dan ( nog ) niet zo handig. Wanneer er geen ruimte is voor een extra kamer, laat de pasgeboren baby de eerste maanden dan bij jullie op de kamer slapen. Na een aantal maanden worden de nachten langzaam wat rustiger en is jullie oudste kind ook gewend aan het nieuwe broertje of zusje.

Tot welke leeftijd?

Hoe leuk jullie kinderen het ook vinden om samen met broer of zus de slaapkamer te delen, toch heeft elk kind af en toe even behoefte aan wat privacy. Dit zal bij jonge kinderen nog wel meevallen, maar wordt sterker zodra een kind ouder wordt. Ook wanneer een jongen en meisje samen slapen, zal die behoefte er eerder zijn dan wanneer twee kinderen van hetzelfde geslacht een slaapkamer delen. Je kunt er voor kiezen om kinderen vanaf een jaar of 8 een eigen slaapkamer te geven. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan is het een goed idee om de slaapkamer letterlijk door midden te delen. Dit kan door middel van een gordijn, kast of kamerscherm.

De inrichting bij een gedeelde slaapkamer

Vanaf een jaar of 6 kunnen kinderen samen in een stapelbed slapen. Zijn je kinderen allebei jonger dan 6 jaar? Dan zijn er ook speciale stapelbedjes verkrijgbaar van The Bunkcot. In deze stapelbedjes kunnen een baby en kleuter zelfs al veilig bij elkaar slapen, aangezien er van één gedeelte een ledikantje gemaakt kan worden en van het andere gedeelte een afgebakend kinderbed. Je kunt er ook voor kiezen om twee aparte bedjes in de kinderkamer te plaatsen. Zorg er wel voor dat jullie kinderen allebei een eigen hoekje krijgen. Zo kun je voor ieder kind een wandplank aan de muur maken en een opbergruimte creëren. Hebben de kinderen een totaal verschillende smaak? Ook daar zijn met een beetje creativiteit oplossingen voor te bedenken. Houdt je dochter van paars en je zoon van blauw? Misschien zijn twee verschillende kleuren op de muur dan een goed idee.

Samen de slaapkamer delen; de regels!

Ben je bang dat de kinderen straks tot diep in de nacht de boel op stelten gaan zetten? Dat is echt niet nodig. Natuurlijk vinden jonge kinderen het in de eerste week nog best spannend en bijzonder om een slaapkamer met broer of zus te delen, maar na een aantal dagen wordt dit vanzelf gewoon en keert de rust terug.

Wil je dat de jongste eerder naar bed gaat dan de oudste? Houdt hier dan aan vast. Je kunt ook afspreken dat de oudste met behulp van een leeslampje nog even mag lezen. Ook hiervoor geldt: in het begin is het misschien even lastig, maar na een tijdje is de jongste daar helemaal aan gewend.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je