{{ message.message }}
{{ button.text }}

Sinterklaas, hoe introduceer jij hem?

Wat vertel jij je kinderen? Is Sint de man die met zijn boot uit Spanje komt. Of introduceer je hem als een verklede man?

Afbeelding blog 'Sinterklaas, hoe introduceer jij hem?'

Ik heb hele goede herinneringen aan het Sinterklaasfeest. De pakjesmiddag bij mijn opa op het werk. De cadeautjes die hun weg naar mijn opa en oma én naar mijn eigen huis wisten te vinden. Het moment dat op de deur werd gebonkt, aan de bel werd getrokken of een hand vol pepernoten de kamer binnenvlogen terwijl wij braaf liedjes zaten te zingen, had iets magisch. Of we nou een zak cadeautjes voor de deur vonden, de Sint in eigen persoon in de woonkamer stond of dat we op speurtocht door het huis moesten om de verstopte cadeautjes te vinden; mijn geluk kon niet op! Poppen, Barbies, spelletjes, sloffen, boeken ik was heel blij met deze cadeautjes. Het was superleuk om van de grote stapel cadeautjes telkens weer een pakje te pakken en te ontdekken voor wie deze was. Altijd hoopte ik dat het grootste cadeau voor mij zou zijn. Wat een blijdschap als dat zo bleek te zijn! De kneuterigheid van deze gezellige avonden, met pepernoten en warme chocolademelk hebben een dierbaar plekje in mijn hart.

Mijn ouders waren altijd heel eerlijk tegen mij. Sinterklaas is een verklede man en de pieten zijn geschminkte mannen en vrouwen. Mijn eigen opa was Sinterklaas, hij was dan ook nooit zelf ‘aanwezig’ als de Sint zijn cadeautjes kwam brengen en geen van mijn neefjes en nichtjes vond dit gek.
De wetenschap dat Sinterklaas een verklede man was, nam slechts een beetje van de spanning weg. Hoewel ik wist dat het een verkleedpartijtje was, was Sinterklaas en het hele verhaal eromheen altijd heel echt voor mij. Pas toen ik een jaar of zes/zeven was, ging ik echt zien dat onder die rode mantel en witte baard mijn eigen opa zat. Daarvoor werd het me verteld, maar was de magie van het feest groter dan de waarheid.

Nog steeds ben ik onder de indruk als ik Sint en zijn Pieten zie. Ik vind het feest heel leuk, de liedjes brengen warme herinneringen naar boven en stiekem hoop ik dat ik dit jaar wél mee mag naar Spanje. Lekker naar de warmte –oh, als dat zou kunnen!-.

Toch vertel ik mijn peuterdochter ook dat het een verkleedfeest is. Niet alleen omdat ze alles om dit feest heen nu heel spannend vindt, maar ook omdat ik bij mijn kinderen geen foute verwachtingen wil creëren. Geen angst dat ze mee moeten in de zak, of geen cadeautjes krijgen. Geen angst voor die –toch wel een beetje enge- zwarte pieten –dochterlief had na de ontmoeting van vandaag de vraag of de pieten niet naar boven naar ons huis zouden komen want dat wilde ze niet-. Geen verontwaardiging dat ik als ouder mijn kind heb voorgelogen over het bestaan van een man die slechts een verklede (on)bekende is.

Ik ben hierin misschien wat tegendraads, maar ik heb zelf niet minder van dit feest genoten. Ik hoop dat mijn kinderen later net zulke warme herinneringen aan het Sinterklaasfeest hebben!

En jij? Wat vertel jij je kinderen over Sinterklaas en waarom? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je