{{ message.message }}
{{ button.text }}

Sinterklaas of Kerstman?

De stress van het Sinterklaasfeest is voorbij. Nu voorbereiden op de vele kerstfeesten die nog komen!

Afbeelding blog 'Sinterklaas of Kerstman?' Achtergrond blur afbeelding

Sinterklaasavond 2015. Eindelijk is het zover. Ik krijg een telefoontje van Sinterklaas dat er cadeautjes voor de deur staan. Ik hang op en breng de boodschap over op Dunya. Die bedenkt zich niet en sprint naar de deur. Er staat een zak vol cadeautjes voor de deur. Wij slepen m met z’n tweetjes naar binnen. Pfff.... Best zwaar. Sint heeft duidelijk zijn best gedaan.

Twee scholen, twee Sinterklazen

Op school was ik erbij om Sinterklaas binnen te halen. Het duurde lang en het was koud, maar daar kwam de beste man toch eindelijk aan gereden. Ook was er een grappige Piet op een fiets die over het schoolplein sjeesde. Amerigo was er niet bij, die mocht uitrusten. Als de kinderen van de school naar binnen gaan zeg ik tegen Dunya dat ik naar huis ga. Er zijn optredens van de onderbouw gepland en daarna in de eigen groep suprises openmaken. Ik hoef daar niet bij te zijn vind ik. Thuis heb ik wel wat dingen te regelen. Ik zeg Dunya gedag en loop naar mijn fiets. De deur van school wordt dichtgetrokken. Dan zie ik een Sinterklaas van de andere kant aan komen lopen. Een bouwvakker volgt mijn blik. “Dat is ook net op tijd!” zegt ie. “Ze hadden het beter samen kunnen doen.” Hij heeft gelijk. Ik vind het teleurstellend dat er zo weinig samengewerkt wordt door de beide scholen. Waarom niet wat meer openheid en integreren? Twee scholen onder één dak, maar samen Sinterklaasfeest vieren kan niet. De aula wordt in het midden afgesloten zodat beide scholen tegelijk hun eigen feest kunnen houden. Ik vind dat erg jammer. Voor Dunya was het een geslaagd feest, een leuke suprise gekregen, een grappig gedicht en een schattig beertje dat ik steeds wil inpikken.

Borduren

We beginnen met openmaken van de cadeautjes. Om de beurt, al kost het Dunya moeite om te wachten tot ik mijn cadeautje open heb gemaakt. Als mijn cadeautjes op zijn, zitten er nog pakjes voor haar in de zak. Bij elk pakje klinkt er een vreugdekreet. Het is leuk om te zien hoe blij ze is met alles wat ze krijgt. Het is duidelijk dat ze niks tekort komt. Ik krijg een nieuwe agenda. Het is eentje met een ringband en lege hoesjes, waar ik foto’s en visitekaartjes in kan stoppen. Ik ben er erg blij mee. Ook het boek over Sanne en de cd van Marco Borsato vallen bij mij in goede aarde. Mijn Sinterklaasfeest is geslaagd. Dan maak ik het laatste pakje open. Een borduurpakketje van Forever Friends. Ik kijk Dunya verschrikt aan. “Moet ik dit maken van Sinterklaas? Dat is heel moeilijk!” Ze knikt. “Je kunt het beter aan iemand anders geven, want dit kun jij toch niet!” Dat antwoord was niet helemaal wat ik had verwacht. Ik schiet in de lach. “Nou zeg, dat is toch niet aardig. Kijk eens wat er in de slaapkamer hangt. Die paddington heb ik ook zelf geborduurd!” Dunya kijkt nog eens bedenkelijk en haalt dan haar schouders op. Dan moet ik het zelf maar weten.

Kindernevendienst

“Bij de kindernevendienst in de kerk heb ik vanmorgen verteld over die domme Piet” vertelt Dunya als ze thuiskomt van haar vader. “Dat die allemaal pakjes had bezorgd die niet voor ons waren!” Ze heeft gelijk. Het was weer bar en boos dit jaar. Cadeautjes voor haar broertjes, voor de buren en voor Alice. Die Piet was wel erg in de war. “Het wordt nog gekker. Let op!” Ik begin te vertellen. “Ik zat rustig achter de computer en toen werd er ineens heel hard geklopt. Zo hard als onze buurman, maar die was tennissen, dat had ie ons verteld toen we thuiskwamen, toch?” Ze knikt. “Dus ik ging opendoen en daar stond een Piet!” Dunya’s ogen worden groot van verbazing. “Ja, ik zei ook: Je moet toch met de stoomboot mee? Maar hij zei dat er wat dingen mis gegaan waren en dat de stoomboot vertraging heeft omdat hij dit eerst moet oplossen!” Ik vertel dat hij cadeautjes kwam ophalen voor haar broertjes en de buren. “Maar die had jij al weggebracht, dus hoefde niet. Ik heb beloofd dat wij die cadeautjes voor Alice met oud en nieuw wel brengen.”

Opmaakpop

“Er was nog iets” zeg ik dan geheimzinnig. Ik ben zelf een beetje verbaasd waar dit verhaal opeens vandaan komt. Ik ben goed in vertellen van ‘real-life’ dingen, fantasieverhalen is niet mijn specialiteit. Toch schud ik dit verhaal ter plekke uit mijn mouw. Dunya kijkt me verwachtingsvol aan. “Hij had een groot pak in zijn handen. Dat was uit de zak gevallen gisteravond, omdat het er net niet in paste” zeg ik. “Hij zei dat dit cadeau nog voor jou was” besluit ik mijn verhaal. Ze staat op. “Waar is het?” vraagt ze meteen. “Het ligt op mijn bed en....” maar ze is al weg. Die opmaakpop wilde ze zo graag, dus ze is erg blij. Ik kan het me goed voorstellen. Ik wilde m als kind ook graag, maar heb m nooit gekregen. Deze was goedkoper dan de pop die ik had gezien en besloot Dunya daar een plezier mee te doen. Namens Sinterklaas. 

Sinterklaas Kapoentje

Nu is de Sintstress dan eindelijk voorbij. Geen schoenen meer zetten met wortels. Vroeger, toen ze vier was, zette ze op een avond haar schoen. Ze zong Sinterklaas Kapoentje en vond het zo wel genoeg. “Maar Sinterklaas komt helemaal met de stoomboot uit Spanje hier naar toe. En vannacht moet ie met Amerigo over het dak om iets in jouw schoen te stoppen. En dan wil jij niet eens twee liedjes voor hem zingen?” vraag ik verontwaardigd. Ze zuchtte eens diep en zei toen: “Nou ja, dan wil ik wel, vooruit dan maar weer, zie ginds komt de stoomboot zingen.” Het blijft een hilarisch verhaal, waar ze zelf ook nog erg om kan lachen. Ze vraagt waarom wij geen cadeautjes van de Kerstman krijgen. “Het is of Sinterklaas of Kerst” zeg ik. “Wij kiezen voor Sinterklaas en dus zoeft de Kerstman stilletjes ons huisje voorbij!” Als ik uitleg waarom Sinterklaas veel leuker is dan de Kerstman legt ze zich er bij neer. Ik ben benieuwd voor hoelang. Dat Sinterklaas niet bestaat daar praten we niet over samen. Welnee, dat weten we zo ook wel. En volgend jaar zien we wel weer! Nu zijn we in de ban van de kerstliedjes die ze gaat oefenen voor het kinderkerstfeest in de kerk en van het kerstdiner op school. Wat moet ze aan? En daarna is het vakantie en kunnen we ons bezig gaan houden met weer andere leuke activiteiten. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je