{{ message.message }}
{{ button.text }}

Samen muziek maken? Tips voor muziekinstrumenten voor jonge kinderen

Ook de motoriek krijgt een positieve boost door muziek. Maar welke muziekinstrumenten zijn geschikt voor jonge kinderen?

Afbeelding blog 'Samen muziek maken? Tips voor muziekinstrumenten voor jonge kinderen'

Met muziek bezig zijn is heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Samen muziek maken met anderen stimuleert de sociale ontwikkeling. Muziek maken is ontspannend. En de hersenen zijn zeer actief tijdens musiceren. Beide hersenhelften worden aangesproken. Waar de ene hersenhelft  het gevoel bij het maken van muziek stimuleert, is de andere hersenhelft rationeel bezig met het ontcijferen van het notenschrift.

Kinderen die op jonge leeftijd musiceren zijn in het voordeel wat betreft het leren lezen door het al bekend zijn met het maken van klank-tekenkoppelingen. Ook de motoriek krijgt een positieve boost. Maar welke muziekinstrumenten zijn geschikt voor jonge kinderen? Als peutertje heb je hem wellicht een leuke instrumentenset gegeven, een xylofoontje, een plastic gitaartje, een trommel of een tamboerijn. Je hebt zelf een regenkoker met rijst of een flessenorgel gemaakt voor je muzikale telg. Of je hebt met je kind als baby of peuter deelgenomen aan MOS (muziek op schoot). What’s next?

Algemene muzikale vorming

Voor kinderen vanaf ca. 7 jaar worden er lessen AMV aangeboden op muziekscholen door het hele land. In deze lessen leren kinderen meer gevoel te krijgen voor maat en ritme en worden oefeningetjes gedaan die een beroep doen op hun gehoor en geheugen. Deze lessen worden op een speelse manier aangeboden, waardoor het plezier maken in muziek voorop staat. Op sommige locaties krijgen kinderen diverse instrumenten te leen mee naar huis om thuis mee te oefenen of kunnen er instrumenten als een blokfluit, keyboard of mondharmonica via de muziekschool worden aangeschaft. Het doel is in ieder geval om kinderen zicht te laten krijgen op welke muziekinstrumenten er allemaal bestaan. Door hier op een leuke manier kennis mee te maken, krijgen kinderen zelf een idee welk instrument ze zouden willen gaan bespelen. Deelnemen aan AMV is geen voorwaarde om met muziekles te starten, wel is het een goede voorbereiding.

Muziekles vanaf kleuterleeftijd

Vind jij het belangrijk dat je kind een muziekinstrument bespeelt en wil je kind het ook graag? Het is goed om reëel te zijn en te kijken naar de mogelijkheden van je kind. Kan je kind zich goed concentreren of is je kind beweeglijk? Een rustig kind dat zich goed kan concentreren zal bijv. eerder een viool kunnen bespelen dan een drukker, beweeglijker kind. Heeft je kind al zijn voortanden gewisseld? Dit kan van belang zijn om een blaasinstrument te bespelen. Een aantal instrumenten is eenvoudigweg te groot voor de nog kleine kinderhandjes.  Op zich zijn muziekinstrumenten als de blokfluit, piano, slagwerk (drums bijv.), viool en gitaar geschikt voor kinderen vanaf 4 à 5 jaar.

Van sommige instrumenten zijn voorlopers ontwikkeld, die de kinderen wel de basis van een instrument aanleren, maar dan op een eenvoudigere versie van het originele instrument. Je kunt daarbij bijv. denken aan een dwarsfluit. Voor jonge kinderen is dit een te groot, te zwaar en moeilijk bespeelbaar instrument. Frans van Geffen, die jarenlang als fluitleraar werkte bij De Muzen (muziekschool in Veenendaal) ontwikkelde de houten dinofluit, speciaal voor jonge kinderen, die daarmee wel de basistechnieken leren, maar dan op een instrument dat voor hen qua gewicht en formaat te hanteren is.

Aanbod

Wat muziekscholen te bieden hebben aan jonge kinderen verschilt sterk. Waar de ene muziekschool een cursus aanbiedt waarin kleuters met elkaar zingen en musiceren en reageren op muziek door middel van tekenopdrachten en dans, biedt een andere muziekschool speciale kleutercursussen piano aan, waarbij in groepjes van 4 kinderen les wordt gegeven en ieder kind tijdens de les de beschikking heeft over een eigen piano. Het is handig om even te kijken naar de verschillende mogelijkheden bij jou in de buurt. Ook kun je dan kijken naar mogelijkheden wat betreft proeflessen. Tenslotte kan muziekles vrij prijzig zijn. Blijkt het niet geschikt te zijn voor je zoon of dochter dan zou je er op die manier snel achter komen zonder je ergens voor langere tijd aan verbonden te hebben.  Zit je - behalve aan een muziekschool - te denken aan privéles door een docent die niet verbonden is aan een muziekschool, dan kun je de website www.kiesjeinstrument.nl eens raadplegen. Via de ouderpagina kun je op zoek gaan naar het aanbod in jouw omgeving voor het door jou gekozen instrument.

Speelt jouw kind al een muziekinstrument? Laat het weten in een reactie!

Geschreven door mama Lianne

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je