{{ message.message }}
{{ button.text }}

Roze nagellak alleen voor meisjes? Let it go!

Wat denken jullie van genderneutraal opvoeden? Mag jullie zoontje roze nagellak op naar de creche?

Afbeelding blog 'Roze nagellak alleen voor meisjes? Let it go!' Achtergrond blur afbeelding

Ik heb me altijd voorgenomen om mijn kinderen genderneutraal op te voeden. Ik vond het vroeger zelf heel stom als kind om te horen dat iets alleen voor jongens was en trok me daar ook niets van aan. Dus als mijn jongens met poppen wilden spelen of mijn meiden met auto's zou ik daar nooit wat van zeggen dacht ik. Nu heb ik twee zoontjes en bij de oudste van drie kan ik mijn goede voornemens lekker in de praktijk brengen. Want hij wil soms een staart op zijn hoofd, net als mama. En dan weer een stoere werkbroek aan, net als papa. Het ene moment speelt hij fanatiek met auto's en dan weer met poppen. 

En hij vindt roze prachtig! Prima natuurlijk, wat een onzin dat roze alleen voor meisjes zou zijn. Dat is pas in de jaren vijftig bedacht door de kledingindustrie en geldt sowieso alleen in de westerse cultuur. Dus van ons mag hij roze dingen. Zo heeft hij een keer een roze speen met bloemetjes uitgekozen en heeft hij een roze tandenborstel en dat is prima. Maar vorige week ging het een stapje verder. Ik deed zelf roze nagellak op en toen wilde hij dat ook. En toen voelde ik opeens toch een drempel. Want het is zomer en hij gaat op sandalen naar het kinderdagverblijf. Wat als de andere kindjes hem pesten met zijn nagellak? Er zitten een paar behoorlijk stoere jongetjes in zijn groep. Wat zouden die daar van denken? 

Mijn man zag het probleem niet (zo fijn zo'n relaxte vent!) en vond dat het gewoon moest kunnen.  Dus daar ging ons ventje supertrots, met roze nagellak op naar de creche. Toen ik hem die middag ophaalde was ik benieuwd of de andere kindjes nog wat hadden gezegd. Maar nee hoor, niemand vond het gek. Sterker nog: de drie stoere jongetjes stonden juist die dag alledrie met prinsessenjurk uit de verkleedkist aan mee te dansen met de meiden op 'Let it go' van Frozen toen ik binnenkwam. 

Blijkbaar zijn het vooral de volwassenen die over deze drempel heen moeten en zijn kleine kinderen gewoon uit zichzelf genderneutraal. Totdat het ze afgeleerd wordt door de maatschappij, wat ik heel jammer vind. Hoe denken jullie hierover?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je