{{ message.message }}
{{ button.text }}

"Het klinkt zo afgezaagd, maar het is écht waar: goede communicatie is de basis voor een goede relatie. "

Afbeelding blog '"Het klinkt zo afgezaagd, maar het is écht waar: goede communicatie is de basis voor een goede relatie. "'

Laatst heb ik gelezen dat van alle jonge stellen maarliefst 83% te maken krijgt met een relatiecrisis na de komst van hun eerste baby (bron: Trouw 9 oktober 2015).

Kijk ik hiervan op? Natuurlijk wel, maar toch ook weer niet.

Want, ik moet eerlijk bekennen dat een relatie als jonge ouder behoorlijk op de proef wordt gesteld. Maxime is alweer bijna 1 jaar, maar… it was a hell of a year. Gelukkig geen crisis in ons huis, maar hier en daar wel een snauw of een geagiteerde opmerking. Vooral de coronacrisis, het slaaptekort en ouder worden zijn bij ons redenen geweest voor extra prikkelbaarheid onderling.

Maaaaaar…. Anders dan met een ‘gewone’ relatie moet er nu ineens anders samengewerkt worden op veel meer vlakken en vanuit een andere achtergrond en opvoeding. Neem het moment dat een blèrende baby je wakker houdt, na weken van slecht slapen. Troosten? Of even wachten? En wie gaat eruit?

Er waren echt wel momenten dat wij botsten. Maar regelmatig met een kop koffie samen zitten om de dagelijkse dingen en positieve en negatieve dingen te bespreken heeft onze relatie enorm geholpen. Het klinkt zo afgezaagd, maar het is écht waar: goede communicatie is de basis voor een goede relatie. 

Afbeelding blog '"Het klinkt zo afgezaagd, maar het is écht waar: goede communicatie is de basis voor een goede relatie. "'

Wat ons ook heeft geholpen is een hele mooie lijst die wij zijn tegengekomen. Een belofte van vijf punten waar wij onszelf aan hebben verbonden voor Maxime:

1. Wij beloven dat je in een liefdevol gezin opgroeit, en besteden aandacht aan jou, onze relatie en de sfeer in huis.

2. We zetten ons actief in voor jouw opvoeding. Begeleiding en zorg voor jou staat voorop.

3. We houden rekening met je ontwikkeling en talenten. We zorgen voor een school en hobby's die bij jou passen.

4. We zullen geen geweld gebruiken en je niet betrekken in conflicten en erop toezien dat anderen dat ook niet doen.

5. We blijven allebei betrokken bij jouw leven en geven elkaar als ouder daarin de ruimte.

Dankzij deze 5 punten hebben wij onze meningen en gedachten met elkaar kunnen uitwisselen. Maar belangrijker nog: verbinding gevonden in gemeenschappelijke opvattingen en doelen. Een soort ‘kletspot’ – maar dan anders. 😉


Wat is er in jouw relatie veranderd sinds de geboorte van jullie eerste kind?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je